Assalamualaikummm~~~~ :)
n3 saje2 sbb xde mende nk post. hihi.... bape kali tayang resepi roti yg sama kan :p tun mmg selalu wat roti, cuma xde la tiap2 kali wat nk tepek gmbr kan, sbb guna resepi basic bread biasa je. musim2 hujan ni mmg sedap mkn roti panas2, wat garlic bread ni, cicah ngan mushroom soup panas2.. ^^
Basic Bread Recipe
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami
Sumber: Mamafami
Sumber: tun telani
Bahan2:
Bahan A
Bahan2:
Bahan A
- 500g tepung roti
- 100g gula - tun letak 80g je
- 1 sk garam
- 30g susu tepung
- 1 sk bread softener- optional - tun x letak
- 1 sk bread improver- optional
- 4 sk yis
- 250ml air
- 1 bj telur- pukul sedikit
- 80g margerine
1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
atau
1. Masukkan semua bahan dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
Untuk garlic spread tu, just campur butter, bawang putih yg ditumbuk dan oregano :D
alahai....montok2nye roti ni, cute n combi je duduk dlm loyang tu..
ReplyDeletebest nye mkn roti panas dikala hujan kan Tun.
ReplyDeleteanak2 mmg suka gralic bread tambah ada mushroom sup pulak.
ReplyDeletegarlic bread with mushroom soup mmg superb.
ReplyDeleteAdeeeehhh... terliur bila disebut makan roti garalic cicah mushroom suop!
ReplyDeleteAssallamualaikum tun..
ReplyDeleteTun, sekali kuar entry pasal roti lah.. Rajin yer.. Banyak dapat ni tun.. Makan habis sendiri ke tun?
assalamualaikum tun..
ReplyDeleteni memang resepi yg paling best... buat apa jenis roti pun jadik & sedap.. tp alahai.. punyalah malas nak buat roti skrg nih..
mkn dgn sup cendawan or sup cendawan ada isi ayam or isi cendawan lebih memanggggg sedap! hihihi
ReplyDeleteErrr... roti tu dah bakar ke belum? or memang kaler dia putih berseri :) jgn mare gurau je hihiiii
wallaaaawei...mai seketui...yep this recipe is a keeper indeed...sedap!
ReplyDeleteAssalam Tun, aduhai tengok roti tun ni macam nak meroti aje tau..tapi akak tengah malas nak menguli ni..hehe..walaupun ada breadmaker, tapi rasanya nak kena uli lagi dgn tangan baru lembut aje roti tukan..
ReplyDeletesalam ziarah
ReplyDeletesedap ni makan time musim hujan..