Tuesday, July 23, 2013

13 Ramadhan 1434H: Bubur Som Som Pandan


Assalamualaikummm :)

Dah nearly separuh ramadhan berlalu kan.. setakat ni masih belum jejak lagi kaki ke bazar ramadhan.. kdg2 terasa malas jiga nk masak sbb penat blk uni, tp sbb malas nk berpusing ke bandar dan mengharungi traffic jam mereka yg beramai2 ke bazar tu kan, jd masuk jugak dapur walaupun masak cincai2 je.


bubur som som ni wat utk berbuka semalam.. seumur hidup x penah makan dan x penah jumpa pon kuih nih.. tp sbb a good friend of mine kat sini duk sebut2 ckp nk makan kan, so tun pun godek2 lah.. senang je rupa2nya kuih ni.. rasa dia mcm lapisan atas kuih tepung pelita tp versi pejal sket.. hihi... lemak dan sedap makan sejuk2 ngan air gula.. tp masa terawikh smlm kwn tun ckp biasa dia lembut sket.. hahhaha.. mana laa tun tau.. :p  tgk mcm org buat dlm acuan mcm2 kan, kalau lembik xkan blh set dlm acuan. tun masak agak lama, rasa2nya kalau nk yg lembik2 sket masak kejap je samp letup2 tu terus tutup api la kot.

Bubur Som Som Pandan
Resepi: kak fida@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan:
  • 100 g tepung beras
  • 100 g tepung jagung
  • 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau (opt)
SIRAP GULA MELAKA :-
  • 500 g gula melaka
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
  • Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  • Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
  • Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan. 
  • Sajikan bersama sirap gula melaka. 

14 comments:

  1. cantik susunannya..lagi berselera nak makan...

    ReplyDelete
  2. Sedapnyer bubur som-som..lama tak makan..
    lemak2 manis gitew hehe.
    Cantik Tun buat kaler maler tuh..menarik sangat

    ReplyDelete
  3. I luv bubur som som gak.. cantik terbentuk

    ReplyDelete
  4. alololo kiutttnya bubur som som tun tu....
    meh semangkuk

    ReplyDelete
  5. akk pun tak pernah mkn jugak kuih ni tun...hihhi

    ReplyDelete
  6. bubur sum sum favaourite hubby akak dan mak akak..dah buat hari tu..tapi dia orang suka yang gunakan gula pasir jadi kuahnya tu putih aje..

    ReplyDelete
  7. Sedapnya Tun, tapi bab nak kacau tu yg bercinta tu

    ReplyDelete
  8. Sedapnya tun, akk pun tak pernah buat ni, tapi pernah rasa jiran bagi, sedap lemak2 manis. cantik

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^