Today's lunch ^^ berbelit lidah nk sebut "ayam phat phet" when my laling asked ni masak ape.. hihi..
Owh, my laling smp malam td (so today, happy mood ^^). smlm wat mushroom soup, fish n chips, cuma chips tu tukar jd wedges.. semua wat sendiri.. tp xsempat nk amik gmbr, sbb ada org sampai lapar, kn ;)
Arini terliur tgk resepi widad@myresepi. just cnp, ye =)
Bahan A (Blend)
5 biji cili padi(me guna 3 je)
2 hiris halia
kunyit hidup (me guna tsp kunyit serbuk)
1 atau 2 batang serai
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Bahan B
3 keping ayam
1 batang serai
1 asam keping
4 helai daun limau purut
2 sudu sos tiram (me tambah)
sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto
Cara-cara
- Blend bahan A dan tumis hingga naik bau
- Masukkan bahan B dan air (ikut byk mana kuah yg nak, me letak around 1-2cup). masak till mendidih, n kuah nmpak pekat.
- done ^^
rasa dia bukan macam masak lemak cili padi ke?
ReplyDeletenot quite. sbb xde santan. and that daun limau purut really changed the taste.
ReplyDelete