Assalamualaikum ^^
Hari ni me terasa sgt laa buhsan.. xde mood nk wat keje sekolah. doctor ada email journal baru utk dibaca, tp sampai skrg pdf file tu duk terpampang kt screen, satu page pon xhabis baca lagi.. adoiii.. (rajin! rajin! <- percubaan memotivasi diri.. huhu)..
nway.. enough of the news on my mental state. sbb arini masak daging (for my dear laling, me x suka mkn red meat) n me malas nk masak nasi dan lauk lain, me pon wat la mee sup nih.. mi sup bodo2 je, saje kasi nama gempak.. muahahaha~ me suka makan rice noodles nih.. rupa dia mcm pad thai, x aci rendam2 dgn air panas, kene rebus dulu before guna. rasa dia kenyal2 (me suka ^^) wat mee goreng pon sedap. tp my laling x suka, so me masak utk me mkn sorang je la.
nway.. enough of the news on my mental state. sbb arini masak daging (for my dear laling, me x suka mkn red meat) n me malas nk masak nasi dan lauk lain, me pon wat la mee sup nih.. mi sup bodo2 je, saje kasi nama gempak.. muahahaha~ me suka makan rice noodles nih.. rupa dia mcm pad thai, x aci rendam2 dgn air panas, kene rebus dulu before guna. rasa dia kenyal2 (me suka ^^) wat mee goreng pon sedap. tp my laling x suka, so me masak utk me mkn sorang je la.
sudi2kan tgk resepi yg me campak2 nih ^^
Bahan2:
- 1 rice noodle (tgk gmbr)
- 2 ulas bawang putih*
- 2-3 bj cili padi *- blh tambah kalau nk pedas lg, ni pon dh pedas
- 1/2 cm halia* (bhn * ditumbuk)
- 1/2 kiub ayam megi
- isi ayam- hiris nipis
- cendawan telinga monyet- rendam smp kembang dan hiris nipis
- Sawi
- Carrot
- 3-4 c air <- me guna cup kecik je, yg msk nasi
- 1 biji telur
- Garam
Bhn tabur
- Bawang goreng
- Daun sup
Cara2:
- Rebus rice noodles selama 5-6 minit sampai lembut, toskan.
- Tumis bawang putih, halia dan cili padi sampai wangi.
- Masukkan ayam dan goreng sebentar.
- Masukkan air, kiub ayam dan semua sayur. Masak sebentar.
- Masukkan mee dan jerang sampai mendidih. Perasakan garam.
- Kecikkan api, dan pecahkan telur atas mee, dan tutup periuk. Jangan kacau.
- Agak2 telur dh mengeras, blh laa tutup api.
- Hidang dgn bawang goreng dan daun sup.
tun, rupa rice noodles tu macam koewtiaw la..
ReplyDeleterasanya pun sama ke...
nampak sedapp tu..
kak mas: ha'ah, rupa dia mcm kuewtiaw cuma halus sikit. rasa dia lain, mcm bihun pon ada gak sbb dua2 buat dr bahan yg sama. cuma sbb dia tebal sikit, tu yg jd kenyal =)
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteNak rasa sikit. Tak pernah makan pun benda alah ni.
kak sam: waalaikummussalam...
ReplyDeleteokay,, sy nk gi anta semangkuk nih. k'sam tunggu dpn pintu tau, pastu mangkuk tu pulankan dgn kuih seri muka. hihi..
ps: kalau xpenah wat kene masuk list homework ke? ;p
pernah nampak tapi tak pernah makan..cantik la tengok mee tu..erk meehoon tu..erkkk nak panggil mee ke mihun neh? hehehe
ReplyDeletepsss jangan malas2...gi buat kerja tu..nanti doktor marah!!hehehee
kak izah: sbb xtau nk panggil ape telak name omputih tuh. muahaha~
ReplyDeleteduk pura2 rajin dpn laptop la nih.. huhu..
Macam senang gak nk buat benda ni kan.. ramuan pun senang nk dpt.. thanks sharing ye ... leh amalkan experimen ni hehehe
ReplyDeleteZuwairi: thanks sudi singgah sini =)
ReplyDeletehaa..yg ni nampak lak gambarnya... pas dpt tgk nyesal lak sebab x pasal2 terliur..iskh2..kalo dpt hirup semangkuk sedap nih tun..order yer,esok pagi anta awal tau!haha
ReplyDeletekak sue: alaa... gambo yg x berapa nk comey lak yg kak sue blh nmpk.. okie.. pas subuh sy duk pdn pintu umah.. ehh.. ke bgn lmbat? kui kui...
ReplyDelete