Sunday, August 7, 2011

Menu Berbuka: Yong Tau Fu ^^





Assalamualaikummmm ^^

Tuan umah dh pulang ke bintulu.. jd dapur kembali berasap.. kt kampung pun dapur berasap gak, cuma xde la beria sgt nk amik2 gambar segala bagai kan.. ni menu berbuka semalam.. gara2 x dpt menahan godaan dr mek siam @ kak ika nun.. mmg hebat penangan YTF dr bangkok nih, smp org kt bintulu nih duk terkenang2 sepanjang hari.. haha.. mujur laa wiken, blh laa kuar shopping..

dulu2 masa zaman kt matrix mmg selalu terliur YTF nih.. ada jual kt bazar ramadhan, mmg sedap.. tp me xleh makan, sbb mmg gatal betul belacan dia. silap makan mmg 2-3 hari la duk bersin, siap blh demam lagi.. huhu. bila duk sarawak nih, mmg alhamdulillah, me xde problem ngan belacan. maybe sebab guna udang geragau yg fresh, dan bila masak sendiri, me goreng dulu belacan tu. jd x gatal pulak.

mmg sedap kuah YFT nih.. walaupun me wat terpedas sket.. haha... pedas2 pun, cuah byk gak kuah dia.. haha.. mcm2 kiteorg beli utk isi dia.. haha.. ada chicken ball, fish ball, set steamboat nyer isi (ada mcm2 bentuk dlm 1 paket.. suke! suke! ), sosej, ada telur burung puyuh, dan sayur2.. hihi..

jom tgk resepi yg sgt teramat senang ni.. siyes senang, me ingatkan susah nk wat nih.. cnp dr umah kak ika.. apa yg kak ika wat tu me ikut sebijik2 ^^

KUAH YONG TAU FU
REsepi Asal: Minami@myr
Sumber: Kak Ika

Bahan-bahan ( 5-6 orang ) <- tun mkn 2 org je, cuah byk2 kuah dia.. hihi

  • 10 tangkai cili kering>>Yg ni kita lebihkan
  • gula melaka atau kurozato>>yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)>>Lebih kurang 1/2 sudu besar
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan>>Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air>>yg ni terpulang
  • sedikit ajinomoto
  • kacang tanah goreng- tumbuk (ni tun tambah)

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain

Isi dia tun celur dlm sup.. just rebus air dgn kiub ayam, pastu tambah halia dan garam sket.. =)

sedap! sedap! rasa mcm nk mkn lagi je.. hehe


17 comments:

  1. rasa2 ika ni memang pandai la menggoda orang..kan tun?

    ReplyDelete
  2. akak pulak sudah di goda oleh tun..sudah terjejes air liur ni.
    dulu2 pernah tgk kat rumah uumi kuantan,hana jepun skang ni dah mula popular semula YTF ni..
    mmm..harus juga di cuba ni.kalau tidak takkan tau rasa nya kan?

    ReplyDelete
  3. Akak mcm pernah makan gak YTF nih beli pasar malam..rasa lbh krg rojak eh?ke rojak yg akak mkn tu ek?hahaha... rajin ko tun..dr bintulu tu anta2 le ke sini semangkuk 2..

    ReplyDelete
  4. Salam Tun!!!!! Tun pun dah menggoda akak lagi sekali !!! Mcm tk puas mkn itu hari :D akak tk mkn telur puyuh Sbb tu akak tk letak hihihi... Haishhh!!! Tgh hari ginilah dia punyer klimaks lapooooo!!! Tensiiiiiiii!! Agak2 akak nk buat lagilah Tun hihihi....

    ReplyDelete
  5. adehhh..tun, feberet k'ida gak ni,akan ku buat jugakk satu hari nanti walaupun tak cukup bhn yg bole dimkn kt sini

    ReplyDelete
  6. Hehehe macam best je.
    Akak ambik resepi erk. Mana tau kan kut terajin nak buat juadah berbuka nanti.

    ReplyDelete
  7. Lalala..seksinya Yong tau foo ni.
    Ambil resipi di sini ye?

    ReplyDelete
  8. alaaa tun...terliurnya akak..huhu...

    ReplyDelete
  9. hubby suka sgt ngn YTF...insha-ALLAH, nanti nak cuba jugak resipi ni buat santapan hubby =0).

    ReplyDelete
  10. kak mas suka YTF..
    sedappnya tengokk..

    ReplyDelete
  11. cheq sue: betol betol.. mmg drooling habis tgk. hehe

    kak anym: betol tu.. belom cuba belom tahu..^^

    kak sue: buleh2.. pas berbuka tun hantar, sempat aa akak nk makan moreh.. hehe

    kak ika: tun wat 2 aduanan terus kuah dia.. hehehehe.... tau dah kompom x puas mkn. nnti nk makan lg panaskan je n rebus isi2 dia ^^

    ReplyDelete
  12. kak ida: akak, kalau tgk resepi minami tu, dia pon duk kt jepun.. hihi..

    kak sam: time wiken bila x keje blh laa akak wat nih =)

    sufia: seksi ke? hihi.. sila2 =)

    mak qis: sabo.. sabo.. jap agi buka puasa dh.

    ReplyDelete
  13. alahai tun lak dah buat ytf ni..adusss...sedapnya kalau ada sotong sekali...yummmyyy...tumpang tengok gambo je la dulu...hehhehe

    ReplyDelete
  14. ini kalau beli punyela mahal ni..senang buat sendiri...puas hati makan byk2..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum tun...
    waaah nie fav akak nie tun... sedapnya...

    ReplyDelete
  16. resepi kuah yong taufu minami ni mmg sedap kan..akak pun suker.... lebih sedap dari pasar malam... tp salunya akak gandingkan juge ngan sup simple.... macam steamboat tu.. :)

    ReplyDelete
  17. sejak bile k'we gune ajinamoto nih??

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^