Salam MaulidaurRasul buat semua.. baru nk tulis n3 utk hari ini. pagi td pergi Dewan Suaran tmpt sambutan maulidurRasul kt Miri nih. tp stay kejap je sbb pening ramai2 sgt orang + panas. yg penting bukan laa kita berarak beramai2, tp sejauh mana kita menghayati apa ajaran Rasulullah SAW. moga kita menjadi umat yg lebih baik, iA..
Ok laa.. back to the title. Sushi ni me wat malam td, time celebrate bday mr.H. kiteorg mmg suka makan sushi, kalau gi Sushi King tu, sekali hadap dh berpuluh ringgit. tu makan time snacking tu, bkn main meal.. huhu..
Dulu2 masa kt NZ me selalu buat sushi nih. especially time nk gi usrah ^^ (windunyer zaman2 muda2.. ehh. skrg ni pon mudah lagi.. hihi). kat NZ beras sushi nih murah gler.. 1dollar lebih je sekilo, n kat semua supermarket pon ada. cari je short grain rice. tu yg berbahagia je wat sushi. tp dh blk msia nih, punya laa susah nk cari (ke me cari salah tempat?.. ye laa.. duk cari kt supermarket kt kemaman nuh, nk jumpa camner.. kat kota bharu lagi laa.. huhu...). duk miri ni, senang hati sket sbb jumpa beras sushi nih, tp harga dier.. cuba teka berapa.. 10inggit sekilo!! hoho.. mmg xleh wat kerap sgt.. bankrupt nnti enchik hubby ku itew..
ok laa.. enough ramblings. here come the recipe.. nk wat sushi nih, google je, macam2 resepi kuar. tp ni me tulis cara yg biasa me wat. time kt NZ dulu dh byk kali try and error.. hihi..so resepi ni yg me develop ngan member2 kt umah sewa dulu laa kiranya nih.
Bahan2 (blh dpt 4-5 gulung sushi sblm kerat kecik2):
- 1 1/2 cawan beras sushi (jgn guna beras lain lak)
- 2 cawan air
- 1/3 cawan rice vinegar (cuka)
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- seaweed (me guna yg gmbr kt sebelah nih)
filling
- carrot- potong panjang2
- timun- potong panjang
- telur- dadar n potong panjang jugak (me campur mayonis)
- tuna
- crab stik
- salmon- kalu jumpa laa
Sauce
- light soy sauce
- wasabi
- 3 sudu besar mayonis + 1 sudu light soy sauce
Cara2:
- Masak beras dgn 2 cawan air (mcm masak nasi biasa).
- Campurkan rice vinegar, garam, dan gula, n masak atas api yg perlahan sampai gula hancur.
- Tunggu nasi sushi tu suam2 sket, n tuangkan campuran cuka td dlm nasi. gaul dgn hebatnyer sampai sebati.
- Letak seaweed atas papan gulung sushi. pastikan dh alas ngan plastik papan tu, nnti nasi melekat kt celah2 lubang dia, susah nk basuh.
- Ratakan nasi sushi atas seaweed tu, tekan2 sampai mampat (xnak nnti dh potong dia relai).
- Letak filling kesukaan kt hujung, dan gulung kemas. me letak gmbr demo kt bawah nih.
8 comments:
kene ajar zepah makang sushi supaya senang bila dia gi jepong nanti .... abah tetap ngang makanang badwee padang pasir takpe ....nanti balik kemamang kena wak sushi ni bahan abah gi cari kat kuantan ngang dibah he he ....
bereh2.. gi beli beras sushi ye.. rolling mat tu dh ada awe nyer kt umah.
yea dah jupe beras sushi kak giant kijal.... dibah tamok beli 2 bungkus jenis sumo & sakura ..... tapi bahan nak wak wasabi takdop....
hahaha.. k'dib memang suke membazir.. xpe.. kalau ada wasabi pon bkn buleh telan pon. rasa sikit pon dh nk terpengsan. ckp kt dibah nnti awe beli acuan onigiri ^^
mcm best je kak awe.sy pn nk try wat jgak.tp mane nk cr bhan n acuan tu.buluh yg lipat2 tu xde.
laila: ehh... ada org yg dikenali menjenguk dapur kita lahh.. hihi.. thank you~~
k'awe pon xtau laa kt KB nuh nk cari kt mane. huhu.. ce try tgk kt tesco kalu2 ada.
Org Miri ka?..where to buy beras sushi di Miri? tgh mencarik..Thanks
Sharon_muris: sy dh pindah bintulu. last time sy beli beras sushi kat emart
Post a Comment