Assalamualaikummmmmm :x
Morning ^^ arini xde exam yg tun perlu jaga, so akan berusaha menanda semua paper yg smlm. chaiyok2!! kene start marking awal2 b4 next exam. nnti pening tgk byk2 subjek. huhu...
breakfast ape arini? tun goreng cekodok pisang, pastu brew kopi O ^^ dh lama x mkn cekodok pisang.. biasa main campak2 je, ni tiba2 tergerak hati nk cuba resepi kak besah. biasanya resepi2 kak besah ni xmenghampakan..
Gebus!! |
Sungguh terharu makan jemput2 pisang nih. sgt sedap dan x serap minyak! selama ni dh mcm2 cara wat jemput2 pisang tp x penah sama ngan yg kantin sekolah.. kali ni mmg rasa sgt nostalgia.. camnih laa rasa jemput2 pisang yg di cari2 selama nih.. cewahh.. wat drama pulak.. kui kui :P
terima kasih kak besah di atas resepi.. lepas ni akan ku sukat bahan2 nk wat cekodok pisang.. no more campak ^^
Cekodok Pisang Kembong
Resepi: Kak Besah@myr
Sumber: tun telani
Bahan2:
- 2 cawan pisang lenyek
- 1 cawan gula pasir @ gula castor - tun kurangkan
- 1 penutup sodabikarbonat (1 sudu makan) - utk separuh adunan, tun letak 1 sk
- 1 sudu kecik baking powder
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar susu tepung
- 1/2 sudu kecik garam
Cara2:
- dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula & garam.gaul biar gula larut.
ayak soda bicarbonate & baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.pastu masukkan susu & tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.
panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat.
ada lagi nak sikit.
ReplyDeletemorning tun
ReplyDeletesedapnya cekodok, aritu satu musim satu family gilakan cekodok, hampir tiap pagi buat cekodok
letak baking powder ye, yg resepi saya guna letak soda, kembung mmg kembung cuma mcm tak original je rasa dia, nanti boleh try versi yg ni pulak
Buka je pisang tu kembong, perut kita ni pun naik kembong tau sebab bila dah mkn tak boleh berhenti.
ReplyDeleteTun, apa cite pasal GA hari tu?
Tun...banyak sangat kot makan cekodok pisang sampai terharu yer... hehehe... bak k.gee nk rasa cekodok kembong tu... montel jer rupanya
ReplyDeletekalau dapat sebijik dua ni segar bijik mata dibuatnya..
ReplyDeletejeng..jeng..jeng..
ReplyDeleteakak dtg bawa kopi...
meh cokodok semangkuk...
peberet akak cokodok nie....yummyy
Assalamualaikum..pernah cuba resipi kak besah ni..memang sedappppp..mabelesssss
ReplyDeletewaaaa..gebu gebu..terasa lapar plak dah -____-
ReplyDeleteakak pun jarang bersukat kalau buat cekodok... & hasilnya mmg nasib2 jugakla.. kdg elok.. kdg terlebih tepong.. hehe...
ReplyDeletetulah kan.. tiada jln mudah kalau nak hasil yg terbaik.. wajib kena sukat jugak..
lewat petang baru sampai..
ReplyDeleteada lg ke jemput pisang bolat2 ni :)
Asslam tun oh ini resipinya, rasanya akk pernah buat resipi kak besah ni, ada urat2 hitam tu mmg best betul
ReplyDeletekak tun lapar la pepagi ni..berik seketui dua..
ReplyDeletesalam Tun,
ReplyDeleteakak pun baru buat cekodok ahad baru ni..ada pisang lagi tu, tapi tgh bermalasan nak sentuh pisang...asyik lari tajuk je..
sedapnya mmalam gini tgk cucuq pisang..jd lapo la pula..sib baik hb xnmpk..klau x cfirm dh dsuruhnya..kbetulan pisang ade sesisir kt dlm umh ni..hehe
ReplyDeletehuhuuu Tun..feveret k.yana.. comel bulat2 je cekodoknya..
ReplyDeleteSama dgn kak zila jgk. Klu wat cgkodok main campak2 je..kkdang nasib x baik lmbek jew .he heee..nt leh guna pkai resepi nie tun..macehhhh
ReplyDeleteSalam kenai Tun...sedapnya tgk cokodok tu...bulat2 ja...comei2 ja...kak fiza kalau buat cokodok cuma letak pisang...tpg...gula ngan garam ja...pasni leh buat versi camni plak...=)
ReplyDeletekmaz pun suka ckdok rspi kak besah ni..,memang mcm yg duk jual tpi jln tu kan..Btw really sori tun kmaz xbksmpatan nk join ga tun tu...n tahniah pda yg dpt buku hebat tuuuu...waaaaa...
ReplyDelete