Tuesday, February 21, 2012

Ayam Ungkep


Assalamualaikumm~~

Morning!!! eh, dh dekat nk tengahari pun. pagi ni bekfes ngan sekut kering je. hehe... bila my laling x bekfes kt rumah, mmg kompom dapur x berasap. dr zaman study dh biasa mkn biskut cicah milo/nescafe utk bekfes, xpun roti 2keping. padahal, kalau di ikutkan yg sebetul2nya, brekfast la yg paling penting dan buleh makan byk2 kan. kalau ikut citer Dream High, nk kurus, bekfes mkn byk2, lunch mkn sikit, dinner minum yogurt je kan ;) hihi... 

nway, back to the menu, ayam ungkep ni xtau la zaman bila buat. bila tgk gambar, penat pikir ni lauk apa. haha.. siap buleh lupa tu.. pastu baru teringat ni resepi usha kat umah kak yana yg skrg ni tgh duk alahan tu. mesti damia seronok nk dpt adik ye. mish you la kak.. cepat2 sihat n update blog ye :)


mmg sedap resepi ni. ada rasa ala2 ayam sambal hutan, tp xde cili giling. sbb tun suka mkn pedas, tun tambahkan cili padi jugak, pastu wat berkuah sikit. nyum! kalau xde idea nk masak apa lunch arini, blh la try masakan jawa ni ye. tun wat suku dr resepi asal.


Ayam Ungkep
Resepi: fidadaud@myr
Sumber: kak Yana


Bahan-bahan ( 10-12 orang )
  • 1 ekor ayam (Dipotong 8,10 atau 12)
  • 30-40 gm ketumbar - dikisar halus
  • 1 sudu besar jintan putih - dikisar halus
  • 6 biji bawang kecil
  • 4 ulas bawang putih 
  • 1 icnh halia- tun tambah
  • Kunyit - sebesar saiz ibu jari
  • 1 batang serai - dititik
  • 3 sudu makan gula
  • Garam - secukup rasa
  • 2 cawan air 
  • 4 bj cili padi - tun tambah
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara
  • Panaskan minyak. Tumbuk bawang kecil, bawang putih dan kunyit.- tun blend sekali ngan halia
  • Tumis bahan-bahan yang ditumbuk. Masukkan bersama ketumbar, jintan putih dan serai.
  • Apabila tumisan telah betul-betul kering/garing, masukkan garam dan gula. Gaul sebati.
  • Masukkan ayam. Gaul sebati sehingga ayam agak mengecut.
  • Masukkan air. Gaul lagi.
  • Tutup kuali dan masak sehingga ayam benar-benar empuk dan kuahnya sedikit pekat. tun masukkan juga cili padi
  • P/S: Boleh juga gantikan ketumbar/jintan putih kepada serbuk ketumbar/jintan putih. Jika malas nak menumbuk, boleh juga dikisar.

13 comments:

  1. Ni menu org johor...

    Saya baru msak ahad lepasm mmg sedap;)

    ReplyDelete
  2. haishhh baru jer angkat montot dari umah tun nih... tetiba ada lain punya hidangan... ehhh patah balik ler... nampak sedap tu... takpernah buat nih..

    ReplyDelete
  3. Emmmm...sedapnya Tun...suka akak lauk2 cam gini...ada rempah ratusnya...bestttt...:)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Tun,

    Ayam ungkep sedap tu....mau bertambah nasik...haha.

    ReplyDelete
  5. Memang berselera kalau ada lauk mcm ni!!

    ReplyDelete
  6. Salam tun! alaaaaaaa tun ni mmg lerrrrrr, tak nak ler kwn sbb tak bg kat akak hihihi... ayam ungkep akak tak pernah nak buat sampai skrg ni, nanti nak cuba buat jugaklah! byk betull ler list akak yg nak dicuba buat :D

    ReplyDelete
  7. mmg sedap nie..kwn saya penah buat ungkep sotong..saya suka ungkep daging...

    ReplyDelete
  8. Banyak dengar dan tenguk tapi belum try..insyallah masuk list to try akak

    ReplyDelete
  9. sedapnya, ungkep ni ada byk versi kan, ada yg letak santan, tapi saya suka yg mcm ni

    ReplyDelete
  10. masakan jawa ni tun.. akk baru jer masak daging ungkep.. tak de santan.. baik utk kesihatan..

    ReplyDelete
  11. sedapnya menu tun,ada lagi tak tu?...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Tun...

    Dah lama Kak Lin x masak Ayam Ungkep. Kalau belajar dgn Mak Mertua Kak Lin dulu ada ungkep berempat dah ada yg ungkep x berempah...bubuh cili padi..

    ReplyDelete
  13. kita ayam ungkep ni tak pernah cuba lagi tun...tak tau edisi bila baru nak cuba..haahaha..malas sebenarnya..kalau ada ayam buat goreng je sekarang ni..kekeke

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^