Saturday, February 12, 2011

Crispy Fried Bread


Weekend! hari ni hari membeli groceries.. so, dpt agak laa barang2 dapur ditahap sedikit kritikal.. hehe.. semalam baca kak haSue yg pandai masak wat crsipy fried bread @ roti goreng rangup nih.. terliur laa pulak. nasib baik senang je nk buat n barang2 nk kene guna sikit je. tp me wat separuh adunan je, sbb roti tinggal 4keping.. hihi..

Ni bahan2 yg kak haSue guna:

* 8 keping roti
* Serikaya - Secukupnya
* 2 cawan Tepung gandum
* 2 1/2 cawan air
* 2 sm Marjerin
* 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nak bagi perasa tp nak bg kuih sdikit berkilat je)
* Sedikit pewarna kuning <- me letak serbuk kunyit

Cara-cara

1. Di dlm bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg sng)warnakan kuning dan ketepikan.
2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
4. Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!) <- me pun hanguskan.. hehe...



simple breakfast. wat separuh letak kaya, separuh lagi letak inti sardin (lebih inti samosa yg me wat xjadi kulit dia.. ;p)..

owh.. if anyone notice, i changed my profile name to my email name 'tun_telani". i lile 'qurrata a'ayun' (means penyejuk mata), but it's too hard to spell.. tun_telani is my email name since i was in form 1. nostalgia btol.

nway.. have a great weekend everyone!. going out shopping today.. weee~~~



2 comments:

  1. Ingatkan siapa laa tun telani td..ehehe..nama nostalgia rupanya ek. ;)
    ni kalo gemuk harus salahkan bread dan keluarga beliau laa nih..hehe..
    jadi rangup x buat adunan tu?wat goreng pisang pun sodap

    ReplyDelete
  2. sedap!! wat hangus2 mcm kak sue wat.. mmg rangup! nnti bukan goreng pisang je.. goreng ubi, cempedak, sukun.. semua pun nk guna resepi nih.. hihihi..

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^