Thursday, August 13, 2015

Kari Kuning Udang Indonesia


Assalamualaikummm..

Alhamdulillah berjaya update lagi sekali.. smlm dh taip2 resepi, pastu sibuk harith nak tekan2 jugak, duk berebut laptop dgn dia, last2 tun save draft n simpan laptop.. huhu..

Seminggu ni duk umah jaga Harith. Sayang mama x berapa sihat, kene jangkit HFMD. mula2 tu kesian sgt, meraung nk nenen, tp bila bg letak mulut, xnk nenen, duk meraung je.. pastu baru tun nmpk ulcer bawah lidah. Kesian sgt TT  Gi klinik Dopto bagi ubat spray. Tp bila spray siap muntah2, tun pon try spray dlm mulut sket. ya Allah... disaster sgt rasa dia. pastu rasa mcm kene bius nk cabut gigi.. last2 kakak tun suggest gi beli oral gel. encik laling gi farmasi, dan pharmacist tu suggest gel nih. utk teething but can use for ulcer. and it works wonder! ^^ sapu kat bawah lidah tu, dan lepas tu terus blh nenen :) alhamdulillah..

Muka kenyang lepas nenen :)

nway.. arini nak share resepi yg tun cuba dari buku yg encik laling belikan. dah lama beli buku nih, tp baru beberapa resepi yg bjaya dicuba. alhamdulillah, sedap2 resepi yg tun cuba setakat nih. buku klasik masakan indonesia :)



Bahan2 simple je.. tp sedap nih.. sila la cuba :)

Kari Kuning Udang Indonesia
(Indonesian Yellow Prawn Curry)
Resepi: Buku Resepi Classics Recipe of Indonesia
Olahan: tun telani

Bahan2:
  • 500 g udang
  • 2 bj bwg merah - tumbuk
  • 2 ulas bwg putih - tumbuk
  • 2 bj bili besar - hiris 
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1 inch halia - tumbuk
  • 2 btg serai - ketuk
  • 2 sk serbuk ketumbar
  • 2 sk belacan
  • 1 bj lada benggala merah
  • 4 helai daun limau purut
  • 400 ml santan 
  • Garam

Cara2:
  • Tumis bawang, bawang putih, halia, serai dan lada sampai wangi. 
  • Masukkan daun limau purut, belacan, serbuk ketumbar, dan lada benggala. kacau sebentar.
  • Masukkan udang dan santan. Masak hingga mendidih.
  • Perasakan garam.

ps: doakan harith cepat sembuh ye kawan2 ^^

Monday, August 3, 2015

Asam Pedas Ikan Pari


Assalamualaikumm :)

Alhamdulillah berjaya mengapdate blog kali ni.. arini ada 'drebar' anta dtg uni. dah pkl 5 ni dh malas nk wat kerja, sementara tunggu my laling smp kita mngadap blog kesayangan yg lama sgt dah xde resepi nih.. godek2 folder nmpk gmbr yg dh berbulan peram. kih kih... sblm puasa lagi buat nih. mcm yg gmm selalu ckp, xpe, gambar xbasi.. haha... yg penting, gmbr sendiri, bkn gambar cilok org nyer.

Asam pedas ikan pari ni antara menu yg encik laling tun suka mkn. Tun suka mkn ikan goreng ngan kari ikan je, so menu kuah2 air mcm ni tun amik kuah je. Ikan pari encik laling yg habiskan. Pastu asam pedas gini, tun tambah sayur asin jugak, ni pon sbb mr.H suka mkn. tun mmg xleh terima rasa sayur asin tu. xkene ngan tekak. tp bila mkn asam pedas kuah mesti penuh pinggan sampai banjir. hihi..


Resepi tun olah dari resepi kat myresepi. Biasa campak2 je masak nih.. nk letak kat blog mesti sukat la kan. hehe

Asam Pedas Ikan Pari
Resepi asal: Junjs11@myr
Sumber: tun telani

  • 4-5 keping ikan pari - tun beli kat pasar dia dh potong2
  • 4 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk
  • 2cm kunyit hidup-ditumbuk - xde, tun letak sikit serbuk kunyit
  • 1 btg serai dititik
  • 3 btg daun kesum - tun letak secekak.. lagi byk lg sedap
  • 1 bunga kantan-dibelah dua
  • 1/2 mangkuk kecil air asam jawa - tun xletak asam jawa, tun letak 2 keping asam keping
  • 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
  • 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
  • garam dan gula (ikut rasa)
  • minyak masak
  • sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan) 
  • bendi - tun tambah
  • sajur asin - tun tambah

Cara-cara
  • Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
  • Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih. (tun skip step ni)
  • Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. (tun masukkan asam keping sekali ngan air). Biar mendidih.
  • Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan. *bila ikan dh masak, tun masukkan bendi dan biar kejap.