Assalamualaikumm~~~
morning!! dh hari khamis ye.. kejap je dh nk habis minggu ni. xtahu la apa yg tun dh buat.. rasa2nya 2-3 hari ni cuma habis baca 1 journal je.. :( semalam masih terasa penat travel 10jam. next time nk ke kuching, baik naik flight pastu sewa kereta atau naik public transport je kat sana. maybe akan pakai byk duit, tp at least xde la sakit badan 2-3 hari.. (xpun kene beli 4WD sebijik! hahahaha.. insyaAllah, ada rezeki nnti blh la beli.. ikut condition jalan di sarawak ni, itu je transport yg sesuai utk jalan jauh)..
ok laa.. tayang bendi lagiiii~~ ni salah satu sayur feveret tun.. mmg tiap2 kali kuar beli groceries, bendi ni laa yg akan di capai dulu. wat la kerabu ke, goreng ke, masuk dalam asam pedas ke, celur je pun mmg akan lajuuuu je makan ni. hihi.. kali ni goreng pedas sket. sedap wat ratah2 ni..
sblm tgk resepi, meh tgk khasiat bendi yg di cnp dr wikipedia
"Berdasarkan kajian yang telah dilakukan, bendi mengandungi sebanyak 2 peratus protein, 7 peratus karbohidrat dan 1 peratus serat. Selain itu, bendi juga kaya dengan zat galian dan juga vitamin terutamanya kalsium. Bendi juga dikatakan elok untuk perkembangan otak. Dalam bidang perubatan traditional, bendi digunakan sebagai perangsang membuang air kecil, merawat gonorea, sifilis serta bengkak saluran kerongkong dan hidung"
Bendi Goreng Pedas
resepi: tun_telani
Bahan2:
- 10 bj bendi- basuh dan potong serong
- 1/2 bj bawang besar- mayang
- 2 ulas bawang putih- ketuk
- 1 sb cili giling
- 1 sk sos tiram
- 1 bj telur
- garam
Cara2:
- Tumis bawang dan bawang putih sampai naik bau. Masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak.
- Masukkan bendi dan sos tiram. Gaul2. masukkan sedikit air jika perlu.
- Ketepikan bendi kat tepi kuali, dan pecahkan telur kat tengah2. biarkan seketika baru di gaul.
- Perasakan garam.
- Siap! blh makan ngan nasi atau ratah2 je mcm tun =)
salam tun, kat rmh akk pun laku lauk bende, mcsk grg, asam peds, kari on aje....rebus cicah bedu/sabal belacan lg le heeesdp...
ReplyDeletesama cam K nurul gak... suka bendi.. :)
ReplyDeleteSalam Tun, diet eh...elok la tu makan bendi banyak2 eh...akak nak sikit nak bwk balik lunch ni eh...akak amik sendiri la bwh tudung saji nih...eh x bertutup pun...adeeii, kang cicak yg jilat dulu ni Tun.....hahahhaa
ReplyDeletek'ida suka ga kmkn bendi...tapi che abg kureng dia ngan menda lendir 2ni....kalau sayur dia suka..licin sayur dlm mangkuk..kalau dia kureng, seciput jer dia amik..podas2 sedp tu tun
ReplyDeletekak sheila: letak dlm kari pun sedap ye.. nnti tun nk try letak dlm kari jugak ^^
ReplyDeletekak nurul: yeayy!! boleh geng lg sorang.. =)
kak ummi: cicak x sempat jilat kak.. sekali hadap je licin nih.. haha
ReplyDeletekak ida: kak ida, cik abg x suka ye.. lg bagus, blh ngadap sorang2, x yah berebut. hihi
hah...cheq sue kalau buat ni suka sangat guna peria. kalau bendi alamat lambat la sikit habisnya
ReplyDeleteLama dah tak pekena sayur ni. Er,mmm sedapnya.
ReplyDeleteTun akan duduk lama ke kat sana?
cheq sue: peria kak?? wahh.. tun mmg x reti mkn peria. pahitt!! hihi
ReplyDeletekak sam: duk lama kt mana kak sam? kuching ke bintulu? kuching duk 4hari je, dh blk bintulu dh ni. kalau kt bintulu ni, 5tahun min, selagi hasben tun xkene transfer, iA tun stay kt sini.
Salam..lamanya tak layan sayur bendi goreng macamni
ReplyDeletestok bendi dah habes...nak kene beli lagi ni...sedap pulak ratah2 bendi...
ReplyDeletehihih...pasni mcm2 versi resepi bendi la kuar...
tun..kak mas suka bendi masak gini..
ReplyDeletesedappkan..
tun kita kalau bendi ni masak apa pun best..huhuhu..sayur fav nih...suka sgt ratah bendi...:)
ReplyDeletenie lg ler... menyelerakan ... mmg fav akak nie... akak kalau makan bendi.. x der makan benda lain pun x per.. bendi ttp jadi pilihan.. hehehe
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteNie pun org dah try gak..
Sedaaap..