Assalamualaikum!!!!!!
pagi2 dh ngadap lappy... erk, dh nk tengahari ek? nmpk ngat bgn lambat.. eh, xde laa lmbt sgt, dh siap nyapu ngan basuh kain dh ni... suke nyer jd housewife nihh.. sila abaikan journal2 yg bersepah disekaliling dan thesis yg xsiap lagi. nway, arini bkn sengaja nk bgn lambat, mlm td dh tdo awal dh sbb nk bgn sahur, ni kes xabih ganti pose lagi nih, haha.. pastu tgh2 duk best tido, tiba2 black-out.. ko 1 lbh dh time tu, terbangun sbb tepon bunyi, kwn me yg duk blok sblh tepon sbb takut dia duk sorg2. gelap gelita sbb satu adtec ni black-out. nmpk pakguard duk pusing2 naik moto 2-3 org.. ye laa, dh gelap2 nih takut gak ada apa2 kan.. dh laa ni kawasan hutan belantara. bila dh terjaga tu, susah laa nk tdo, dgn panas sbb kipas xjalan.. lama jugak xde letrik smlm, bila dh ada letrik baru laa blh tido. bgn sahur pun dh ko 440, kt sini subuh ko 5.06 arini. nasib baik me dh siap msk awal2 mlm td, so sempat laa sahur. pas subuh samb tido.. hehehe. jgn amalkan selalu ye, nnti rezeki mahal.. org tua2 yg ckp.. maknanya nnti rezeki susah nk dpt..
nway, smlm sempat BW 2-3 tmpt je, smp umah kak mas n kak ros tenet dh wat hal xleh nk hntr komen. sabo...sabo... nnti my laling ckp nk pasang streamyx.. yayyy!! sementara nunggu psg tu, kene laa byk2 bersabar dgn tenet yg putus2 nih.. kak haSue, ape lagi..jom streamyx! nnti sure xdok dh problem xnmpk gmbr yg tun letak.. hihi..
pg ni nk tayang apam gandum ^^ wat few days ago dh nih.. so dh abih ye kawan2. len kali wat lg. resepi yg sgt senang dan xperlu kos yg byk. kompom bhn ada kt dapur t
u =).. mmg nostalgia btol rasa dia.. masa kecik2 dulu selalu mkn kt kg nih.. org yg jual wat dlm loyang besar, pastu potong2. me wat dlm acuan kecik2 pastu letak kaler biar chomey ^^
resepi dr kak fida@myr.. tq akak. ada cara2 bergmbr kt sana.
Bahan-bahan ( loyang 10x10x3 inc. )
- 4 1/4 cawan tepung gandum - diayak(akak guna 1/2 kilo)
- 3/4 cawan gula hitam (akak guna gula perang dan gula pasir,dicampur)
- 2 1/2 cawan air
- 1 peket yis serbuk - (cnth - Mauripan)
- secubit garam (opt)
- kelapa parut putih dikukus dgn sedikit garam dan daun pandan yg digunting kecil - utk mkn bersama apam
- Loyang disapu minyak sekeliling.
- Yis dibancuh bersama 1/2 cawan air dan ketepikan.Tepung,gula digaul rata di dalam sebuah mangkuk lalu masukkan campuran yis sambil dituangkan lebihan air dan kacau dengan hand whisk/senduk hingga adunan sebati,licin dan tak berbintil2.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan adunan naik dua kali ganda,selama lebih kurang 45 min hingga 1 jam.
- Panaskan kukusan dan kukus selama 30-40 min.Biar apam benar2 sejuk.
- Apabila kuih benar2 sejuk,bolehlah dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.
comelnya apam gandum mu ituu..nak try jugak. tapi nak buat kuih talam sagu gak la.. sedapkan. tapi tak datang lagi seru. aishh malas bebenor sejak dua menjak ni..
ReplyDeletesedapnya apam tu..
ReplyDeleteada lagi ke ct...
meh kat kak mas sikit..
hah..meh sini nak makan nih..lapo lak...akak pernah buat apam kak fida nih..cuma spoil tul bila nak makan sbb takde kelapa..hehe...cun tuh apam mu ituw..
ReplyDeletebaru nak mintak, dah habis pulaklah ya... urmmm..
ReplyDeletekak izah: fuuhh.. fuhhh. tiup aura R ke akak.. hahahha
ReplyDeletekak mas: kan yg wat beberapa ari lps dh nih.. dh selamat dah.. hihi
kak anna: apam ni mmg x syok mkn kalau xde kelapa parut. tun mmg stok kelapa kering byk kt umah.. hihi.. wat masin2 sket. fuhh.. nikmat je mkn..
ReplyDeletekak sari: sowiii.. len kali tun wat byk2 anto ke akak, ye.
Kita buat apam pisang la hari ini...(abaikan pisang selama 2 minggu lepas ni) ... yg ni masuk list dulu...
ReplyDeletehahahaha.. nk tgk lama mana xde pisang kt dapur akak..hihi
ReplyDeletecayalah, itu apam suda sampai sini... nyum2.. Tun, nt jawab tag dari akak ya..
ReplyDeletehttp://sariyusa.blogspot.com/2011/04/tag-dari-puan-yang-sangat-comei.html
huh. kalo buleh psg streamyx..dah lama akak ber stremyx tun..heheee...
ReplyDeletejgn mimpi laa nk berstremix kat sini nmpk gaya.huk..
mintak apam seketui..akk lapo~