Assalamualaikum ^^
morningg!! ^^ pagi ni bangun awal dr biasa, jd xde la kelam kabut nk siapkan breakfast b4 my laling pergi kerja. skrg dh siap kemas rumah dan basuh kain. cuaca pun best je pagi ni. tenang. alhamdulillah =) nk share resepi yg sedap dulu, pastu boleh wat keje sekolah. nnti dh penat wat keje sekolah baru take a break dgn BW ^^
resepi doh asas ni tun usha kat rumah mamafami. tengok mama tulis 'a keeper' tu, berlari2 tun gi jenguk dapur.. hehe... esok nya juga tun buat resepi ni, tp time tu tgh rushing2 mengemas nk balik kampung, so x sempat nk amik gmbr segala bagai. pastu buat lg sekali kt umah my in-laws. so ni kali ke 3 la tun buat. mmg x pernah mengecewakan.. suka sgt! kalau ikut sukatan bahan2 mmg insyaAllah confirm jadi lembut, gebu, dan x melekat2 kat tangan.
skrg ni dh ramai GMM kan.. tp tun ingat lagi, masa zaman tun wat 1st degree dulu mmg ada 2 je tempat tun duk ngadap (bunyi cam dah lama je kan.. hihi).. masa tu cuma kenal fotopages kak hanieliza ngan mamafami. kalau sehari x ngadap mmg x sah. insyaAllah, byk pahala yg Allah berikan atas perkongsian =)
yg ni wat cinnamon roll ^^ |
jom makan rotiii!!! |
ok laa... jom tengok resepi.. tun translate ye =)
Basic Bread Recipe
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami
Bahan2:
Bahan A
Bahan B
Bahan C
Bahan D
Cara2:
Sumber: Mamafami
Bahan2:
Bahan A
- 500g tepung roti
- 100g gula
- 1 sk garam
- 30g susu tepung
- 1 sk bread softener- optional
- 1 sk bread improver- optional - tun x letak
- 4 sk yis
Bahan B
- 250ml air
- 1 bj telur- pukul sedikit
Bahan C
- 80g margerine
Bahan D
- Gula kasar utk tabur- tun x letak
Cara2:
1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
atau
1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
***** Jan 13: TUN LUPA MASUKKAN SUSU TEPUNG DLM BAHAN2... NI BARU UPDATE.. SORRY PADA SAPE2 YG DH TRY :(
wah,rajin tun membaking walau tggl berdua je..makan sambil study ya tun..boleh cicah kopi juga kan?..
ReplyDeletebak mai sini 6 ketui..hehe
tiap kali tengok roti..teringin buat..tapi mesti akak buat tak cantik walau dah ikut resipi..terukkan
ReplyDeletesalam tun..
ReplyDeleteresepi roti basic kak roshayati ni mmg the bestlah!akak pun dah lama 'keep' resepi ni... pun ambik dari mamafami gak.. tp ambik kat fotopages dia dulu2.. mcm2 boleh buat ngah doh ni.. akak pun ada gak n3 resepi roti ni yg lom update lagi.. hihi...
uikk! masa zaman fotopages dulu tun jumpa fp kak liza ngan mamafami je ke? akak punya fp tak jumpa ke? heheheeh... rindu sgt nak berfp mcm dulu2.. tp lately ni mcm bermasalah je nak masuk fp.. dah lama fp akak tak berupdate.. kalau dulu2 leh kata hari2 update.. now dah kemaruk ngan blog pulak.. tapi actually.. blog lagi mudah nak kendalikan.. tak perlu buat link/label satu persatu mcm fp.. tp tang fp yg best boleh tengok gambor besor2... haha..
assalam tun,kite tuka link ye..best roti tu..;)
ReplyDeleteooo ada bread soft bagai mmg roti cantik aa gebu kan. tepung roti ada lagi ni. tapi pelembut bagai tu dah habis semua dah. expired.
ReplyDeletesama la tun .masa akak tak reti dunia blog ni, akak cume tahu FP mamafami n kak hanieliza je. pastu ada satu dualagi yg suke duk jenguk.
salam tun...mmg nmpk gebusss jer roti tu...nnt akak nk try jugak la resepi ni...hihihihi
ReplyDeleteAssalam tun lamanya akk tak meroti ni, rindu nak buat n mkn yg buatan sendiri tapi selalu buat benda2 yg cepat di masak n cepat di makan je huhu. sedap nmpk roti tu tun
ReplyDeleteAssalam Tun,
ReplyDeleteWahh meroti ya tun, cantik2x gebu...ni yg naik semangat nak meroti nie. Betul tun, kak iza dah pernah buat resepi ni 2@3 thn lepas..memang lembut dan gebu rotinya naik pun cantik jer..
hah...kita dok plan2 nak meroti gak dalam masa terdekat ni... asik rilek aje dak BM tu mana leh jadi..
ReplyDeleterajinnya meroti tun...gebus jer tu.tapi kat sini tak ada jual la bread softener tu.
ReplyDeleterajin betul la tun ni buat roti.....kita malas betul..tapi makan suka...hahaha...
ReplyDeleteTun, akak pun konon2 save gak resepi Mama nih...tp x meroti2 pun lagik...hahahhaa..list pjg daaahh :)
ReplyDeleteemmmm...patutla akak bau roti dari tadi...rupanya ada kat sini...cantik mulat je roti yang tun buat...molek je...lama dah tak meroti...
ReplyDeletesalam tun ...
ReplyDeletebestnya meroti ya ... wani dok tengok orang jer tayang roti tu tayang roti ni .. sabor je lahhh .. tapi tak pernah langsung datang seru nak wat roti .... x pernah meroti lagi neh.. heheh...
i LOVE THIS..BASIC SIMPLE AND EASY..DAH ADA IDEA NAK BUAT MACAM MANA..THANKS TUN
ReplyDeleteAssalam Tun cayang,wah rajin sungguh meroti eks..Kak ct dah lama juga xmeroti nih..Nengok yg cinamon tuh nmpk sedap,sbb kak ct suka baunnnyayg harum tuh..
ReplyDeletebilalah nak rajin buat roti lembut2 gitu. Baguette aritu senang, tak payah fikir nak bagi lembut.. hehehehe
ReplyDeleteInsyaAllah semoga kita dapat terus berkongsi di alam maya ni ye Tun. Niat yang baik insyaAllah mendapat balasan yang baik :)
ReplyDeleteWhat is the casino? - SEPT
ReplyDeleteThe septcasino.com best casino online is the One of the main reasons why people are spending money on a game is https://jancasino.com/review/merit-casino/ by having a few options. poormansguidetocasinogambling One septcasino of the reasons