Assalamualaikummmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D
1st n3 in December!! arini sgt struggle kat uni sbb byk paper work kene buat nk bawak student pergi melawat kilang.. surat semua student yg buat, masalahnyer sgt byk error, last2 cikgi dia jugak yg struggle ngadap n betulkan all the letters.. n dh siap print atas letter head ALL the letters, n kemas2 nk balik, kerani tegur December in malay is spelt as 'disember' instead of 'desember'... uwarghhh.. keluarkan semua pen-drive dan betulkn n re-print semua paper work n letters.. huhu.. (xde modal nk citer apa dah.. kui kui.. )
okay.. back to durian crepe.. my laling is addicted to this stuff.. SERIOUSLY! me? so-so je.. sbb rasa mcm mkn durian je. hoho.. made this 3 times already, n last sekali wat 2 adunan sekali gus.. ada budak tu sekali hadap 3 ketul crepe.. haish.. habis laa nk kene mjawab kalu my MIL bising kenapa anak dia makin bam bam.. huhu..
kaler lain sbb ni wat hari lain dr yg atas tu |
tried few recipes.. n this one is the best one for me.. tun tukar susu kepada santan, sbb bila guna santan kulit dia x mudah koyak. pastu filling kalau just guna whipped cream, siyes kurang sedap.. letak custard filling, speed habiskan crepe meningkat 2 kali ganda! haha..
DURIAN CREPE
resepi: Eyna hanyena (no link)
sumber: homemade noorayub
tried by: tun telani
20gm tpg gndum - tun tambah lg 1 sudu makan sbb agak cair
20gm tepung ubi
10gm tpg kastard
10gm tpg jagung
1 biji telur
1 sdb myk masak
1 sdb gula halus
40ml susu cair - tun guna santan
150ml air
secubit garam
pewarna kuning
Cara membuatnya:
1.masuk semua bahan ke dalam mngkukkacau hingga sebati kemudian tapis
kalau adunan terlalu pekat tambah sedikit air ..
2. Ambil satu senduk kecil, tuang adunan dalam pan kemudian lenggankannya seperti buat kuih ketayp....dengan api yang perlahan...
3. Buat sehingga adunan habis dan sejukkan....
Custard Filling
resepi: kak zu semanis gula
sumber: kak izah, tun telani
200 gm susu segar
2 kuning telur - tun guna 1 biji telur
30 gm gula halus
1sb tepung kastard - kak izah tambah, tun follow
Kacau atas double boiler hingga pekat.
250 gm whipping non dairy ~ putar kental
* Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik.
***** nota tun: utk 1 adunan filling, tun buat 1 adunan kulit crepe.
Assalam tun, akk semlm baru pertama kali buat durian crepe ni, anak2 mmg suka sangat la, mama dia pun sama la suka. Bestkan mkn sejuk2.
ReplyDeleteTulisan tak kuar semua pulak ni nape tah
virus durian crepe yg tak kebah2 lagi....
ReplyDeletememang best..
peehhh. ....
ReplyDeletedaku tak sabar nak try..
tuun.. ayu nak guna santan gaklah
Demam CD dah melanda ye Tun....
ReplyDeleteWahhhh...dh kena virus cd jgk ye tu...dh musim duyan kan sana...syok lah...blh buat selalu...hihi...hijau tu menawan...
ReplyDeletesalam tun,
ReplyDeleteakk yg versi kastard x cuba lg..tggu rajin balik ..aritu cuba sikit jew..x leh mkn byk nie..he hehe
Tak boleh jadik ni sana sini tayang DC...ada byk resepi...pilih saje mana yg berkenan kan...
ReplyDeletetak dapat nak try lagi.. tunggu dpt stok durian bawk ke PJ baru dpt wat.. hehe.. aritu dah bwk durian dari kg mil 1 1/2 kete sorong tp bwk blk umah mak akak kat keratong.. tak sempat nak buat apa2.. mkn gitu je derang.. siap bekal ke t'ganu lagik.. ada lagi lebih sempat buat bubur durian mkn dgn pulut je.. hehe.. puas mkn.. kalau mkn durian saja akak kurang suka..
ReplyDeletewah Tun..mencrepe juga..akak dah banyak kali mnegcepe durian..tapi takleh cam ni, tak pasal2 asyikk sangat dengan juadah ni, naik timbang"kilo"nya..waduh..
ReplyDeleteHari tu maid bagi durian tapi pahit jadi tak terbuat2 durian crepe ni..Tgk org buat, jealous je.. ^^
ReplyDelete::Mel akan pindah lagi nanti, jadi pusing2 Sarawak dulu nih
wahhh durian crepes mmg tgh trending eh skrg ni? bagus jugak came across your recipe, boleh try =)
ReplyDelete