Monday, October 10, 2011

Shushi for breakfast




Assalamualaikumm~~~

pagi semalam me ada usrah.. duk pikir2 nk bawa bekal apa (me suka bawa bekal.. hihi).. pastu teringat my laling ckp dah lamaa me x wat sushi, beras yg beli kt miri aritu ada lg, tp dlm peti ada crabstick je. crabstick pun crabstick laa, janji blh makan.. me goreng telur dadar letak jugak dlm tu.. senang je wat sushi ni, mcm masak nasi, yg penting beras tu wajib beras shushi, dan cuka tu cuka beras.. kalau guna artificial vinegar yg murah tu mmg xkan rasa sushi ye..

kalau nk tgk rupa beras dan cara gulung tu refer n3 yg lepas kat SINI ye. masa wat ni semalam me nk cepat, x sempat nk amik gmbr banyak2. tgk laa, rupa sushi tu pun sememeh je, siap lupa nk letak carrot dan timun. huhu..


Sushi
resepi: tun_telani
Bahan2 (blh dpt 4-5 gulung sushi sblm kerat kecik2):

  • 1 1/2 cawan beras sushi (jgn guna beras lain lak)
  • 2 cawan air
  • 1/3 cawan rice vinegar (cuka)
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • seaweed (me guna yg gmbr kt sebelah nih)

filling
  • carrot- potong panjang2
  • timun- potong panjang
  • telur- dadar n potong panjang jugak (me campur mayonis)
  • tuna
  • crab stik
  • salmon- kalu jumpa laa
Sauce
  • light soy sauce
  • wasabi
  • 3 sudu besar mayonis + 1 sudu light soy sauce - optional, me suka makan camni


Cara2:

  • Masak beras dgn 2 cawan air (mcm masak nasi biasa dalam rice cooker)
  • Campurkan rice vinegar, garam, dan gula, n masak atas api yg perlahan sampai gula hancur.
  • Tunggu nasi sushi tu suam2 sket, n tuangkan campuran cuka td dlm nasi. gaul dgn hebatnyer sampai sebati.
  • Letak seaweed atas papan gulung sushi. pastikan dh alas ngan plastik papan tu, nnti nasi melekat kt celah2 lubang dia, susah nk basuh.
  • Ratakan nasi sushi atas seaweed tu, tekan2 sampai mampat (xnak nnti dh potong dia relai).
  • Letak filling kesukaan kt hujung, dan gulung kemas. 
  • dah siap gulung, boleh laa kerat2 ikut ketebalan yg sesuai. pastikan pisau tajam, ye. nnti potongan x cantik. pastu lap bersih pisau dgn kain lembap every now and then, sbb beras tu suka melekat2 kt pisau.
  • Siap!! blh makan ngan sauce yg disukai. me suka cicah ngan mayonis+light soy sauce ^^


26 comments:

  1. yessza..menjepunkan diri sekali sekala best jugak kan..(sambil letak tipuware kosong - minta diisi

    ReplyDelete
  2. 1,2 gambar pun dah cukup untuk menterjemahkan kesenian sushi ni... cantik...dan pasti sedap kan. akak tak pernah makan n mensushi.. teringin je nak beli nak rasa dulu. tapi tak sampai seru je lagi. hehe

    ReplyDelete
  3. Teringin gak nak buat sushi ni...nampak cam senang...bila nak buat ek....:D

    ReplyDelete
  4. rajinnya tun buat sushii sendiri..
    mesti ada byk lagi kan..
    sambil2 hulur tapaware kosong gak..he3..

    kasi ryo seketoi jerk tau tun,,

    ReplyDelete
  5. Tun kak CT mmg jakun,xpernah makan,wat sushi nih..Wasabi pe kebenda pon xtau,huhu,nmpak cantik gulungan sushi tuh,rasa cam mkn nasi biasa ke tun,sushi king pon xpernah jejak kaki,huhu..

    ReplyDelete
  6. nak sushi jugak!!! kalau ada yg macam telur ikan ke, sedapnya gigit2 tu...dah lama betol tak makan sushi ni sejak2 balik dr japan...huhuh

    ReplyDelete
  7. achumm...nk buat rasanya tak baloi kot..mintak rasa tun sikit eh...

    ReplyDelete
  8. dah lama akak tak buat tun.malas nak ke jusco beli beras jepun tuh.hari tu akak ada kirim kat ani nagoya,kalau dia balik kali ni tlg beli beras jepun betul2.2 kg pun jadi lah.
    meh sini 5 ketul.hehe

    ReplyDelete
  9. sedap ke sushi ni tun?.. cer bg zura rasa seketoi dua.. kalu sedap leh mntk Tun buatkan lg.. hihihi..

