Assalamualaikumm~~~
selamat berhujung minggu semua :) arini my laling ke miri, so duk umah sorang2 dgn bosannya. xtau lg nk wat ape sepanjang hari. kalu mmg xde apa nk buat, terpaksa study je la. owh well.. at least dpt siapkan few lecture notes pun jadi la dr xwat ape2 kan.. kesian pulak kt diri sendiri selalu kebosanan. huhu..
tun masih xdpt mencari solution utk problem xleh komen kat EMBEDED komen. gugel2 mmg ada yg kene problem yg sama, tp semua org pun xtau solution dia. hopefully lama2 nnti ok la.
tun masih xdpt mencari solution utk problem xleh komen kat EMBEDED komen. gugel2 mmg ada yg kene problem yg sama, tp semua org pun xtau solution dia. hopefully lama2 nnti ok la.
lembut dan gebu! |
nway, pau ni dh buat minggu lepas ye. lama x buat pau, sampai encik laling kasi hint nk mkn pau. so mnguli la dgn jayanya. satu adunan ni dpt 10 bijik je kalu besar, kalu wat kecik2 sket dpt dlm 15 bijik. buat 1st time tu, habis dgn cepatnya. hehe.. so esoknya wat lg 2 adunan, wat kecik2 blh simpan dlm freezer separuh. senang bila malas2 nk wat kuih, kukuskan je semula :)
setakat n, ni la resepi feveret tun. mmg senang dan lembut dan gebus dan tahan gebu walaupun sejuk. as long as yis tu hidup betul la. penah wat sekali yis mati, haha.. so check dulu yis tu hidup ke tak ye. campur air tepung sket, gula sket, tinggal few minutes, kalau buih2 tu, blh proceed wat pau. kalau x, sila tukar yis supaya pau xjadi makanan encik tong :p
Bahan-bahan ( 10 biji )
- 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)- tun guna gandum je
- 3g (3/4 sudu teh) yis kering
- 2g (1/2 sudu teh) baking powder
- 50g (4 sudu makan) gula castor- tun letak 40g
- 20g (1 sudu makan) lemak sayuran(shortening)
- 2g (1 sudu teh) bread softener- tun guna bread improver
- 1/2 cawan air suam
Cara-cara
- Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.- tun hidupkan dulu yis dgn separuh air sedikit tepung dan sedikit gula
- Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
- Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
- ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
- Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
- ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
- Bahagikan doh kepada 10 bahagian
- Masukkan inti dan tutup kemas.
- Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
- ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
- Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
- Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
- ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
- Selamat mencuba...
Aslmkm Tun. Wow, tingin pulak nak meng'pao'... nampak sgt gebu!
ReplyDeletelama tak buat pau..
ReplyDeletegebu aje pau Tun tu..nnti nak buat laa
kena buat inti dulu..
pepagi tyang pau nie....meh 2 3 ketul....lum bekpes lgi nie....sdap plak nmpk inti kcang tu.....huhuhu...
ReplyDeleteemm, suka pau tapi tak pnah buat seumur hidup...sllu beli jer.
ReplyDeleteSamalah tun,leh terjah ke blog orang tapi xleh komen..Haru-haru!
ReplyDeleteSedapnya pau..Resepi baru dari tun mesti cuba ni.. Kenapa tak ikut ke miri?leh jejalan shopping..lagi2 gaji dah masuk semalam.hihi
Salam tun,rajin nye dia mge pau...lma jgk x mengepau ni..bhn ada tu...tapi inti xdo...:-)
ReplyDeletewow melepaknya pau dia, hehe. inti tu buat sendiri jgk ke? rajinnya. Akak pun dah lama x buat pau. hari ni buat donut jer tp tak ambik gambar pun, nak cepat td cik abe nk bawak bekal pegi mancing. lepas tu sibuk buat keje sedar2 dh masukkan baki donut tu kt bah. frozen hehe.
ReplyDeleteakak pun lama tak makan pau ni teringin tengok pau yg lembut macam Tun ni tak cukup sebiji tu apa lagi inti kacang adooiii mengancam jiwa ni
ReplyDeletentah la tun...kiter ni mcm dh merajuk dgn pau...asik kempis je..sob sob
ReplyDeletetunnnnn....
ReplyDeletelembut gebunya pau tu...
gerammmmm tengokkk...
Tunnnnnn..... Kak Amie hanya mampu pejam mata, bayangkan betapa lazatnya makan pau lembut hangat dengan secawan minuman panas! DUH ENAK BANGET TUUUUNNNNN!!!!
ReplyDeleteye Tun,gebuss sangat pau Tun..
ReplyDeletetakleh lagi komen yg EMBEDED ye..
harap2lama nti oklah ye..
sedapnya tun
ReplyDeleteterbayang2 makan pau dgn kopi, argh stress gila haha
rajin tun nguli ye, kalau saya nak makan pau beli je lah
Sedapnya pau kcg...kegemaran ku tp tak pandai buat...huhu..
ReplyDeleteSalam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com
rupanya saya yang 1st..... ♡
ReplyDeletewoww... gebus gebas putih selepuk pau tu tun.... sedapnyer...
ReplyDeleteonline pharmacy for valium valium effects dosage - purchase valium roche
ReplyDeleteSaya dah buat dah pau ni.sdap.memang menjadi,sbb saya guna BM
ReplyDelete