Friday, January 21, 2011

Rambling + Doh Karipap

Sejak duk Miri nih.. rajin betul meng-update blog.. biasa laa, xde keje nk buat. hehe.. dulu time study selalu berangan2 nk jd housewife.. mcm ni rupanya jd housewife (masak, masak, masak.. tu je keje..huhu)..

masa sampai2 aritu, my laling terus gi beli TV.. maklumlaa, takut mrs kesayangan dia mati kutu bosan duk umah... masalahnyer, order Astro x sampai2... dh sebulan kt sini, tiap2 ari tgk tv3, channel lain semua xdpt (nasib baik tv3.. kalu tv1 je yg dpt, confirm tertekan.. hehe)..

Skrg ni tgh rajin mengambil gmbr, tu yg duk tepek mcm2 gmbr.. n bila dh ada gmbr mknn, alang2 letak je laa resepi sekali.. nnti nk ckp kt bdk2 ni yg selalu tepon mintak resepi bukak je blog ni, senang citer.. hehe.. tp tertekan aa sbb xpandai nk amik gmbr kasi nmpk cantik.. padahal dh guna DSLR. kene gi cari kelas photography la pasni.. (owh daku sungguh berbahagia sbb xyah masuk lab or berkerja.. hoho)..


Arini nk menempek gmbr karipap ^^ belom goreng dh posing.. hehe
doh ni guna yg mama ajar, tp me alter ikut yg me suka mkn.. resepi dia:
  • 4 c tepung
  • 2 tbs margerin
  • 1/2 c oil
  • 3/4 c air
  • 1/2 tsp garam
cara-cara:
  • panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
  • tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
  • dh sejuk siket, campur garam n air.
  • Uli-uli.. siap! buleh wat karipap ikot suka inti apa..
Yang ni karipap inti sardin nk posing. me suka makan karipap inti kari ayam n kentang.. tp sbb my laling ni peminat setia sardin. layankan je...

karipap inti sardin

Yang ni jadi camni sbb inti dh habis n ada balance doh.. hoho.. canai nipis2 pastu goreng.. wat snacking sambil pura2 baca journals.. hihihi.. bila google, baru tau nama dia "gettah" (guane nk sebut pon x tau). biasa org sirakn dgn gula, tp saje malas nk tambah kalori, n mkn gitu saje pun ok gak =)

Gettah


8 comments:

  1. lama lg ke teacher kena duduk sarawak ni...?
    kang balik dh boleh bukak katering sebab dh pro masak-memasak ni...hahaha^^

    tapi bagus juga. keep posting recipes ye? walaupn skang ni masih x minat, mgkin minat kang, senang nk refer...huhu=D

    ReplyDelete
  2. adalaa few more years kot.. hehe..
    ok gak bukak katering, kn.. pastu nk buka kedai kek gak.. hoho.. (sia2 wat master xguna ;p)

    xpe2.. nnti blk cuti stat memasak2.. pastu xleh nk berenti masak cm tchr.. hehe

    ReplyDelete
  3. i suke karipap u!
    nnt hbs dgree ni nk blaja buat karipap jgk..weee~

    ::nicah comey::

    ReplyDelete
  4. buat2!! baru buleh jd housewife yg berjaya.. hihi

    ReplyDelete
  5. Salam.. dh try buat karipap guna doh nih.. mmg sedap! tq ^^

    ReplyDelete
  6. copy resepi ni dr dapur izah.. sedap sgt doh karipap ni. terima kasih ye.

    siti

    ReplyDelete
  7. salam petang ceria tun!! nek pp cominggg...kekeke..dah try! sodappp...mekasih yank <3

    ReplyDelete
  8. salam kenal...jumpa resepi nie kat rumah tina...nampak menarik, boleh la cuba nanti

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^