Assalamualaikum =)
Mesti ramai yg kuar shopping wiken2 camni kan? =) semalam duk umah je seharian. arini baru wat operasi memenuhkan peti sejuk. pergi bakery beli stok choc chips jugak. nak ape pun xtau.. haha..
arini nk tayang daging. jarang2 masak daging, lagipun sini xjumpa lg daging fresh yg halal. ni pun beli yg frozen daging NZ.. (ada tanda halal besar dr JAKIM..hoho..). masak kicap je, letak jintan kasi lg sedap =)
arini nk tayang daging. jarang2 masak daging, lagipun sini xjumpa lg daging fresh yg halal. ni pun beli yg frozen daging NZ.. (ada tanda halal besar dr JAKIM..hoho..). masak kicap je, letak jintan kasi lg sedap =)
Daging Masak Kicap Berjintan
sumber: tun_telani
- ½ kg daging- potong nipis
- 2 bj bawang besar- mayang halus
- 3 ulas bwg putih - tumbuk
- 1 inch halia - tumbuk
- 4 sb cili boh
- 4 sb kicap pekat – agak2 je ni, kalau xcukup hitam, letak byk lg
- 1 sk jintan manis
- 1 sk jintan putih
- 1/2 c air asam jawa
Cara-cara
- Tumis bawang dan halia hingga naik bau.
- Masukkan cili boh dan tumis sampai pecah minyak. Masukkan jintan dan tumis kejap.
- Masukkan daging dan air. Biar sampai empuk.
- Masukkan kicap dan air asam jawa. Perasakan garam.
- Kalau rajin blh hias dgn hirisan cili merah dan bawang besar potong bulat2 =)
my laling ckp sedap nih.. me xmakan daging.. hihi
terasa segan pulak xde ole2 dr bangkok kan.. biasa laa, me ni student yg disara oleh biasiswa government, so x byk duit.. huhu.. (my laling nyer duit me habiskn shopping barang dapur.. kui kui..).. sbb xcukup pitih nk beli ole2, me belanja makan lempeng nyior je laa.. ni makcik kt floating market ni comel je jual lempeng nyior yg dia goreng atas bot dia.. haa,, order2.. makan je, nnti me bayar.. haha... ;p
terasa segan pulak xde ole2 dr bangkok kan.. biasa laa, me ni student yg disara oleh biasiswa government, so x byk duit.. huhu.. (my laling nyer duit me habiskn shopping barang dapur.. kui kui..).. sbb xcukup pitih nk beli ole2, me belanja makan lempeng nyior je laa.. ni makcik kt floating market ni comel je jual lempeng nyior yg dia goreng atas bot dia.. haa,, order2.. makan je, nnti me bayar.. haha... ;p
sedapnya daging masak kicap..Fav anak2 akak tuuu...
ReplyDeletejarang masak daging kicap..biasa masak ayam kicap..
ReplyDeletedah panggil dah makcik tu nak orderr.. dia buat tak tau je tun.. buat kan akak 2 keping tun..plzzz.. nak makan ngan daging itam menawan ni
ReplyDeletekak pia: mmg sedap kak.. tp tun amik bau je.. hihi
ReplyDeletekak nazrah: ha'ah.. tun pun biasa masak ayam masak kicap. ni 1st time wat nih..
kak izah: ish, makcik nih.. wat2 x dgr pulak dia.. akak panggil ayu sgt kot.. ce jerit sikit, biasa laa, makcik tua, sound trouble sket.. hihi..
tun.. feberet daku.. tapi skrang dok puasa demi suami tersayang..
ReplyDeletetak apa kan tun,... kalau teringin.. tengok kawan2 masak hilang rasa kempunan.. heheh
tun... kak ayu dah buat entry ttg citarasa rinduan (CR)
http://ruhayurazali.blogspot.com/2011/06/doktor-daddy-ziyyad-tanya-citarasa.html
tun...sedappnya tengok daging tu...
ReplyDeletewalaupun hitam..tetap menawan...
Salam tun! akak mmg suke daging! kat sini ada butchery halal setiap 2 minggu mesti belanja daging buat stok kiranyer beli stok byk lerr ni sekli beli hihihi... sana payah jugak nak carik yg halal ya?
ReplyDeleteAs'salam Tun
ReplyDeletesedapnya kalau dapat makan daging masak kicap ni. kak ct pun lama sudah tak masak daging kat rumah. Hb memang suka lauk2 macam ni, memang tak jemu lah kalau makan.
Lagi satu kan, lempeng kelapa ni tambah sedap kalau dapat cecah dengan sambal ikan bilis..wowww! ngences sudahhhh.. hahaha
salam Tun...
ReplyDeleteIra ni dah lama tak masak daging sejak HB & ira berpantang...terliurlah pulak.
Teringinlah nak gu situ....mesti bestkan
salam tun.. sedap sedap sedap.. akak mmg suke makan daging masak kicap yg buh jintan camni... best!~
ReplyDeleteSalam Tun,
ReplyDeleteSedapnyaaaa nampak daging masak hitam tu....rasa cam nak cicah ngan roti la
kak ayu: ooo... jauh jugak dr kulai ye..
ReplyDeletekak mas: lg hitam lg menawan akak.. hihi
kak ika: ha'ah.. susah.. ayam halal pun certain2 kedai je ada. tp daging fresh mmg xde.
kak CT: lempeng kelapa mmg sedap sgt.. tp kene guna kelapa muda, susah nk dpt tu..
kak ira: pantang daging? sbb kolestrol ke?? best laa jugak, kalau byk duit lg best kot.. hihi... ni kene catu2 je beli brg ;p
ReplyDeletekak sha: ni 1st time tun masak nii.. haha... tun rasa kuah sikit2 je, xleh telan daging ni.. dia xnk masuk tekak..
kak wattie: waahhh.. mkn cicah roti ek? bagus2.. kalau roti wholemeal lg sihat.
tun tak mkn daging? alaa.. rugilah mcm ni.. hehee.. akak pun jarang masak daging.. tp wajib ada jugak dlm menu cuma jarang2 msk je..
ReplyDeletenampak sedap masak kicap tu.. anak2 akak kalau masakan ada kicap mmg laju jer..
Assalam Tun, Waaaaaaaa...jamu daging eh...bole la akak tumpang makan sini tghri ni..hehe...nmpak cukup sedap..berkilat likat jek kicap tuuu..
ReplyDelete