Monday, May 11, 2020

Menu Berbuka Puasa: Roti John Senang gler nk buat


Assalamualaikummmm :)

Berjaya gak update hari ni. Menu yang last week lagi ni.

Roti John ni menu wajib tiap2 kali puasa, sebab senang pastu cepat je siap. Pastu senang juga nk bagi kat orang. Last year buat banyak sbb nk hantar ke surau, tahun ni surau semua tutup.. sob sob.. bagi kat jiran-jiran je sorang sikit,



Masih setia dengan resepi yang sama. Kalau buat murtabak pon, tun akan guna resepi ni juga.

Roti John Mudah
Resepi: umie @ myr
Sumber: tun telani

Bahan2:

  • 250gm daging cincang - tun buat dua-dua ayam dan daging
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • sedikit garam
  • 3 biji telor
  • sedikit butter
  • 6 keping roti 'finger rolls' - roti hotdog
  • sos dan mayonis (jika suka) 

Cara2:

  • Blend bawang dan bawang putih
  • Panaskan minyak, tumis bahan yang diblend dan masukkan serbuk kari
  • Masukkan daging cincang dan letakkan garam secukupnya hingga masak
  • Belah dua roti jangan sampai putus
  • Masukkan telor dalam daging cincang
  • Pukul sebentar telor+daging
  • Panaskan butter dlm kuali
  • Sapukan adunan daging+telor atas roti - tun letakkan adunan dlm kuali pastu telangkupkan roti atas tu, style org pasar malam masak
  • Terlangkupkan atas kuali
  • Terbalikkan adunan jika telah masak dan biarkan sebentar
  • Angkat setelah bahagian bawah sudah sedikit garing
  • Hiaskan dengan sos dan mayonis jika suka

Thursday, May 7, 2020

Menu Buka Puasa: Sup Daging

Assalamualaikum :)

Sup Daging dengan nasi himpit untuk Iftar 6 Ramadan.⁣

Plan asal nak buat mee sup daging, sekali ada orang request nasi himpit. Nasib baik mmg ada beli nasi himpit untuk stok PKP. ⁣

Sup Tun simple je, kali ni versi lebur dalam pressure cooker.⁣

Bawang besar, bawang putih, halia (lebihkan), rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkeh), daging, rempah sup sket, air secukupnya, garam, lada hitam. ⁣

Setting 20 minit kot.. lupa dah 😅⁣

Dah siap masak, celur Bokchoy dalam sup, tauge pon celur dalam sup. Tauge tu yang Tun baru tuai semalam 🥰 tuai awal sbb encik laling suka makan yang pendek dan ada kepala besar lagi 😁⁣

Sambal kicap cuma tumbuk lada besar, cili padi, bawang putih seulas, kicap masin, dan kicap manis sikit. ⁣



Tun tak makan red meat, jadi cuma buat egg noodle soup je. Versi ngelat, guna chicken powder, masuk halia lebih sket, black pepper. Tu je untuk soup. Pastu masuk laa segala bahan steamboat. haha..


#tuntelanikitchen

Monday, May 4, 2020

Menu Buka Puasa: Pulut Panggang Terengganu



Bakar dalam Air Fryer je

Merajinkan diri buat pulut panggang. Tak tau la dari mana aura rajin tu datang. bulan puasa ni extra gigih bab masak. haha...

Kali ni guna inti frozen yang tak tau zaman bila beli. Tun tak makan inti udang kering. Pulut panggang ganu inti ikan. Tp sebelum ni kalau buat inti ikan, follow resepi kak Madihaa.


Inti Ikan
Resepi: Kak Madihaa
Sumber: tun_telani

Bahan:


  • 1 kg ikan selayang / ikan uji rashid / ikan kembung
  • 1 sudu kecil garam & 4 keping asam keping (untuk merebus ikan)
  • ½ biji kelapa (ambil santan pekat anggaran 2 cawan)
  • 6 ulas bawang merah ~ dimayang halus- tun blend
  • 1 inci halia ~ dihiris memanjang halus- tun blend
  • 1 sudu kecil halba
  • garam & gula secukup rasa
  • serbuk perasa jika suka

Cara2:

1. Rebus ikan dengan garam, asam keping & sedikit air.
2. Sejukkan ikan & asingkan isinya sahaja.
3. Tumbuk isi ikan hingga lumat
4. Dalam kuali.. masukkan santan, bahan2 hiris, halba, isi ikan, garam & gula secukup rasa.
5. Masak bahan2 tersebut hingga menjadi betul2 kering & berderai.
6. Angkat & ketepikan sedia utk digunakan.

