Assalamualaikummm~~~
kembali ke dapur maya selepas berehat sepanjang weekend.. biasa laa, bila weekend mmg ada byk agenda. apam ni me wat utk bekal ke usrah semalam.. (finally! buat jugak akhirnya.. haha.. resepi dh nearly 2 tahun rasanya.. kui kui...). memang sedap, kalau kecik2 tu, sebijik2 sebijik masuk mulut.. haha.. jadi, beware, kalau x ramai tukang makan, sila wat separuh atau suku adunan untuk menyelamatkan ukuran pinggang dan berat anda.. hahaha.. me wat separuh adunan. tu pun dpt banyak..
me pun xtau la kenapa susah betul me nk buat apam nih.. duk tangguh2 je. sampai laa masa makan kat umah kak lieza (refer SINI).. fuhh.. memang xleh berenti makan. haha.. nasib baik time tu kak lieza bg tapau.. kalau x, xlena tido agaknye teringat kat apam mentega.. kui kui..
Jom tengok resepi.. resepi dr kak Sofea. kak pia juga dh share kr myresepi. ramai dh cuba.. kalau berjaya nnti tun hantar laporan ye.. (sejak 2 menjak dia susah nk send laporan kat myr, tunggu loading dgn lamanya pastu error :/ )
Apam Mentega
Sumber: Kak Sofea@after6am, kakfiza@myr
Bahan-bahan ( +-50 biji )
- (A) Bahan2 utk gula hangus:-
- 11/2 cawan gula pasir
- 1 cawan air
- 250 gm mentega
- (B)
- 3/4 cawan gula castor
- 4 biji telur
- 3 cawan tepung gandum ayak besama
- 2 sudu teh soda bikarbonate
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
- Cara membuat gula hangus: masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
- Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
- Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
- Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
- Perap selama 1/2 jam.
- Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
- Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
- Selamat Mencuba.......
assallamualaikum tun..
ReplyDeleteTembam2 dan montel2 je apam ni tun.. Sedap ni.. Akak nak tun.. Nak satu setiap bentuk yg tun buat..hehehe
assalam tun, sedap nmpk apam, lembut je, tak pernah cuba buat lagi ni, mesti sedap harum gula hangus tu
ReplyDeletewah tun macam2 bentuk...jeles daku melihat acuan iteww..hehhe...ni belum lagi pegi daiso..kekeke..
ReplyDeletekita pun suka apam mentega kak fiza ni..tapi memang dah lama betul tak buat kuih ni...:)
kalau nani buat ni mesti 1/4 adunan je. kang tak pasal2 ukur lilit pinggang jadi berganda2...hihih...suke jugak makan apam...
ReplyDeletephewwww...setelah direfresh sebanyak 26 kali...baru dapat komen. adeeeehhh sesak napas tu camni.
ReplyDeletecheq sue pun tengah buat apam ni (gula hangus). guna resepi dr myr, yang kak pia ni guna susu pulak... nanti la baru cuba..
mashallah, sedapnyer nampak. teringin pulak nak buat apam bentul love heart ni. btw, saya baru jumpe blog akak and will be following sbb sgt impress with the recipes. thanks for sharing
ReplyDeleteIva
Kak Ros belum pernah cuba buat apam ni.Nak try la jugak.
ReplyDeleteSalam tun..sedapnya kalau mkn apam ni tuk breakfast...bak 2 ketoi...hihihi
ReplyDeleteSelalu dah tgk resepi ni...cuma lum sampai seru nak buat nya lagi...sedap ek Tun...ni yg tak tahan ni....
ReplyDeletekak rose ni sama macam cik cek, x sampai seru lagi... amik tun punya dulu la.... ngap!
ReplyDeleteTun sayang..dh sampai pun seru nak buat apam mentega akak nii..tahniah, cantik kejadiannya..:)
ReplyDeleteSalam..wahhh..apam gula hangus..Sue pun pernah cuab resipi dari kak sofea ni..memang berbaloiiii
ReplyDeletealalalala....malasnya nak buat..bagi 15 ketul ye tun...
ReplyDeleteapam ni mesti sedap kan tun...lum pernah lg k'ida buat ni...
ReplyDeleteSalam menyinggang.. rajinnye mengukus...
ReplyDeletekak naz: hahaha.. ada 3 bentuk.. tp semua pun dh habis di ngap.. hoho
ReplyDeletekak rosa: sedap kak.. lembut, lepas 2 hari pun lembut lagi.. (nmpk sgt buat banyak x padan ngan 2 org je makan. hihi)
kak Q: hohoho.. tgk laa, nnti tun borong byk2 mould kat daiso.. huhu
nani: suku pun dpt banyak.. haha.. kene makan 4-5 org. kalau x mmg bam bam ;p
ReplyDeletekak sue: hihi... tq kak. walaupun kene refresh byk kali tetap hntr komen =)
iva: thank you for dropping by..
kak ros: wajib try ni =)
ReplyDeletekak liza: alamak, hasben tun baru habiskan the last one.. sowiii..
cik cek: goda dia.. goda dia.. hihi
kak rose: hehe.. nk kene goda jugak la ni ;p
ReplyDeletekak pia: thank you atas resepi yg sedap ^^
kak sue: sedap kan =)
kak anna: buleh2.. tp bg tun kuih bakar dulu. nk yg byk kerak ye ^^
ReplyDeletekak ida: sedap kak....
lieya: erk.. salam ape? hihi.. jemput2 singgah..
apam ni memang sedap kan tun, akak pun dah buat...cantik apam lap u lap me ni...hehe
ReplyDelete