menu lunch few days ago.. sowy laa tunjuk makanan yg dh habis. mee terlupa nk letak n3 ni. biasa la, byk perkara dlm kepala (journal.. journal... dan journal... huhu..). biasa me makan berat lunch je, and have a very light dinner. skrg musim dinner dgn few pieces of cream crackers and teh O. nway, me sbb mmg suka sgt2 makan mee kari, masa buat ni mmg sengaja wat lebih and i have mee kari for dinner! haha.. my laling said, 'aik.. peliknya, dinner?' <- biasa dia je yg makan berat dinner.. double dose of santan in a day! urghhh~~ (lepas mkn baru nyesal.. haha... tgh makan x hengat dunia..)
masa buat ni i forgot 1 main ingredient that i realy2 LOVE, tauhu kering yg mcm sponge tu.. sunguh2 kecewa sbb terlupa nk beli. udang pun xde stok, so tun ganti ngan udang kering, tumbuk2. x kisah la, asal sedap kan.. owh, lg satu tun mmg x makan kerang ye, so kalau sapa2 yg makan tu pandai2 la tambah sendiri ye. tun xtau pun kalau masak kerang tu nk masukkan masa bila dlm kuah. hehe..
Mee Kari II
resepi: tun_telani
Bahan2:
- 1 bungkus mee kuning- celur
- 2 keping dada ayam- slice
- 1 bj bawang besar- mesin
- 2 ulas bawang putih- mesin
- 1/2 inch halia- mesin
- 1/2 inch lengkuas- mesin
- 1 batang serai- ketuk
- 2 sb udang geragau kering- tumbuk
- 3 sb serbuk kari ayam dan daging - bancuk dgn sedikit air utk jadi pes
- 2 sb cili giling
- 2 bj kentang- potong dadu
- 100 ml santan - tun guna santan kotak (tun guna separuh kotak je sbb suka kuah yg cair sikit, blh guna 1 kotak (200ml), ikut preference masing2 la ye)
- 1 keping fish cake- slice
- Garam
- air secukupnya
Bahan sampingan
- Telur- rebus dan belah 2
- tauhu- goreng dan kerat2
- Sawi - celur (boleh juga masak dlm kuah)
- Tauge- celur - tun suka masak dlm kuah terus. hihi
- Carrot- optional
- daun sup
- Limau nipis- lupa nk letak masa amik gambar
Cara-cara
- Tumiskan bahan2 mesin sampai wangi. masukkan serai dan udang kering dan tumis sebentar.
- masukkan cili giling dan rempah kari. tumis sampai pecah minyak.
- masukkan isi ayam dan ketang. gaulkan sebentar.
- masukkan santan, fish cake, dan air.. renihkan.
- perasakan garam..
- hidangkan bersama mee kuning dan bahan2 tambahan td.
kenapa asik nampak mee kari je ari ni...? urhhhh! tensen!
ReplyDeletefuyooo... mee kari kaw nih!!
ReplyDeletetun, mee kari satu, lebih udang, lebih ayam!
ReplyDeletekalo mkn mee kari, mesti nak letak daging byk2 n telo rebus...sedapp
ReplyDeletekebetulan saya makan mee kari sarapan pagi tadi. tapi simpel je .. kerang pun tak ada. maklumkan harganya pun cuma RM3.50 sebungkus.
ReplyDeletesaya suka letak 2 telur...
ReplyDeleteaduh teringat mee kari pulak ni...
Tun sedapnyer mee kari,kak ct pon suka tauhu yg kering tuh,tauhu pok eks nama dia..Pastu suka wat sambal kerang mkn ngan mee kari nih..Da setengah org letak kerang lam kuah jer kan..
ReplyDeleteTun, dah terbayang2 mee kari dlm kepala skang hehe nak buat lah..thanx share!!
ReplyDeletesedapnya tun..kita memang suka segala yg berkaitan dgn kari nih..heheheh lama betul tak makan mee kari...
ReplyDeleteni feberet k'ida ngan hubby ni tun,...anak2 pun dh suka, dulu2 buat kuahnya pedas, skrg kena la kurangkan kepedasannya sbb anak2 sekali mkn sama
ReplyDeleteTun...bila nak alih mee kari nih...air liur akak tak henti jejes nih.....
ReplyDeleteTun, mee kari 1 mangkuk pls...kuah nk lebey2 haa...hehe.
ReplyDeleteAssalamualaikum tun cayang...
ReplyDeletemee kari fav akak nie tun... sedapnya tgk... akak pun suka makan tauhu kering tu tun kalau makan ngan mee kari mmg sedaap...
Salam Pn Tun,
ReplyDeleteWah mee kari malam2 aii datang ni.. ada lagi ke? hehe..
kak ijan pun suka tau mee kari nih. Tun gunalah susu or yogurt utk buat kari. jadi kurang lah sikit kolestrol. sedap juga tau :)
kalau akak pun masak mee kari ni, harus lebih sebab nak makan berulang-ulang.. hehe
ReplyDeleteAssalam Tun, mintak sini mee kari semangkuk....ngencess tul akak tengok...ada lg x? :))
ReplyDeleteSedapnya mee kari, tak ada udang pun dh nampak sedap tu tun..
ReplyDelete