Besar gedabak... hahahha.. mkn sebijik kenyang

PULUT LEPA aka PULUT PANGGANG VERSI TRENGGANU
Resepi: kak Madihaa
Sumber: tun telani

Bahan2
  • 1 kg beras pulut ~ direndam semalaman atau sekurang2nya 3 jam
  • 1 biji kelapa ~ ambil santan pekat anggaran 3 cawan (kalau rasa kering sgt.. boleh tambah lagi)
  • 2 sudu kecil garam/ secukup rasa
  • Daun pisang utk membungkus ~ potong anggaran selebar 7 inci setiap sekeping dan lap permukaannya.
  • Lidi yang dipotong runcing sepanjang 1 ½ inci (untuk cucuk daun pisang) atau boleh juga gunakan stapler saja.. (org dulu2 guna lidi)
  • kapur makan (untuk di lengserkan pd jari jemari utk mengelakkan pulut melekat2 pd jari) - tun xguna, guna glove plastik

Cara Menyediakan
  • Toskan pulut yang direndam tadi & masukkan ke dalam pengukus (elok guna pengukus lubang halus agar pulut tak jatuh jika pengukus berlubang besar.. alaskan dengan daun pisang). Kukus selama 30 - 40 minit. 
  • Angkat pulut dan masukkan ke dalam besen dan arong dengan santan yg dicampurkan dengan garam. Kacau hingga rata dan kukus sekali lagi selama 30 minit atau hingga pulut masak. 
  • Sediakan daun pisang (letak atas meja atau papan pencanai atau atas kekuda kalau buat kat lantai). Sapukan jari dengan kapur makan agar pulut tak melekat pada jari. Sudukan anggaran 2 ~ 3 sudu besar pulut atas daun pisang dan ratakan. (rujuk pada gambar). 
  • Sudukan inti anggaran 3 sudu kecil lalu balutkan inti tadi dengan pulut dengan beralaskan daun pisang. Pastikan inti tertutup dengan pulut dan berada ditengah2 pulut supaya inti tak berterabur waktu nak makan 
  • Potong lebihan daun pisang kiri & kanan balutan pulut tadi anggaran 1 inci.
    ]Dengan menggunakan jari.. tekan/cucuk2 pulut ke dalam balutan daun pisang tadi agar ia kemas & mampat. 
  • Cucuk dengan lidi atau stapler untuk mengemaskan balutan.
  • Bila dah siap.. bolehlah dibakar menggunakan dapur gas ataupun arang. Bolehlah dihidangkan panas2 atau sejuk

Menu Buka Puasa: Sardin Roll Babakr

 Assalamualaikum..


Assalamualaikummm

Menayang menu buka puasa lagi. Minggu lepas punya dah ni. Tun suka makan sardin roll, yang roll dengan roti tum dengan yang kelantan pastry goreng tu.

Tapi dua2 tak pandai buat. Sardin roll yang gulung roti tu, confirm super berminyak bila tun goreng. tak tau laa knp. Geram sungguh.

Jadi, untuk mengubat hati yang lara, Tun buat laa baked sardin roll ni.

Masuk Air Fryer je


Resepi dari blog kak wan, tapi takleh nk copy paste. Malas sungguh nak menaip. Hahaha.... kita screenshot agak2 kak wan marah x? 😂




Step by step tengok kat blog kak wan je laa ye.. klik SINI.

Selamat berpuasa semua.


Menu Buka Puasa: Kuih Koci


 Assalamualaikumm...

Cantik tak koci tun? haha.. sebab buat warna warni, sengaja bungkus gini kasi nampak isi koci tu.

Inti kelapa Tun buat sebelum bulan puasa aritu, buat banyak-banyak lepas tu frozen. Senang.

Kuih Koci
Resepi: tun telani

Bahan-bahan inti

  • 1/2 bj kelapa parut putih
  • 1 helai daun pandan
  • 1 kerek nisan (yg bulat tu, atau ikut manis yg disukai)
  • Gula biasa kalau rasa nk manis lagi
  • 1 cawan air
  • sedikit garam
  • Tepung gandum

Cara-cara
  • Masakkan air, daun pandan, gula melaka sampai gula cair
  • Masukkan kelapa dan sedikit garam.
  • Masak sampai kering. 
  • Masukkan sedikit tepung gandum utk pekatkan dan supaya senang buat bulat2 inti nnti,
  • Sejukkan dan bulat2kan.
  • Tun masukkan inti dalam freezer kejap selepas dibulatkan supaya senang bungkus dalam doh.
Bahan-bahan Doh
  • 2 cawan tepung pulut
  • sedikit garam
  • 1 cawan air
  • pewarna makanan jika suka

Cara-cara
  • Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut.
  • Uli higga tak melekat di tangan.

