Assalamualaikummm :)
arini misi menghabiskan telur.. actually nk wat chiffon cake, tp kuning telur terpecah dan masuk dlm putih telur tu.. saboo je la.. len kali mesti ingat pecahkan telur sebijik2, bukan direct dlm bekas yg dh ada telur tu.. huhu...
Bila dh jd eksiden mcm ni baru la kelam kabut fikir plan B, nasib baik teringat kat kek zebra yg kak gee baru je tayang. skrg mmg byk juga resepi2 kek yg masukkn semua bhn sekali gus pastu tambah ovalette utk gebukan kek.. mmg senang, sedap pun sedap, lembut je keknyer.. cuma x sehalus dan segebu kek yg kita pukul putih telur sampai kembang tu ye.. kata short cut kan, mana sama ngan resepi yg kita bersusah payah pukul telur asing2 dan kaub balik dgn ayunyer..
terima kasih atas perkongsian resepi, sgt senang, pejam mata pon blh buat nih (exaggerate ye ;p ) tun buat separuh adunan je, dpt 2 bekas kecik.. bekas chiffon ni kejap je masak sbb lubang kt tgh, satu lg guna silicon mould, yg ni amik masa lama sket. tun x sure coklat tu pewarna coklat ke, cairkan cooking coklat, or letak serbuk coklat, pastu dh malas tu, letak kaler je lah. just letak warna sedikit je, jd kaler xterang sgt.
KEK ZEBRA
Resepi : Ma Salykitchen
Sumber: Kak Gee, Tun telani
Bahan2:
- 200gm tepung gandum
- 13 sudu makan gula - utk separuh adunan, tun letak 100g
- 6 biji telur
- 1 sudu baking powder
- 1 gelas minyak masak (150 ml)
- 1 sudu kecil ovalet
- 2 sudu makan susu tepung - tun guna susu sejat
- 1 sk esen vanilla - tun tambah
Cara2:
- Gaul kesemua bahan d atas kecuali minyak masak.
- Gaul adunan sampai menjadi putih dan gebu.
- Kemudian masukkan minyak masak dan gaul rata.
- Bagi adunan kepada 2 bahagian
- 1. Coklat - tun telak pewarna merah
- 2. Biasa
- Masukkan adunan ke dalam acunan berselang seling sampai habis.
- Bakar pada suhu 160 selama 1 jam/sampai masak.
kira ok la tu tun...cuma mungkin pemilihan warna yang tak menjadi.... ^^
ReplyDeleteAlahai Tun, lupa nk bgtau, coklat tu k.gee letak 1 sudu besar serbuk koko... sori ek...
ReplyDeleteWarna tu no 2... yang pertama kelazatannya he he ehh.
ReplyDeleteAssalam tun dah ada kaler tu cuma manje2 sikit kaler dia,janji senang buatdan sedap serta dapat habiskan telur
ReplyDeleteSalam Tun...sedapnya tgk kek Zebra Tun ni...nampak gebu ja...rajin Tun...ada juga misi no 2...he he he...kalau kak fiza gerenti kena grg dah telur tu...ha ha ha
ReplyDeletesalam perkenalan tun..
ReplyDeleteApapun kek tu masi nampak cantik..
singgah sini..
yo kak tun zila suka kek marble gini..lama xbuat dapat seketui jadi la..ada lagi tak
ReplyDeletenmpk simpel bhnnya...mau cuba lah...lama x baking nih...
ReplyDeletesedapnye nak cikit tun
ReplyDeleteBiasanya memang banyak plan dalam kepala para2 isteri ni kalau terjadi eksiden2 saat memasak..
ReplyDeleteNampak sedap tu. Bak mai sikit ^^
mmg nampak gebu.. akak suke kek marble yg basah2 (bukan celup air yer hihihi).. jenis2 cifon ni tak puas makan.. pas tu mcm tak kenyang2.. tgok kek tun rasa nak me'marble'pulak..
ReplyDelete