len kali letak byk sikit kaler hijau |
Assalamualaikummm~~~
mai bekfes puteri ayuu ^^ tun wat mlm sabtu masa tgh tgk final bola Ganu vs N9. buat utk bw bekal ke usrah. satu adunan dpt byk jugak, so tun frozenkan jugak separuh (abih semua pun nk di frozen kan. huhu.. )..
nk ckp pasal bola dulu laa.. tun bukan peminat tegar bola. tp bila ganu masuk final tu, terasa la jugak nk tgk.. nk bila dh stat tgk tu, sah2 laa dgn penuh semangat patriotik. haha... kali last ganu menang malaysian cup, tun still sekolah.. ingat lagi, dah sampai sekolah dah, pastu announcement hari tu cuti sbb ganu menang bola. hehe... nway, frust jugak bila n9 sumbat 2 gol.. tp nk wat camner, dh adat pertandingan kan.. utk team ganu, berusaha lagi!
hari isnin seharian ke Miri (2 n half hour drive fr bintulu). saje galok sbb buhsan tgk bandar bintulu. xde la byk sgt shopping, toys baru pun x byk utk ditambah, tp berjaya la jugak capai few things termasuk lah acuan puteri ayu nih. kaler pink! suke!! balik just in time utk tgk bola.. sambil2 nunggu bola stat tu, godek2 dapur kak ros jintanmanis.. tun mmg x pandai sgt wat kuih tradisional, ingatkan susah.. bila tgk2 senang je rupa2nya wat kuih nii.. mcm wat apam biasa je. to biasa la, first time buat, xreti lg nk agak byk mana nk letak kelapa tu. nx time tun nk letak byk sket, baru sedap gigit masin2 kelapa tuh =)
x cukup acuan, letak dlm acuan apam.. pink lagi! ^^ |
kuih ni sgt lembut!! lepas sehari suntuk pun lembut lagi... =)
Kuih Puteri Ayu
Resepi: rohaya1710@myr
Sumber: ros@JM
Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )
2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudukecil ovellete
1 sudukecil perisa pandan
pewarna hijau
kelapa putih + dgn sikit tepung gandum dan garam
( ros tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan ayak bersama tepung gandum)
** utk kelapa tun guna:
1/2 c kelapa kering campur dgn 2 sb santan + 6 sb air
1/2 sb tepung ubi
1 sk garam
Cara-cara
1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg.
2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
3. isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.
Nota tambahan untuk menghasilkan puteri ayu yang gebu lembut.- ros@jintanmanis.com
-langkah yang paling penting masa pukul telur tu, ros pukul dulu telur hingga berbuih, baru ros masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang, kemudian baru ros masukkan ovellete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi sehingga ovelette tidak kelihtan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan bahan-bahan yan lain.
*Petua bagi puteri ayu senang dikeluarkan dari acuan- ros@jintanmanis.com*
1. pastikan acuan di sapu dengan minyak terlebih dahulu.
2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ros ade dua jenis acuan puteri ayu yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye berkilat lebih senang digunakan).
3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.
suke la nengok gambo2 tun sekrang ni. tak nah lagi rasanya try resepi ros ni. boleh la kalau ada angin rajin nak try jugak. ok tak resepi ni. moist lembik lembut tak? biasa guna resepi biasa akak guna tummg sedap
ReplyDeletesedapnya puteri ayu tu... nak sket!!
ReplyDeleteakak dtg bawak pinggan kecik je...nak makan sikit..pastu pinjam acuan yer..haha..masih lom jumpa baki acuan yg hilang tuh..mana tah peginya..
ReplyDeleteSalah satu kuih yang belum sempat nak try lagi. Acuannya entah hilang kemana. Pernah beli dulu tapi anak dah ambil main masak2 lah pulak.
ReplyDeletesalam tun...peberet anak2 liza ni, tp maknya dh lama xbuat...penyakit M jer manjang...hihihi
ReplyDeletennt Liza pun nk try resepi tun ni...halal yer...
Morning Tun,
ReplyDeletesungguh lay ayu kuih mu itew...tk tertahan rasa ditekak...rasa mcm nk ku cekup2 aja....hehe.
Tun...acuan puteri ayu tuh sebijik serupa akak punya...kaler pun sama pink jugak hehehe...akak nak buat lagi kueh neh...hari tuh mcm tak puas makan jer...manjang tak puas...hahaha
ReplyDeleteayunyer hai kuih tun ni...lama k'ida tk buat, k'ida tak der acuan tu..k'ida bantai ja guna apa2 yg ada jer tun....nak yg love tu boleh he..he
ReplyDeletetun ..akak belum pernah wat apam sri ayu nih...nk kena ade event kat umah..baru laku sikit kuih muih nih...doorang kat umah memang jenis perut nasi...kalau tun kate senang..nanti bile free akak nak cuba laa :)
ReplyDeletetun dah lamanya kita tak masak kuih ni..malas nak isi part kelapa tu..masak dia kejap je..hehehhe....cantik ah yg betuk love tu..:)
ReplyDeletekak izah: moist lembik lembut??? hehe.. camner tuh? sedap resepi ni kak izah, gebus je.. rasa mcm kuih yg biasa dpt kt kampung.. gambar guna auto je kak. ikut nasib dpt cantik ke tak. hehe
ReplyDeletekak gee: meh laa makan. ada tun frozen kan dlm peti.
kak anna: c tgk bawah almari tv tu.. agak2 dh mereput bawah tu. haha
kak ira: hehe.. blh laa geng ngan kak anna kak. acuan melarikan diri, doa majuk sbb x guna ;p
ReplyDeleteliza: sila2 kak.. mmg utk di kongsi ^^
kak nur: meh laa kita makan sama2 kak ^^
kak qis: wahh.. sama ye.. nnti tayang2 laa.. tun mmg suka pink2 nih ^^
ReplyDeletekak ida: boleh je guna mana acuan.. asal comel kan kak =)
kak CB: tu laa... tun ni jenuh jugak nk habiskan.. sedap mmg sedap, tp kalau dpt 30 biji. xkn sorg nk mkn 15 biji kot. haha.. tun frozen kn sikit, nnti nk makan kukus kan aje.
kak Q: adoii.. malas nk isi kelapa dia pulak ye.. hehe.. payoh aa gini.. ;p
Assallamualaikum Tun,
ReplyDeleteTun, kak Naz nak yg bentuk love tu.. Cantik arrr.. Nanti bila2 akak lak nak buat guna acuan cam tu. senang sikit nk letak kelapa dia tu..
Tun....
ReplyDeleteMkn Puteri Ayu ni confirm Ayu...he he...memang lama dah teringin nak buat ...byk sgt list yg menunggu turn...masa tak byk...tapi nak masak macam2....gebu molek je puteri Ayu tun buat...seayu tuan yg membuatnya...:D
semua bahan ada tp..nak try bt ke x ek..kan bt xlawa mcm Tun bt plak hikhikk
ReplyDeletenani pon ada acuan lup2 tu...leh try buat guna acuan tu la...acuan puteri ayu ni belom beli lagi...
ReplyDeleteSungguh rajin awak menguih ye Tun... lain kali buat lebih sikit ye :)
ReplyDeletesalam...kalau santan gantikan susu segar@susu cair leh x?
ReplyDeleteSalam Myda,
ReplyDeletetun rasa boleh je, tp rasa dia xsama la, nnti jadi kurang berlemak =)
prlu ke d kukus semula selepas d frozenkn puteri ayu nih ye
ReplyDelete