Wednesday, May 29, 2013

Donat Labu yang sangattttt lembut.. hihi


Assalamualaikumm~~ :)

Kembali bersama donat labu.. hihi... stok puri labu yg few months back duk beku dlm peti ais. bila2 x bizi mcm ni boleh marathon buat kuih frozen. donat labu ni buat 2 hari lepas.. hihi.. tun olah dari resepi donat kentang fatmah, mmg sedap sangat.. hihi.. puji diri sendiri pulak :p  tun rasa sebab guna 2 biji telur dlm resepi ni, jd dia extra lembut sket..


Tun goreng petang pastu biarkan sebiji hingga pagi esok.. pagi makan masih lembut donat ni.. suka sangat! :D 

Donat Labu
Olahan dari: donat kentang fatmah
Sumber: tun telani

Bahan-bahan
  • 500 g tepung gandum
  • 50 ml susu sejat
  • 11 g yis
  • 200 g puri labu
  • 100 g gula
  • 75 g marjerin
  • ½ sk garam
  • 2 bj telur

Cara-cara
  • Campurkan semua bahan kecuali marjerin dan garam dan uli sebentar.
  • Campurkan marjerin dan garam dan uli lagi hingga tdk melekat ditangan. Rehatkan doh selama 15 minit. Campurkan sedikit air jika perlu.
  • Bentukkan menjadi donat dan biarkan 20 minit atau hingga kembang.
    Goreng dan tabur dgn gula.
 ps: dlm resepi ni tun x guna air sbb puri labu dh berair. 

Perhatian: Blogspot tun mempunyai masalah tidak dapat menghantar komen di mana2 blog yang menggunakan embedded komen. Sorry for those who comment here but I can't comment on their blog.

18 comments:

  1. Sangatlah teringin buat donut..tapi air takde,mel pendam dulu hasrat tu. Boleh simpan dulu resepi tun ni.

    Makan big apple je buat hilang rasa kepingin tu..hihi ^^

    ReplyDelete
  2. donut labu tak pernah buat, donut keledek pernah la. bila tun kata lembut tu teringin jugak la nak try. sbb akak ni mmg selalu simpan stok donut untuk frozen, biasa la kan klu kena time malasssss tu, goreng sajo donut, hik hik hik.

    ReplyDelete
  3. Assalam tun sedapnya donut labu, mmg lembut dan gebu donut labu kan, akk guna resipi kak besah pun sama tetap lembut

    ReplyDelete
  4. Assalam Tun,
    Nampak lembut dan gebu gebass donut labu ni.Akak tak pernah wat lagi guna labu...paling 'hebat' boh keledek jer haha...

    ReplyDelete
  5. kakpb ada stok labu semangkok, taktau nak buat apa. boleh la tiru donat labu mcm tun ni.

    ReplyDelete
  6. Ayoooo... gebus gebas nmpk donut labu tu Tun... sedapnyaaa... dh lama k.gee tak mendonut...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum...
    donat adalah salah satu menu list yang sakinah nak ajak wat hujung minggu ni.. :) sabor je mak... bukan sket.. donat, tiramisu, kek cheese, karipap.. huaarghhh

    ReplyDelete
  8. salam tun,
    mala pun nak buat jugak donut labu ni hujugn minggu ni. labu dah siap potong dlm fridge.

    ReplyDelete
  9. gebu nye donut tu kak tun..cukup lemak rasa tu ..lagi dapat minum ptg2 gini..sedapnye

    ReplyDelete
  10. resipinya mudah dan praktikal bagi yang bekerja. As father, i also pratic the same way. Come visit my blog
    www.ladabenar.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. tak komen pun xpe...janji ai a
    tau tun a
    oways miss ai, kan? hee suka resep dr ftma ni..memey terbaik...

    ReplyDelete
  12. Sedap tun klu dapat mkn donat yg lembut..kat tmpat akk ni ada makcik yg jual donat yg lemmmmbuuut sgt...tak cukup seketul

    ReplyDelete
  13. salam tun..

    bestnya makan dount labu tu..memang nampak sedap dan cantik kejadian donut tu.

    ReplyDelete
  14. Wah sedapnya, alangkan donut kentang pun sedap gila, nak try lah nanti

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Tun cayang...apa khabar? Waaah makan donut jer....nnt gebusss mcm labu la ek...hehe

    ReplyDelete
  16. Salam kak Tun...
    Pewit....donat labu la pulak....sedap tu...

    ReplyDelete
  17. salam Tun..k.yana nk 2 ketui damia 2 ketui..bleh bt mkn ptg nih hihii.. resepi donut fatma mmg best kan.. lembut je

    ReplyDelete
  18. alamak tun,,.... tgk pon dah rase cam sedappp...nk jugakkkk...

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^