Monday, December 19, 2011

Slice Cheese Cake- 1st trial


Assalamualaikum ^^

dh nk petang baru blh ngadap nih.. pagi td kuar ngan adik2, pastu blk terus ke dapur prepare lunch. alhamdulillah, kenyang dh ni blh duk bersandar depan lappy. hoho... buruk beno bunyinyer kan.. nway,  kek ni projek ngan adik tun semalam. berdebo jugak sbb 1st time buat. tun bila kek yg kene wat meringue pastu kaup-balik nih mmg berdebar nk wat, takut x jadi.. ye la, tuannyer kalau nk lemah lembut  dan kacau secara ayu nyer mmg fail sket, takut terover mix, jd dense pulak.. 

buat ni pun sbb masa gi ronda2 ngan my sisters kt bandar, lalu la kt bakery. bdk 2 org tu sibuk ckp ada kek baru yg sedap, Osaka kek.. gi la beli utk rasa.. mak aii, punyer la mahai.. dia jual dlm cup cake kecik, 2inggit lebih sebijik. 6 bijik 12inggit.. ish ish.. bila tun rasa tu, mmg lembut dan gebu, pastu ada rasa cheese sket2.. terus terbayang slice cheesecake ni ngan japanese cotton cheesecake. mmg rasa sebijik la, cuma dia letak cream filling.. xtau lg camner nk letak cream filling dlm kek nih.. hehe... kalau ada sapa2 yg pandai nnti ajar tun ye =)

ok laa, utk 1st time ni tun wat slice cheesecake dulu, esok nk try japanese cotton cheesecake pulak. tun guna cheesedale, mmg satu kesilapan sbb agak masin cheese nyer.. hehe... bila mkn plain mmg agak terasa la, bila nk makan adik tun tabur icing sugar. haha... 

panjang pulak cerita. mesti buhsan org baca.. sorry lah ye.. dh lama usha resepi kak ros JM nih. tp sbb kt umah ni ada telur gred A je, so tun usha2, jumpa resepi yg kak hasue dh kirakan bila guna telur A. bahan2 ikut kak sue, cara2 tun guna kak ros nyer. tq buat kedua2 akak cayang ^^

selembut kapas!

Slice Cheese cake
Resepi: Onigiri@myr
adapted by: kak haSue


Bahan2:
  • 300ml susu segar
  • 6 keping keju kraft - cheesedale masin! x sesuai guna
  • 3 biji telur gred A
  • 90g gula halus - 1/2 cawan
  • 110g tepung gandum - 1 cawan + 1 1/2 sudu besar
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 110g mentega/marjerin


Cara2:
  1. potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
  2. kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
  3. masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  4. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  5. didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  6. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

15 comments:

  1. lawa la kek tun nih..gebu aje nampak...akak kek nih baru 2 kali jer jadi...yg lagi 2 kali jd bengkang... hihi

    ReplyDelete
  2. Betul la. Skrg pemes kek osaka. Tapi cari merata xde lak resepinya. Oo rasa dia cam kek cheese gak ek. Tak dpt nk bayang cemana tapi org kata best la sangat.

    Oo napa tak letak blubery. Lagi best tun

    ReplyDelete
  3. Pepetang cam gini...minum secawan teh...pas tu dapat lak makan cheese cake...adoiai! alangkah nikmatnya...akak bwk mapin ni..jom minum ptg sesama..:)

    ReplyDelete
  4. Tun..kek ni mmg sumpahan lahh kat K.yana..2 kali bt jd bengkang.. K.yana mmg fail jgk klu kek meringue nii.. tgn ni kasar jer hihii

    Kek Tun nmpk gebu jer..mst sedap kan..dh lama giler k.yana tringin nk mkn :P

    ReplyDelete
  5. Tun..mmg kalo yg ade merigue ni cam berdebo skit kn...dr nk pecahkn telo sampai ler nk wat merigue nih....hahaa

    kene supan jer nk kacau, napas kene kontrol juga, x leh berdengus.....ekekekke

    ReplyDelete
  6. Tun minta mama sikit laa slice cheese cake .. malas nak kedapur..sejuk!!! hehehe

    ReplyDelete
  7. tun,
    dulu pernah buat cis kek nie,akak buh perisa stoberi sedap!!!ahaalah tun cheese nie mmg ada yang rasa masin dan ada yang biasa jer kan..hihihi takper kesilapan membetulkan kejadian..

    ReplyDelete
  8. tun..dengar ayat selembut kapas yg buat i meronta2 nak buat kek ni tun...hahahha..aduiii roti cinnamon tu pun tak buat lagi..perut sebu la skang ni..heheheh

    ReplyDelete
  9. wahh sedapnya tgk kek tun ni...akak lum buat lagi.rajin betul la tun ni..tapi kalau ada org nk mkn memang best pun nk masak kan tun.

    ReplyDelete
  10. salam tun...tgk rupa kek pun dah tau mmg selembut kapas....org xde gigi pun blh mkn...hihihihi

    ReplyDelete
  11. Tun,kek nih mmg xnak komen byk2,sebab mmg sedap..Eh tadi g umh kak amie nasi asaka,skang nih kek osaka lak eks,nnti kalo da resepi jgn lupa kongsi2 eks..Nih nak blk bintulu bila tun oiii..Byk ka makang kopok tun..

    ReplyDelete
  12. Asalamualaikum Tun..
    Cantik, gebu & halus kejadian kek Tun ni.. Rajin kakak buat kek untuk adik2 tersayang..

    ReplyDelete
  13. pheww... kta dh ada bhn2..mmg nk buat ni, tp x seru langsung... pestaim dulu ala2 x vantat aje

    ReplyDelete
  14. Nanti kena try japanese cotton cheesecake tu Tun. Lembut sedap hingga menjilat sudu. hehehe.. :D

    Hari tu tun tanya pasal study kan. Kak Ijan disini kena ambil mode research + coursework. 60 kredit saja alahmdulillah dah cukup sekarang:D

    ReplyDelete
  15. Look's gorgeous...cheese slice...ok boleh try..thanks for sharing

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^