ni 1st time me wat roti canai sendiri!! hehe.. biasanya kalau bukan beli kat kedai, mmg masak yg instant laa.. tgk kak ika wat aritu, terasa mcm nk wat sendiri jugak.. senang je rupanya2 wat doh dia.. ulang siaran ye.. senang je wat DOH dia.. tp bab menebar, mmg FAIL! muahahahaha...... me rasa mcm tebal semacam je lapisan2 dia, my laling dgn sporting nya cakap "ok dah niii.." kui kui... tp sbb nk wat nipis, lubang2 abih.. hehe.. me mmg x suka mkn roti telur, tp wat jugak satu.. masa nk masak tu siap terkeluar telur.. haha.. saboo je la. last2 dh nmpk telur tu yg bungkus roti canai..bantai je laaa.. asal masak sudah.. tp x amik gambar aa sbb malu ;p
byk mende nk wat nii.. so me cnp je ye.. sbb me x letak telur, so jd roti canai biasa je laa.. resepi asal dr NICEGHOST FNR, tp xde link dia.. terima kasih wat semua penyumbang resepi.. me ikut sebijik2 yg kak ika wat.
byk mende nk wat nii.. so me cnp je ye.. sbb me x letak telur, so jd roti canai biasa je laa.. resepi asal dr NICEGHOST FNR, tp xde link dia.. terima kasih wat semua penyumbang resepi.. me ikut sebijik2 yg kak ika wat.
ROTI CANAI
Sumber: KAK HANA, KAK IKA
Bahan-bahan
- 3 cawan tepung gadum
- 1 hingga 1 1/2 cawan air>>untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn
- 1 sudu besar marjerin>>yg ni kita gantikan shortening
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1 sudu besar minyak masak>>guna minyak masak jagung mazola
- Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
- Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.
- Campur minyak masak
- Campur marjerin
- Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit.
- Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)
- Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)>>kita rendam dgn minyak jagung jugak :D
- Tinggalkan selama 2 jam.>>kita buat semalaman :D
- Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
- Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu.
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais
slm kenal Tun..wahh sedapnyer homemade roti canai tu..lama dah k'ida tak buat, akak follow sini k...nanti jemput ke blog akak.
ReplyDeleteSalam perkenalan utk sis Tun Telani =0).
ReplyDeleteterjumpa nama sis kat blog kak nor.
wah!nampak sedap roti canai tu..saya tak pernah cuba lagi menebar roti canai..hehehehehe..
selalu p kedai jer makan..
insha-ALLAH, ada masa nanti saya nak cuba.
Salam tun, akak dtg kat sini pulak :D cantek dah tu tun, patut kena bg 5 bintang niii :D tak pe akak nak yg telur yg terkeluar keluar tuuu akak rela makan yg tu hihihi..... sambal tumis ikan balas tak de eak? :D tak pe tak pe akak ada belen sambal tumis ikan bilis lagi niii :D
ReplyDeletekak tun! jelesnye tengok roti canai tu! pasni boleh la buat murtabak. taruk aje inti kt dalam tu. konfem jadi punye la!
ReplyDeleteAssalamualikum tun...
ReplyDeletewaaah dah pandai buat roti canai dah yer tun... seronoknya... akak nie x perna lg buat sendiri... huhuu.. rajin tun buat sendiri
salam tun...ak ah la nmpak mudah jer bhn2 wat roti canai tu...akq x pnh wat roti cnai sdr,,,tkot keras..hgihihji
ReplyDeletetun..rajinnya mencanai....
ReplyDeletekak pun dah try resepi ni..
memang best...
serius tun.....
ReplyDeletekak ayu tak pandai..
adeh......
hebat adikku nie...
rajinnya tun mencanai...teringin gak nak buat sendiri roti canai ni..tapi belum dtg seru lagi..hehe
ReplyDeletetry lah buat mi lidi versi hijau ni tun..sedap.seperti biasa lah kan,akak org negori..semua cili akak lebihkan..makan pedas2 lagi kaw punya.
memang susah betui nak tebar...mokwo pakai tarik2 jerr...tapikan lagi sonang beli kek kodai..hihi
ReplyDeleterajinnyer bt sendiri...nak2 mkn panas2 sedapnyer!! sy ni br lepas mengadap 2 keping dgn kari ikan tp yg beli punya je,tgn pun bau kari mamak lg ni,susah oo nk kasi hilang bau! :D
ReplyDeletekak ida: tq sudi dtg sini.. tun dh g blog akak =)
ReplyDeletevivi: salam kenal sis ^^ ur blog sgt cantik! nnti tun nk mintak tips2 jd rajin ye.. hihi.. sgt kagum blh wat phd!
kak ika: sambal tumis ada dlm freezer. malas nk de-frost. hehe
nani: haha.. kalau rajin blh la wat murtabak pulak. akak suka mkn mini murtabak je.. yg guna kulit popia tuh
kak diana: hehe.. x selembut beli kat kedai.. tun x pandai tebar la kak..
ReplyDeletekak sha: akak wat sure jd lembut.. hehe.. tun ni mmg fail sket bab nebar2 nih
kak mas: kak mas yg rajin.. tun dh agak, sure akak penah wat
kak ayu: hihi.. akak tiap2 hari masak lauk byk2, mana ada masa nk etbar roti canai ni kan..
kak anim: fuh fuhh... tiup seru roti canai ke akak.. hihi
mokwo: haha.. betul2.. mmg lg senang kalau beli ;p
ReplyDeletekak deliah: hahhaha.. mmg kaw2 pekena kari mamak..
salam tun kak ilah minta izin utk masukkan resepi copi idup2 dlm blog kak.. sblm ni kak buat tak guna sukatan tapi bila dah ada BM ni kena lah ada sukatan..t.kasih ya...
ReplyDeletekak ilah: gambo sape tuu akak? hihi.. wah2, org tuu ada BM baru laa.. jeles rasa..
ReplyDelete