  • Ambil sedikit doh, masukkan inti dan bulat kemas.
  • Bungkus dalam daun pisang, dan boleh la dikukus dalam 10 minit.
  • Siap


Kuih koci siap awal, pastu termenung tak tau nak masak apa. last-last nasi lemak je sebab ketandusan idea

Bakar ayam dalam Air Fryer. perap dengan garam kunyit, serbuk kari, halia dan bawang putih.
konon-konon special la sikit.Bakar 20 minit, balik sekali lps 10 minit.


Kuih ketayap jiranku sayang bagi..


Sunday, May 3, 2020

Menu Buka Puasa: Kuih Tepung Pelita




Assalamulaikumm..

Menu 3 Ramadan, baru nak upload. hihi... Paling senang nak buat kuih ni. InsyaAllah resepi menjadi, dah guna dari tahun 2012 lagi resepi yang sama.

Kalau buat tak jadi tu, bukan salah resepi. hihi.... (sbb tun pernah buat sekali tak jadi, masa tu masak banyak sbb ada majlis kt rumah. haha.. jadi cair tak keras2)




Excited ada daun pandan, biasa letak dalam bekas biasa je, kali ni kita merajinkan diri buat bekas tepung pelita. Tapi daun halus-halus, halus berongga kat tengah, jd letak daun pisang. Daun semua ngkut yang rumah mama.

KUIH TEPUNG PELITA
resepi: kak Yani @myR
sumber: kak izah, tun telani

Bahan-bahan ( tun dpt lbh kurang 20 bekas kecil)

Lapisan bawah
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air - tun guna 1sk pandan paste
  • sedikit kapur dan sedikit garam

Lapisan Atas

  • 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
  • 2 sb tepung ubi
  • 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan - tun guna 1cwn santan kotak + 3 cwn air
  • 1 sk garam

Bahan tambahan

Gula utk diletak ditgh2 lapisan - tun letak 1/4 sudu kecik gula
Cara-cara

Lapisan bawah

  • Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  • Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat. tun masak smp dia letup2 dlm kuali
  • Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
  • Taburkan gula atas lapisan jika suka 

Lapisan atas
  • Perah santan, masukkan tepung dan garam. Kacau sehingga sebati.
  • Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat. yg ni pun tun masak smp letup2 dlm kuali
  • Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
  • Sejukkan

Menu Buka Puasa: Kuih Seri Muka

Assalamualaikum..

Dah 10 Ramadan baru nk ucap selamat berpuasa 😅

Ramadan yang sayu tahun ni, sebab gi surau takleh, berbuka umah mak takleh, nak buat majlis buka puasa pun takleh.

New normal, semua terawikh kat rumah je.
The whole family, but scattered around at different locations. Semoga ada rezeki nak berterawikh sama-sama tahun ni.

First week, Harith Hasha completed 8 rakaat terawikh, walaupon mulut bising komplen kenapa kne solat banyak and opkos abinya terpaksa baca surah pendek semua, awang ni bila solat suara dia lagi kuat baca surah dari imam. Dah habis 8 rakaat, baru gi sambung solat sikit lagi sbb nk baca surah panjang, amik feel terawikh. huhu..

Sehari dua ni, Hasha dah pandai ngelat, ngantuk laa, peel solat banyak. haha.. takde paksa pun, tapi sape solat dapat upah coklat. kih kih..




 Pembuka tirai Iftar tahun 2020, Kuih yang muncul setahun sekali kat blog Tun.. haha...

Kuih Seri Muka. Resepi yang sama Tun ulang setiap Ramadan. InsyaAllah, elok sokmo kejadian dia.


Kuih SeriMuka
Resepi: NanaSham
sumber: tun telani

Bahan-bahan

Bahan lapisan bawah:-

  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair - tun guna santan kotak, campur dgn air 1/4 bahagian
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak

Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur- utk separuh adunan, tun guna 2 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste) - tun guna pandan paste

Cara-cara

Untuk lapisan bawah:-
  • Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  •  Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min. - tun rendam 2 jam
  • Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  • Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  • Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  • Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi.
  • Siap untuk dilapis dgn lapisan atas. - tun lapik loyang dgn plastik supaya senang nk keluarkan

Untuk lapisan atas:-
  • Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  • Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam
  • Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  • Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji.
  • Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!! - tun blendkan je semua bahan..
  • Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas.
  • Kukus la selama 45min atau 1jam....


PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!

