Assalamualaikum ^^
Baru nk bukak lappy. blom berjalan2 lg ke dapur semua org.. nnti nk tgk lauk-pauk yg ada di dapur semua org =)
Pagi2 dah kuar. gi pasar Krokop yg baru 1st time sampai. susah btol nk cari parking. last2 parking blkg kedai n menapak ke pasar. jumpa kerang ni, my laling tiba2 nk mkn kerang rebus lak. me x makan pon, dr kecik x leh nk telan kerang ni. me x suka bau dia.
nway, cara masak cincai2 je..
Kerang rebus:
- Kerang
- 1 btg serai
- garam
- Air secukupnya
- rebus semua sekali sampai kerang tu terbuka (kalau x terbuka semua pon xpe, kalu dh byk terbuka tu maknanyer dh masak semua la kot).
Air Asam
- Bawang merah- potong dadu
- Cili padi- hiris halus
- Air asam jawa
- Sedikit kerisik
- Garam, Gula
perghhh... sedapnyer kerang rebus.. air asam wat cicah ikan bakar pun sedap nih.
ReplyDeletesalam tun..tengok kerang..teringat bulan puasa kat kelantan.saper paling popular bulan puasa huhu
ReplyDeletekak wa: tun suka mkn ikan bakar yg dh byk2 perencah tu.. so xyah cicah dh.. hihi..
ReplyDeletekak suri: ye ke?? mesti mkn kat PCB, kn =)
gi pasar krokop ek?dekat2 situ laa hb akak main badminton tun..entah2 ade selisih ngan diorg td x?hehe..
ReplyDeleteakak suke kerang jer kalo spesis bercengkerang nih..dulu2 x pandai mkn gak tun..cube masak sos tiram..pehh sedap!kalo rebus jer x sesuai kot utk yg baru belajar..haha.memandai je kn..selalunya benda yg nk blaja mkn ni harus perisa luaran yg lebih dr perisa asal bhn tu sendiri..kan kan .. :D
ya ampun tun--
ReplyDeletesajer tayang kerang dan air asam..
kak diet nie..mana nak cari..
mari post laju..kak tunggu
salam tun, ada lg tak? tumpang makan! hehe
ReplyDeletekak sue: tu laa.. intai2 gak kalu2 ada stadium badminton kt2 situ. xnmpk pulak..
ReplyDeletennti tun letak segala jenis sos wat cover rasa. kalu xleh telan gak mmg sah kene surrender. hehe..
kak ayu: alaa.. kerang rebus je, xpe, x ganggu diet.. xde lemak nih..hehe
ReplyDeletekak nor: alamak, ni husband awe sekali hadap je licin dah.. len kali masak byk2 sket blh anta2 kt semua =)