    ReplyDelete
  10. ala tunnnnn...gudaan neh...akak dh ada semua bahan...anak2 dh lama bising suh buat...ntah pesal la malas nk start enjin sushi neh...

    ReplyDelete
  11. tun,
    dari dahulu nak puji cara masakan jepun kamu ini..
    kamu mmg pandai dik.
    kak ayu tak reti..
    sungguh

    ReplyDelete
  12. assalam dik tun cayang, akak pun suka mkn sushi...lama dah tak buat ni..nanti nak buat jugalah..hehe

    ReplyDelete
  13. wah tun...nak songlap bekal tun tu boleh? hehehhe..kita pun suka makan sushi...kalau dpt makan skit nye susah nak stop...hehehhe

    ReplyDelete
  14. As Salam Tun cayang!!!
    Mama n my girls pun suka mkn sushi tak kisah lah apa2 sushi, cuma selalu beli aja..hehehe

    ReplyDelete
  15. salam tun..

    akak tak bese makan sushi...
    tgk tun buat mcm teringin nak cuba...tp rase takut nak makan..
    sedap ke tun?adee rase mcm nasi dagang tak heheheh...

    ReplyDelete
  16. Ryo: alamak.. tupperware terpaksa dipulangkan kosong je.. akak dh pulun semua nih.. hahaha

    kak izah: nnti nk gi jumpa kak izah, tun bawak sushi je laa ye.. hihi

    kak cek: mmg senang sgt buat nih.. masak nasi goreng lagi susah..

    ReplyDelete
  17. kak mas: shhhh.. senyap2 kak mas.. tun ckp kt ryo dh habis dah.. meh2 tun bungkuskan utk akak. hehe

    kak CT: adoi.. mcm nasi ye kak.. hihi.. rasa mcm nasi yg ada rasa cuka sikit. blh eh explain gitu? ;p

    kak del: amik gambar guna auto je kak.. xreti nk amik setting2 segala bagai. hihi

    ReplyDelete
  18. nani: xde jual laa telur2 yg lutsinar tu. xtau nk beli kt mana.. akak suka yg ada seaweed panjang2 hijau lutsinar tu.. sedap!

    kak anna: sroott sroot.. dtg bersin umah org, tuu lap ingus tu.. hahaha

    kak anim: haa.. dpt beras ori dr jepun baru puas hati kan.. tun beli sekila je pun, x habis2 nih..

    ReplyDelete
  19. zura: bg yg hantu sushi, mmg sedap laa.. kalau tekak nk kene belacan jugak, tun xblh jamin.. hehe

    kak qis: hihihi.. nnti tun pos vitamin R kat akak ye.. hihi

    kak ayu: tp kak ayu pandai masak masam2 lauk. byk2 pulak tuu.. lagi hebat!

    ReplyDelete
  20. kak nieza: sekali sekala je buat bila teringin. nk mkn tiap2 hari.. hmm.. ikan kering gak yg di cari. hihi

    kak Q: nasib baik tun dh sorokkan awal2 bekal tun, kalau x sure dh kene songlap ye. hehe

    mama: kalau beli ada byk pihihan ma.. nk buat limited sket sbb filling dia tu x tau nk cari kat mana.. tun x jumpa lg seaweed panjang2 yg lutsinar tu beli kat mana.. sedapnye kalu letak atas sushi yg tuu

    kak CB: adoiii.. kalau nasi dagang, mmg xleh lawan kak.. nasi dagang sentiasa di hati.. hihi

    ReplyDelete
  21. Kenapa lah k.yana xreti nak mkn sushi..benda lain sume bleh telan.. tp sushi..hmm..

    ReplyDelete
  22. terliur sudaaa...
    pandai tun buat sushi.. akak tak pernah buat.. tp pernah tgk kazen buat.. selalu dok beli je kat carefour sushi yg dah siap tu... tp yg tak tahan harganya tu.. hehe..
    nampaknya kena try buat sendiri laa..

    ReplyDelete
  23. wah tun... bf dia sedap tu.. terbang ke jepun.. hehehee.. kalau anak2 akak nie... utamanya daughter akak mmg fav dia nie.. pantang nampak mesti nak... :)

    ReplyDelete
  24. err..nk tumpang tanye,wasabi tu nk beli katne ek?supermarket ade jual ek?

    ReplyDelete
  25. anonymous: kalau kt supermarket yg ada jual sushi tu kan, blh beli wasabi. hmm.. tun suka sgt mkn wasabi jd x penah mencari. hihi

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^