Monday, May 4, 2020

Menu Buka Puasa: Pulut Panggang Terengganu



Bakar dalam Air Fryer je

Merajinkan diri buat pulut panggang. Tak tau la dari mana aura rajin tu datang. bulan puasa ni extra gigih bab masak. haha...

Kali ni guna inti frozen yang tak tau zaman bila beli. Tun tak makan inti udang kering. Pulut panggang ganu inti ikan. Tp sebelum ni kalau buat inti ikan, follow resepi kak Madihaa.


Inti Ikan
Resepi: Kak Madihaa
Sumber: tun_telani

Bahan:


  • 1 kg ikan selayang / ikan uji rashid / ikan kembung
  • 1 sudu kecil garam & 4 keping asam keping (untuk merebus ikan)
  • ½ biji kelapa (ambil santan pekat anggaran 2 cawan)
  • 6 ulas bawang merah ~ dimayang halus- tun blend
  • 1 inci halia ~ dihiris memanjang halus- tun blend
  • 1 sudu kecil halba
  • garam & gula secukup rasa
  • serbuk perasa jika suka

Cara2:

1. Rebus ikan dengan garam, asam keping & sedikit air.
2. Sejukkan ikan & asingkan isinya sahaja.
3. Tumbuk isi ikan hingga lumat
4. Dalam kuali.. masukkan santan, bahan2 hiris, halba, isi ikan, garam & gula secukup rasa.
5. Masak bahan2 tersebut hingga menjadi betul2 kering & berderai.
6. Angkat & ketepikan sedia utk digunakan.

Besar gedabak... hahahha.. mkn sebijik kenyang

PULUT LEPA aka PULUT PANGGANG VERSI TRENGGANU
Resepi: kak Madihaa
Sumber: tun telani

Bahan2
  • 1 kg beras pulut ~ direndam semalaman atau sekurang2nya 3 jam
  • 1 biji kelapa ~ ambil santan pekat anggaran 3 cawan (kalau rasa kering sgt.. boleh tambah lagi)
  • 2 sudu kecil garam/ secukup rasa
  • Daun pisang utk membungkus ~ potong anggaran selebar 7 inci setiap sekeping dan lap permukaannya.
  • Lidi yang dipotong runcing sepanjang 1 ½ inci (untuk cucuk daun pisang) atau boleh juga gunakan stapler saja.. (org dulu2 guna lidi)
  • kapur makan (untuk di lengserkan pd jari jemari utk mengelakkan pulut melekat2 pd jari) - tun xguna, guna glove plastik

Cara Menyediakan
  • Toskan pulut yang direndam tadi & masukkan ke dalam pengukus (elok guna pengukus lubang halus agar pulut tak jatuh jika pengukus berlubang besar.. alaskan dengan daun pisang). Kukus selama 30 - 40 minit. 
  • Angkat pulut dan masukkan ke dalam besen dan arong dengan santan yg dicampurkan dengan garam. Kacau hingga rata dan kukus sekali lagi selama 30 minit atau hingga pulut masak. 
  • Sediakan daun pisang (letak atas meja atau papan pencanai atau atas kekuda kalau buat kat lantai). Sapukan jari dengan kapur makan agar pulut tak melekat pada jari. Sudukan anggaran 2 ~ 3 sudu besar pulut atas daun pisang dan ratakan. (rujuk pada gambar). 
  • Sudukan inti anggaran 3 sudu kecil lalu balutkan inti tadi dengan pulut dengan beralaskan daun pisang. Pastikan inti tertutup dengan pulut dan berada ditengah2 pulut supaya inti tak berterabur waktu nak makan 
  • Potong lebihan daun pisang kiri & kanan balutan pulut tadi anggaran 1 inci.
    ]Dengan menggunakan jari.. tekan/cucuk2 pulut ke dalam balutan daun pisang tadi agar ia kemas & mampat. 
  • Cucuk dengan lidi atau stapler untuk mengemaskan balutan.
  • Bila dah siap.. bolehlah dibakar menggunakan dapur gas ataupun arang. Bolehlah dihidangkan panas2 atau sejuk

15 comments:

  1. AJO_QQ poker
    kami dari agen poker terpercaya dan terbaik di tahun ini
    Deposit dan Withdraw hanya 15.000 anda sudah dapat bermain
    di sini kami menyediakan 9 permainan dalam 1 aplikasi
    - play aduQ
    - bandar poker
    - play bandarQ
    - capsa sunsun
    - play domino
    - play poker
    - sakong
    -bandar 66
    -perang baccarat (new game )
    Dapatkan Berbagai Bonus Menarik..!!
    PROMO MENARIK
    di sini tempat nya Player Vs Player ( 100% No Robot) Anda Menang berapapun Kami
    Bayar tanpa Maksimal Withdraw dan Tidak ada batas maksimal
    withdraw dalam 1 hari.Bisa bermain di Android dan IOS,Sistem pembagian Kartu
    menggunakan teknologi yang mutakhir dengan sistem Random
    Permanent (acak) |
    Whatshapp : +855969190856

    ReplyDelete
  2. Wow, this grilled pulut recipe looks absolutely delicious! Definitely going to try it soon.
    modular workstation noida
    office chair in noida

    ReplyDelete
  3. The fish core filling recipe looks super versatile. Might use it for other dishes too.
    Shrink Packing machine Delhi
    Shrink wrapping machine delhi

    ReplyDelete
  4. I’ve never tried using a stapler for wrapping banana leaves. That’s genius!
    Box Wrapping machine delhi
    Strapping machine in delhi

    ReplyDelete
  5. Steaming the pulut twice for that perfect texture – such a great tip!
    franchise Expo
    Dust Collector

    ReplyDelete
  6. The combination of flavors in this dish must be amazing. Coconut milk always adds a rich taste.
    Lavender Oil Manufacturer in germany
    Office Furniture delhi

    ReplyDelete
  7. I had no idea lime could prevent sticking! Such a handy hack for cooking pulut.
    Warehouse Storage rack Delhi
    mezzanine floor Delhi

    ReplyDelete
  8. Grilled pulut with fish filling sounds like the perfect dish for gatherings. Thanks for the idea!
    mobile compactor Manufacturer
    fifo flow rack manufacturer

    ReplyDelete
  9. This recipe brings back childhood memories of eating grilled pulut during festivities. Thanks for sharing!
    heavy duty rack delhi
    Multi tier rack

    ReplyDelete
  10. I’ve been looking for a detailed pulut lepa recipe. This is perfect! Bookmarking it now.
    Fabric Roll Racks in Delhi
    Warehouse mezzzanine floor delhi

    ReplyDelete
  11. The combination of mackerel and coconut milk must be heavenly. Can’t wait to try it out!
    Slotted Angle rack delhii
    Modular Mezzanine floor

    ReplyDelete
  12. The step about compacting the pulut is so important – love how you explained it so clearly.
    Pallet Rack delhi
    Heavy Duty Rack Delhi

    ReplyDelete
  13. Using skewers or staplers to secure the banana leaves is so practical. Great tip!
    warehouse storage rack delhi
    Dust Collector in Delhi

    ReplyDelete
  14. I’m definitely making this for the fasting month. Such a filling and satisfying dish.
    Axial Flow Fans in delhi
    Dust Collector Manufacturer

    ReplyDelete
  15. The combination of savory fish core and creamy coconut pulut is making my mouth water!
    Centrifugal Blower in delhi
    Pulse jet Dust Collector manufacturer

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^