Thursday, April 21, 2011

Ayam Sambal Hijau


Assalamualaikum ^^

pelik x? pelik x? hihi.... nama ayam sambal hijau.. tp kaler merah. ni kes terliur time masuk dapur kak mas (kak mas dh wat ari isnin lg, me br nengok semalam..) tgh2 duk defrost ayam tp x tau nk masak ape. nengok je menu ni, terus gi goreng2 ayam. pastu tgk2 xde langsung cili hijau dlm peti ais. muahaha.... so me pun blend kan aje cili2 merah yg ada.. patutnyer nama dia kene tukar jd ayam sambal merah la kan? hihi..

nway, resepi ni sangat senang dan sedap.. me pun x sangka jd sedap camtu.. hihi.. (sbb me pandai masak kah??? perasan sendiri, sila layankan ye... ) my laling pun ckp sedap, tp bdk ni majoriti apa yg me masak, semua dia cakap sedap...

malas nk ckp byk2 (sbb tu mcm nk ribut je kat luar tu.. kekgi kan tiba2 putus pulak line tenet nih b4 sempat publish).

resepi skodeng dr dapur kak mas yg tgh mood meroti dgn hebatnyer, resepi asal dr kak yati, dn kak yati ckp dia tgk dr buku kak hanilieza.

Bahan :
  • 1 ekor ayam - dibasuh & tuskan
  • 3 biji kentang - di kupas kulit, belah dua dan potong serong * Kak Yati tambah, Mas pun.. me pung!!
  • 4 batang serai - diketuk
  • 1 labu bawang besar - dihiris kasar
  • 5 biji limau kasturi - diambil jusnya
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Garam dan sedikit gula
Bahan Kisar :
  • 5 biji cili hijau
  • 20 biji cili api hijau
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • sedikit belacan
Cara memasak :

  1. Gaulkan ayam dgn garam dan kunyit. Gorengkan sehingga masak.
  2. Gorengkan pula kentang sehingga masak dan ketepikan.
  3. Tumiskan bahan yang dikisar dan serai sehingga wangi dan pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, bawang besar, garam dan sedikit gula. Kemudian kacau rata.
  5. Padamkan api dan tuangkan jus limau kasturi.
  6. Sekiranya rasa dah ok, bolehlah angkat dan hidangkan.



fuhh.. hujan dh stat turun... nk lampu broadband pun mcm dh nk stat kelip2 tuh..

12 comments:

  1. Tun, cili merah pun boleh jer tu...tukar jer namanya hijau ke merah..ekeke sedapnya tun..akak malas la nk msk lunch ni...mkn jer rajinnya...hehe

    ReplyDelete
  2. tun...tu yg cpt je akak klik sbb tgk tajuk ijo..pic.,merah..hihi....

    ReplyDelete
  3. Salam Tun,
    sedapnya nampak ayam ni Tun, mesti kena dengan selera akak....

    ReplyDelete
  4. ala..warna jer yang lain..rasanya sedapppkan tun.....
    kak mas pun suka ayamm ni...he..he..

    ReplyDelete
  5. Bagus le tun ni. menderhaka secara terang-terangan

    ReplyDelete
  6. nampaknnya ramai gak yg dah cuba ayam sambal hijau ni..sume kata sedap..akak pun nak cuba gak lah..

    ReplyDelete
  7. menawan gak kaler merah tu...kalo guna cili hijau rasa lain,merah ni rasa lain..tul tak?akak nak semangkuk tun..nampak je gambar kali nih.. akak jek kebizian x smpt ngupdate..dak kecik nih asyik merengek jek sbb krg sihat..huhu..

    ReplyDelete
  8. selamat malam tun..
    lama tak singgah... namun kawan2 dihati..

    tun... customer kak astik tanya ayam masak hijau...heheheh.. gini rupanya.....menyelerakan yer

    ReplyDelete
  9. kak nieza: haha.. tukar nama nnti org ingat msk sambal je, dh la kaler merah.

    kak anna: muahaha.. sure pelik hbs, kn..

    kak watie: kene cuba nih.. mesti x nyesal punyer

    kak mas: ha'ah.. sedap sgt.. tq ye =)

    ReplyDelete
  10. kak sam: hahaha.. ampunnn, bkn niat menderhaka.. hihi

    kak akma: haaa, cuba jgn x cuba..

    kak sue: ooo.. rasa lain cili hijau ngn merah? tun ingat cili hijau tu bila tua sket tukar kaler merah. ke x? haha. len kali tun wat guna cili hijau betul2, sure lg sedap. gmbr ni tun kecikkn size dia. siannye bdk2 x sihat, jgn jangkit kt mak dia dh ler..

    ReplyDelete
  11. kak ayuuuuuuuuuuuuuuuu....... mishhh youuuu..... haaa, gini laa rupa dia.. just imagine laa kaler dia hijau instead of merah.. hihi.. haa, wat laa jual kt CR, kompom lakuu. lgpun sihat sket sbb x guna santan =)

    ReplyDelete
  12. eehh, sejak bile u mkn belacan ni?anehh nyer????

    nicah:)

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^