Tuesday, July 19, 2011

Ayam Goreng Cajun Berserai

Assalamualaikum~

dh dekat nk tengahari ye. lambat betol masa bergerak minggu nih. me still menghitung hari ni.. lambatnyer petang jumaat nk sampai =(

xnak cakap byk laa.. me wat ni utk dinner semalam. xtau nk masak ape. huhu.. me cnp dr umah kak mas ye..

Ayam Goreng Cajun Berserai
Sumber: Kak Nor, Kak Sue, Kak Mas

Bahan :

  • 2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan (tun rebus dulu 10 minit, baru perap)
  • 5 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
  • 4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
  • 1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
  • 1 tbsp serbuk ketumbar
  • 1 tbsp rempah cajun
  • 1 tsp serbuk jintan putih
  • Garam dan perasa(jika suka)
  • Serbuk cili(jika suka pedas)
  • Tepung beras (tun tambah)
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara2 :
  1. Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
  2. tun golek2kan dlm tepung beras sblm goreng utk lebih rangup.
  3. Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan.



me dh buat lama dh ayam goreng cajun versi asal, tp terhangus sket, so x tayang kt blog. hihi.. tp hangus2 sket pon still sedap =)

19 comments:

  1. tu dia!!!! ayam cajun lagi!!! sedapnya! baru smlm meratah ayam...tapi bukan cajun! heheh

    ReplyDelete
  2. Mai ai habis ke makan sorang2 tu. Sabor yea. Pssttt jgn makan banyak sgt nanti hubby tak cam.

    ReplyDelete
  3. nani: hahaha~ cajun! cajun!!

    kak sam: eh.. ade pulak mkn sorg2. tun ajak kawan2 teman tido mlm2. so msk dinner utk dieorg

    ReplyDelete
  4. demam cajun belum kebah ni....
    tun menghitung hari kenapa ? nak blk sambut puasa kat t'ganu ker??

    ReplyDelete
  5. Assalam Tun,kak CT pon msk ayam nih arini,cuma tun msk semalam..Sedap kan,kak ct pon da derhaka juga..

    ReplyDelete
  6. akak duk dlm list lagi ni.. big bos akak tu kureng ayam gini. haiishh buat untuk diri sendrik je la kan

    ReplyDelete
  7. ha yang ini akak belum pernah try lagi..Boleh lah buat esok..eh!kena beli ayam dulu..tadi dah buat masakan lain ayam tu.hehe

    ReplyDelete
  8. tak terbuat2 lagi psl lom beli cajun, hehehe

    ReplyDelete
  9. kak madihaa: tun menghitung hari nunggu cik abang balik dr kursus. huhu

    kak CT: wahh.. sehati sejiwa laa kita =)

    kak izah: kalau big boss kurang suka, mmg slow aa sket kot. tun pun masak apa yg big boss tun suka je. kalau tun suka, dia x suka, mmg kompom aa x masak.

    kak anim: haaa.. beli jgn x belii.. hihi

    kak sari: haha.. cari cajun!!!

    ReplyDelete
  10. salam tun..amboi semua owg demam cajun laa nih..hehe!

    ReplyDelete
  11. Tun cayang..

    Amboiiii dia pun bercajun jugak... Masak utk akak sikit Tun..hehehe..

    ReplyDelete
  12. suka 100 x ayam ni...
    sedappkan tun...

    ReplyDelete
  13. suke buh tepung beras ye tun?akak ni kureng skit kerangupan tpg beras ni..cam keras2 gitu..hehe..tp sendiri masak nih sendiri laa ejas mana2 kite suke kan..hehe..dah menular sampai ke bintulu virus cajun nih.. apa2pun tq tun.. tang serai tu buh banyak x? ke x suke serai?hihi

    ReplyDelete
  14. kak ina: hahaha..demam blom kebah nih =)

    kak naz cayang.. KB xdok cajun ke kak? hihi

    kak mas: mmg sgt sedap!

    kak sue: sukeeeeee~~~ mmg xpenah xde stok serai kt umah. siap tanam lg kt blkg umah ^^

    uncle AL: hihi.. buleh2..

    ReplyDelete
  15. eheem...dah habis ke? balik dulu laa..

    ReplyDelete
  16. kak anna, naik feri dtg bintulu, mmg aa bila smp dh habis... hehe.. sian pulop. jap2, wat air milo cicah ngn biskut nih.

    ReplyDelete
  17. wahh tun pun dah kena tempias cajun...sampai sini dah ayam goreng ni..akak jer lum try lagi..:)

    ReplyDelete
  18. ya nieee pun akak asyik2 tergoda jer nie... akak pun belum cuba lagi nie... nie kena cuba buat gak nie nampak gayanya... nampak sedap sgt tu...

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^