Showing posts with label Scones. Show all posts
Showing posts with label Scones. Show all posts

Tuesday, November 29, 2011

Taditional Sweet Scones


Assalamualaikumm~~~~

mai bekfes ala mat saleh pulak.. dulu2 masa kt uni tun selalu beli scones camni, sbb murah dan senang nk makan time terkejar2 gi kelas. dh lama betul x makan plain scone, sejak kes scone labu tak jadi aritu, rasa tawar hati nk try resepi dlm buku nih.. tp aritu nmpk kak anym buat scone, jd terasa mcm nk mkn scone la pulak.. so tun try la resepi yg paling basic ni, alhamdulillah, menjadi dgn jayanya.. scones ni mmg patutnye rangup2 kat luar tp lembut di dalam. rasa ala2 pastry yg buttery, bila bakar tu dia automatik akan ada rekahan2 kt tengah, so senang kita nk buka kt tgh utk letak butter n jem. paling sedap makan fresh from oven. bau yg sedap satu umah! sapu butter kat tengah biar butter tu jd cair2 sket pastu sapu jem. nyummy!!



Scones ni sesuai utk breakfast dan minum petang. senang dan cepat utk di buat.. yg penting jgn uli lama2 tau =)



Traditional Sweet Scones
Sumber: Buku 500 Cookies,  Biscuits, & Bakes
Shared by: tun telani

Bahan2 ( 8 biji)
  • 1 1/2 c self-rising flour 
  • 2 sb gula
  • 1 sb baking powder- tun letak 1/2 sb je
  • secubit garam
  • 4 sb/50g mentega- chilled n dice
  • 1/2 c susu

Cara2:
  • ayak tepung, baking powder dan garam ke dalam mangkuk.
  • masukkan mentega dan ramas2 dgn hujung jari samp nmpk mcm breadcrumbs.
  • masukkan susu dan gaul dengan garfu sampai jadi doh yg lembut.
  • canai setebal 3 cm dan terap dgn cookie cutter.
  • bakar pd suhu 200 C selama 12 minit. Hidang panas2 bersama butter dan jem pilihan.