Assalamualaikummmmmmm :)
Siapa pernah makan nenu niii??? Hehe... Tun 1st time masak dan 1st time makan.
Tahun ni lebat juga durian kat kebun, tapi banyakkkk yang blom besar dah gugur. Sob sob.. Sebelum ni besar besar tapak tangan gugur, takde la sedih sangat. Bila besar besar peha yang gugur, rasa sangat tragis. Huhu... Sebab sayang jadi, kita cuba selamatkan.
Cili tu cuma hiasan untuk cantikkan gambar |
Tun gugel resepi indon ada few yang keluar. Tapi kita cuba masak lemak dulu.
Hasil dia.. Heran giler
Heran sebab sedap. Hahaha... Licin sekali hadap.
Kalau siapa2 yang ada kebun, atau kalau tersalah beli durian yang isi keras boleh cuba masak lemak camni.
Resepi simple je
Bahan-bahan:
- 10-12 ulas buah durian mengkal (muda/keras)- buang biji
- 1 biji bawang besar - mayang kasar
- Segenggam ikan bilis- rendam, tos, dan tumbuk kasar
- Santan pekat
- Garam dan lada hitam secukup rasa
Cara-cara
- Masukkan isi durian, bawang besar, ikan bilis dan sedikit air dalam periuk.
- Masak hingga mendidih.
- Masukkan santan dan masak dengan api perlahan hingga durian sedikit lembut (jangan masak lama sampai lembik dan hancur)
- Perasakan garam dan lada hitam.
- Siap!
Makan dengan ikan goreng dan sambal kicap atau sambal belacan 😍
Cuba tauuu!
💗💗💗💗💗💗💗💗💗
#resepi #sayamasak #bloggermasakan #foodie #foodblogger #foodporn #durian
boleh cuba ni... kat kampung, banyak durian x masak gugur sbb cik mon punya kerja tu nnti boleh lah cuba resepi ni... tq tun.
ReplyDeleteSayang kan kak buah durian muda2 gugur.
DeleteBila masak xde la terkilan sangat
Alahai... k.gee tak makan durian...
ReplyDeleteYe ke kak?? Jarang tun jumpa orang tak makan durian
Deletetak pernah dgr, apatah lg rasa...menarik ni...
ReplyDeleteLps ni tun msk kari pula yeee
ReplyDeleteSedap ni! Saya pernah rasa sekali bapa mertua ajar beberapa tahun dulu. in shaa ALLAH hari ni nak buat. Terima kasih share
ReplyDelete