Saturday, April 18, 2020

Roti Sosej


Assalamualaikummmm :)

Sejak musim Restriction Movement Order COVID ni, dah lebih 10 kilo tepung gandum habis 😂 Terapi diri supaya tak terlalu stress takleh kuar rumah, maka ku kuar masuk dapur.. kih kih..

Jadi aktiviti budak2 ni juga, main doh. macam-macam bentuk la kan jadinya. Tapi Alhamdulillah, ada la satu tray yang cantik sikit. Sebab memang niat dan bagi roti sosej ni ke jiran2. 

Duduk taman ni, Alhamdulillah dapat jiran yang lebih kurang sebaya belake, anak2 pon lebih kurang sebaya 💗 Petang2 biasanya lepak sama2 sambil tunggu anak2 main basikal kat depan rumah. Bila rajin angkut la kuih makan sama2.

Musim PKP ni, semua pakat letak atas pagar je. huhu... semoga cepat kembali normal.



Resepi ni resepi yang Tun olah dr pelbagai resepi.  Ni yang paling simple dan paling kerap Tun buat sebab takde bahan-bahan special. Siapa yang selalu masak, memang ada semua la bahan2 ni kat dapur. 

Basic Bun / Doh Asas
Oleh: Tun Telani

Bahan-bahan:

  • 500g tepung (guna tepung gandum pon ok, kalau nk tahan lembut 2-3 hari guna tepung roti @ high protein)
  • 1 peket yis (tun guna Mauripan)
  • 1 bj telur
  • 100 g gula (utk bun manis, boleh kurangkan kalau xtak terlalu manis)
  • 125g butter/marjerin
  • 125ml air sejuk
  • 1 sk baking powder
  • secubit garam

Cara-cara:
  • Tun guna BM, jadi masukkan je semua dalam BM, uli 2 kali supaya lembut gebus gebas. Setting tun 14 minit, buat 2 kali. 
  • Kalau uli tanga, boleh campur semua, uli sampai tak melekat kt tangan dan doh licin.
  • Biarkan naik 2 kali ganda.
  • Tumbuk2 doh dan uli utk kuarkan semua angin.
  • Boleh bentukkan sesuka hati.
  • Bakar 15-20 min, 180C bergantung kepada oven masing2 
Kali ni, tun uli doh panjang2, tekan sket utk letak sosej. Sosej tu belah dua, pastu tekan je atas doh. Kedekut lak rasa belah dua sosej,, haha... sbb tak cukup, ada sebungkus je. Nak bagi ke 3 buah rumah.. hihi... belah dua, dapat 20 bijik roti sosej. Balance doh buat bun kosong je.

Selamat mencuba.

Stay safe, stay home


Thursday, April 16, 2020

More and more donatt





Assalamualaikummmm....

Musim mendonat.. selagi tak dapat sedap macam Dofi, selagi tu tak puasa hati.. haha..
 
 

Topping white chocolate, white chocolate + nestum, and strawberry chocolate. Cairkan coklat dlm microwave pastu celup je.

Packing untuk hntr rumah mama. Musim PKP ni takleh keluar rumah kan. Nasib baik adik ada kat rumah mama, dia datang amik kat rumah. Adik2 ramai kt umah mama, uni semua cuti. Kalu ikut hati, nk pack baju balik umah mama juga, tapi kita mujahadah #stayathome 💪

Yang kosong tu sbb abah Tun dah pesan awal2 taknak gula. Tapi sbb mendeco dengan anak dara, tiba2 habis dah semua dia celup coklat 🤣🤣 tinggal satu tu yg berjaya takde coklat.

My Sous Chef 💗

Last time baca geng post kt ig dia bakar kejap donat ni untuk frozen. Jadi Tun pon menerai lah.. bakar 170C, 7 minit atau bila sentuh atas dia rasa kering.

Ok juga. senang kerja takyah goreng separuh masak sblm frozen. Pastu donat jd cantik bulat pula bila bakar dulu baru goreng. hihi..



Takleh nk share resepi kali ni, sbb ni resepi PJJ. Tapi kan, sebenarnya lebih kurang je dengan resepi geng2 blogger yg dh penah try sblm ni. hahahaha...

Jemput pilih resepi donat yang Tun dh penah try sebelum ni:

Donat Kentang Fatmah
Donat Pisang
Donat Rima
Donat Labu
Donat Lembut IML
Donat Keledek

Fuhh... banyak rupanya resepi donat yg dh buat. Donat kentang fatmah tu paling kerap buat, smp 2-3 entry, tun letak satu je la link nyer ye.

Selamat mendonat semua.. buat frozen senang nnti bulan puasa tak yah sibuk menguli 😀





#RMO

#tuntelanikitchen