Thursday, May 5, 2011

Upside-Down Pizza


Assalamualaikummm ^^

ni nk tayang resepi dinner yg sgt sedap, cepat, dan senang.. ni hasil me duk tengok foodnetwork kat astro la ni. nmpk sedap je makcik tu masak. owh, lupa lak, me tgk Quick Fix Meals with Robin Milller. masa tgk tu, me x salin betul2 sbb dia ckp blh tgk resepi kt website, tp bila buka website x jumpa pulak. so me wat versi sendiri je laa.. kui kui.. yg pasti, my laling rasa semulut je, terus ckp "uish.. sedapnyer! nama dia ape nih?".. n me yg konon2nya nk diet pun mkn dgn hebatnyer xleh nk berenti. haha.. tp siyes sedap (puji diri sendiri..)

nama dia upside-down pizza sbb filling dia duk bawah, pastu 'dough' dia cuah kt atas filling. sgt senang sbb xyah nk uli2 dough. kalau ada semua bahan, blh prepare dlm masa x sampai setengah jam. filling dia me wat sama ngn me wat filling pizza.

Upside-Down Pizza
loyang 9x9 inch

Dough

2 bj telur
1 cawan susu
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak
1/2 sudu kecil garam

- gaul sebati (me guna mixer) semua bahan.
- sedia utk diguna

Filling

1 keping dada ayam- kerat2
3 sosej/hotdog- kerat2
1/2 tin cendawan butang- hiris
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
2 sudu besar tomato puree
1 sudu besar oregano
garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan perasakan garam

Keju secukupnya

Cara2:

  • Panaskan oven 180 degree
  • Letakkan filling dlm loyang (tgk gmbr)tabur cheese atas filling.
  • cuahkan adunan 'dough' kat atas.
  • Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
  • Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.


nyum nyum...

23 comments:

  1. glup...
    glup..
    tun....
    kak ayu lapor dik.............

    sungguh menyelerakkannya..

    ReplyDelete
  2. tun..yg baki tu kak mas punya yerk..sedappnya tengok..

    ReplyDelete
  3. wah.. sedapnya... nak cuba buat juga... tergodaaaa.. hehehe

    ReplyDelete
  4. kak ayu: oloh oloh.. ciannyer kakak ku sorang nih.. meh mai sini mkn...

    kak mas: yg balance tu, x smp sejam pas dinner tun tgk dh lesap. hehe..

    kak sam: dangerous! danger! danger! lemak2 badan dh nk joget2.. hehe

    kakk diana: yes!! mmg tun sengaja nk menggoda. =)

    ReplyDelete
  5. Nampak mcm simple je..nanti nak try jugalah

    ReplyDelete
  6. Tun, akak tak fhm, nt akak nak roger Tun ya, cara curah dough tu, psl tngok dlm gbr mcm ada cheese atas dough..

    ReplyDelete
  7. hik2! Dah salin rsepi baru faham... hik2!

    ReplyDelete
  8. kak ira: haaa.. buat jgn x buat.. xsampai setengah jam siap nih.. pastu letak dlm oven tunggu nk mkn je. hehe

    kak sari: haha.. bagus2 dh paham =)

    ReplyDelete
  9. salam..nk tanys, guna susu ape? tepung ape?...
    nk try wat nierh

    ReplyDelete
  10. diyana: sorry lambat, susu segar. kalau guna susu sejat pun okay, tp campur air sket ye.

    azura: ni resepi feveret tun =)

    ReplyDelete
  11. berminat nak cuba,gune tepung ape ek? thnx :D

    ReplyDelete
  12. amy amyrah: mintak maapp banyak!!! akak x perasan solan tu.. tepung gandum =)

    dila shoppe: tepung gandum biasa je dik =)

    ReplyDelete
  13. akak..nampak sedap..nk tnye akak guna cheese ape? pas tu akak dough 2 akak leper2 kn dulu ke?

    ReplyDelete
  14. anonymous: salam dik.. cheese tu akak guna slice cheese cheesedale je. kalau ada mozarella lg sedap. pastu adunan doh dia cair, jd tuang je atas tu. nnti bila bakar dia mengeras =)

    ReplyDelete
  15. =) maceh kak! nnt dh try sy gtau tau..thanks..lebiu

    ReplyDelete
  16. anynomious: haha.. wokeh.. no worries ;)

    ReplyDelete
  17. akak..dough nye memag lembik ke? mcm air ek? sy dh wat..tp gatai tgn g tambah tepung ag ..sy ngat sye wat dough salah..last2 dough jd cam pe ntah..hehe..tp piza tu tgk2 dh lesap..haha

    ReplyDelete
  18. ye dik.. sebab tu curah je atas tu. nnti masa bakar dia mengeras =) hihi.. tambah tepung jd keras laa ye ;) xpe len kali try lagi ye =)

    ReplyDelete
  19. assalam

    sy dh cuba resepi ni..sambil mkn smbil komen..sgt2 sedap.. sy igtkan 1 cwn susu tu susu tpg huhu..dh bancuh2 bru psan salah awat x cair..pastu sy tmch 1 cwn air..filling guna daging kerbau cincang+sosej...tmbh mozarella cheese..huu tp pas bakar sy tgok filling dia meresap smpi ke ats..npe ye?

    ReplyDelete
  20. Salam tun..
    Tried this.. Super yummy.. Ty..

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^