mencari tenaga utk pegi kerja esok.. huhu..makin lama makin malas pulak rasanya. tgh xde mood, tiba2 kene tulis journal pulak. sbb dh habis master, ingatkan blh wat2 lupa pasal journal.. rupa2nya still kene tulis. huhu.. chaiyok2!!
nway, kek span yg dh berzaman resepi duk queue.. kesian betul.. resepi ni sangat teramat senang. sbb guna ovalette, campak2 dlm mangkuk mixer, pastu mix smp kembang dh blh bakar. senang mcm nk buat apam. hasil dia sgt gebu.. kalau pegang kasar2 sket, lekuk ikut tapak tangan. hihi.. tp tun still suka kek chiffon lg, cuma kek chiffon struggle sket la nk buatnye.
resepi semudah ABC dr sweet4ever. dia tulis resepi ni hasil gi kursus, byk pahala share resepi dr kursus ye.. sgt glemer resepi ni tau, byk laporan bergambar. len kali tun nk wat perasa lain2 pulak :D .
Kek Span Pandan
resepi: sweet4ever@myr
sumber: tun telani
Bahan-bahan ( 1 loyang 9inch )
- tepong super fine - 150 gram
- gula kastor - 150 gram
- telor - 5 biji telor A
- ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
- air daun pandan - 80ML
- minyak / mentega cair -80ML
- pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
- serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
- sedikit pewarna hijau
- satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi ( bergantung kepada pengadun)
- perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
- tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
- bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit.
salam tun....walaaa...gebusss kek itu...sedap ni cicah ngn teh 0...:-)
ReplyDeletegebunya ...
ReplyDeleteMemang nampak gebu betullah Tun... senangkan kalau guna ovellete tak risau sebab mesti menjadi punya!
ReplyDeletekek span akk pun suka..mkn x pernah jemu tun..emm samalah n akk,,nk g keja malas btl..lagi2 ari isnin..pergghh
ReplyDeletegebunya kwk tuh...
ReplyDeleteCantik kaler ijau ni Tun
ReplyDeleteKek span jika mkn tk jemu tiba tiba abis sebiji
Asslmkum tun.
ReplyDeleteLawo kek span tu tun. Colour hijaunya naik. Gian lak tgk kek tun ni. . Lama jg x membaking ni. :))
kek ni la tun yang cheq sue dok guna bila ada orang order...memang bagus resepinya...
ReplyDeletegebusnya kek span pandan ni Tun...geram nak ngap ;)
ReplyDeleteSalam Tun,
ReplyDeletekalu gebuss cenggini, makan habis sebiji pon tak sedaq...
nape klu gune ovellete jadi sedap??
ReplyDeletetq so much share resepi...teringin nak cuba ni
ReplyDelete@Miss Aini kalau guna ovalette kek akan senang jadi gebu.. rasa x byk beza pun kalau resepi yg xguna ovalette. kalau x guna ovallete perlu pukul putih telur sampai jd meringue then kaup balik dgn bahan kering.
ReplyDeleteSalam..cantik kek 2..mohon copy resepi ye sis. tima kaseh..
ReplyDeleteSalam...saya dah cuba resepi ni byk kali...mmg gebu n lembut kek ni tp kenapa bahagian bwh kek ni jadi mcm bingka...kenapa ye..
ReplyDeleteSalam...saya dah cuba resepi ni byk kali...mmg gebu n lembut kek ni tp kenapa bahagian bwh kek ni jadi mcm bingka...kenapa ye..
ReplyDelete