Thursday, May 5, 2011

Kek Pisang Mak Lang & Gold Card kak CT

Assalamualaikum..

2-3 hari ni tenet prob. tensen betol, ingatkan psg streamyx dh xde prob tenet.. tp bila org telekom psg tenet ngn tepon umah sblh, tiba2 line umah kiteorg putus. smp skrg dia x dtg baiki lagi. haish..

nk tayang kek pisang yg wat 2-3 hari lepas nih. lepas wat blended orange kek yg x jadi tuh, wat kek pisang utk menggembirakan hati.. sedap betol kek nih. hepi je makan.. hihi.. tq kak annaqawina =) me terliur tgk kak ana wat aritu, terus gi beli pisang. hehe..

cnp terus dr page kak ana (me xde link maklang and yatie cooking.. sorry utk kedua2 penyumbang resepi)

Kek Pisang MakLang
Sumber : MakLang & Yatie Cooking & Dari dapur CT

Bahan-bahan :
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 3/4 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 1 1/2 cawan pisang emas dilenyek (saya ubah suai bubuh lebih sikit)
  • 1/2 cawan minyak
  • sedikit esen pisang..*takde, letak esen vanila je - tun pun sama
  • 50 grm coklat rice * tun letak choc chip

CARA MEMBUATNYA:
  • Ayak tepung + baking powder + soda bikarbonat + garam
  • Pukul telur & gula hingga kembang
  • Kemudian masukkan pisang & esen
  • Masukkan minyak
  • Akhir sekali tepung bersama yang diayak tadi.
  • Tambahkan coklat rice, *masa ni kacau guna senduk je.
  • Bakar/kukus *tun and k'Ana bakar 180'C 40 minit..

stok choc chip x byk.. hihi..



loyang pun nk interprame..silikon nyer kt kg, sini guna yg murah2 je.hihi

lastly, ni gold card dr kak CT.. me xpenah ada gold card nih, jakun x reti nk guna. ni valid for a life time ke nih? hihi.. tq ye kak..

ps: n3 ni mengambil masa 2 jam utk siap tulis + upload gmbar.. mmg menguji kesabaran, kn.. huh.

7 comments:

  1. Sabor jer la....kalau satu N3 nak kena tunggu berejam....nasib baik kek pisang tu pengganti duka blended orange cake....

    ReplyDelete
  2. huh..Tun : dah habis ke tu? hihi..sedap kan..blh buat lagik..err..pisang tu ko tebang org sebelahpunya ke? hahaha...

    eh..kad tu leh g soping tak? hiiii

    ReplyDelete
  3. Assalamaualaikum...
    Ni kalau dapat makan panas2 boleh habis seloyang. ada lagi tak?

    ReplyDelete
  4. kak nazrah: haha.. tu laa.. mmg sabo habis nih..

    kak anna: haha.. xde org tanam pokok pisang lg setakat nih. terpaksa gi cari kat pasar. kalau x mmg turun ngn parang dh gi cari pisang. hehe..

    kak sam: waalaikummussalam.. tun mkn separuh loyang sekali hadap.haha.. tp ada lg separuh ni. hasben tun kurang layan sket kek pisang nih.meh laa dtg mkn.

    ReplyDelete
  5. sodapnye nampak kek itu.... mokcik nanti amik tag kat qomah akak yer..kekekek

    ReplyDelete
  6. sedapnye kek tuh....tuh dia aih sampai 2 jam....sabor yer tun!! hihihi kurus jari tuh nanti

    ReplyDelete
  7. kak noorsha: orite boss!

    kak CB: huhu.. tu laa.. makin meruncing je jari-jemari nih. hihi

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^