Assalamualaikummmm...
Happy New Yearrrr.. tahun ni tun berazam nak cuba update blog.. haha.. semoga mampu.
Pau buat lama dah nii.. 3 minggu lepas. Update kat FB je.. ni baru nk kopipes..
Memang sangat lebut dan gebus. Doh pun senang nak bentuk. Kukus pagi, simpan tupperware, petang masih lembut dan gebus.
Tun buat inti kacang merah dan kosong. Yang plain tu letak warna sikit dan pintal2. Hasha makan yang plain.
Uli Breadmaker je |
Sumber: kak yatie
Sumber: tun telani
Bahan-bahan:
- 1 kg tepung gandum
- 1 sk baking powder
- 1 sk garam
- 1/2 cwn minyak
- 2 1/4 cwn air
- 11 gm yis (sepeket Mauripan)
- 1 sb gula
- 2 sb susu pekat manis
- 1 biji telur
Cara-cara:
Masukkan yis dan sedikit tepung dalam air. Tunggu hingga berbuih. Ini nak pastikan yis tu hidup, supaya tak membazir nanti.
Satukan semua bahan. Uli hingga licin dan tak melekat di tangan.
(Tun guna BM setting doh 14minit, uli 2kali)
Biarkan hingga doh kembang dalam 5-10 minit. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Uli kejap.
Ambil sedikit doh, letak inti kegemaran.
Biarkan naik 2 kali ganda.
Sebelum kukus, pastikan air kukusan dah mendidih. Kukus pau selama 7-10 minit.
bulat-bulatkan inti duluu |
isi dlm pau |
susun atas alas cupcake |
kembang blh kukus |
๐ฝ๐ฝ๐ฝ
Untuk frozenkan pau, dh kukus. sejukkan dulu. Pastu susun atas dulang. Frozenkan sampai keras sebelum masukkan dalam plastik. InsyaAllah tak melekat.
Kukus pau frozen dalam 5 minit. Selamat mencuba tauu ๐
dah keras baru masuk plastik |
Greetings! Very helpful advice within this article!
ReplyDeleteIt is the little changes that make the greatest changes. Thanks a lot
for sharing! ๊ฒฝ๋ง
Hi, i believe that i saw you visited my website so i came to go back the desire?.I’m trying to find issues to improve my website!I suppose its good enough to use some of your ideas!! ๋ฐ์นด๋ผ์ฌ์ดํธ
ReplyDelete