Monday, May 4, 2020

Menu Buka Puasa: Pulut Panggang Terengganu



Bakar dalam Air Fryer je

Merajinkan diri buat pulut panggang. Tak tau la dari mana aura rajin tu datang. bulan puasa ni extra gigih bab masak. haha...

Kali ni guna inti frozen yang tak tau zaman bila beli. Tun tak makan inti udang kering. Pulut panggang ganu inti ikan. Tp sebelum ni kalau buat inti ikan, follow resepi kak Madihaa.


Inti Ikan
Resepi: Kak Madihaa
Sumber: tun_telani

Bahan:


  • 1 kg ikan selayang / ikan uji rashid / ikan kembung
  • 1 sudu kecil garam & 4 keping asam keping (untuk merebus ikan)
  • ½ biji kelapa (ambil santan pekat anggaran 2 cawan)
  • 6 ulas bawang merah ~ dimayang halus- tun blend
  • 1 inci halia ~ dihiris memanjang halus- tun blend
  • 1 sudu kecil halba
  • garam & gula secukup rasa
  • serbuk perasa jika suka

Cara2:

1. Rebus ikan dengan garam, asam keping & sedikit air.
2. Sejukkan ikan & asingkan isinya sahaja.
3. Tumbuk isi ikan hingga lumat
4. Dalam kuali.. masukkan santan, bahan2 hiris, halba, isi ikan, garam & gula secukup rasa.
5. Masak bahan2 tersebut hingga menjadi betul2 kering & berderai.
6. Angkat & ketepikan sedia utk digunakan.

Besar gedabak... hahahha.. mkn sebijik kenyang

PULUT LEPA aka PULUT PANGGANG VERSI TRENGGANU
Resepi: kak Madihaa
Sumber: tun telani

Bahan2
  • 1 kg beras pulut ~ direndam semalaman atau sekurang2nya 3 jam
  • 1 biji kelapa ~ ambil santan pekat anggaran 3 cawan (kalau rasa kering sgt.. boleh tambah lagi)
  • 2 sudu kecil garam/ secukup rasa
  • Daun pisang utk membungkus ~ potong anggaran selebar 7 inci setiap sekeping dan lap permukaannya.
  • Lidi yang dipotong runcing sepanjang 1 ½ inci (untuk cucuk daun pisang) atau boleh juga gunakan stapler saja.. (org dulu2 guna lidi)
  • kapur makan (untuk di lengserkan pd jari jemari utk mengelakkan pulut melekat2 pd jari) - tun xguna, guna glove plastik

Cara Menyediakan
  • Toskan pulut yang direndam tadi & masukkan ke dalam pengukus (elok guna pengukus lubang halus agar pulut tak jatuh jika pengukus berlubang besar.. alaskan dengan daun pisang). Kukus selama 30 - 40 minit. 
  • Angkat pulut dan masukkan ke dalam besen dan arong dengan santan yg dicampurkan dengan garam. Kacau hingga rata dan kukus sekali lagi selama 30 minit atau hingga pulut masak. 
  • Sediakan daun pisang (letak atas meja atau papan pencanai atau atas kekuda kalau buat kat lantai). Sapukan jari dengan kapur makan agar pulut tak melekat pada jari. Sudukan anggaran 2 ~ 3 sudu besar pulut atas daun pisang dan ratakan. (rujuk pada gambar). 
  • Sudukan inti anggaran 3 sudu kecil lalu balutkan inti tadi dengan pulut dengan beralaskan daun pisang. Pastikan inti tertutup dengan pulut dan berada ditengah2 pulut supaya inti tak berterabur waktu nak makan 
  • Potong lebihan daun pisang kiri & kanan balutan pulut tadi anggaran 1 inci.
    ]Dengan menggunakan jari.. tekan/cucuk2 pulut ke dalam balutan daun pisang tadi agar ia kemas & mampat. 
  • Cucuk dengan lidi atau stapler untuk mengemaskan balutan.
  • Bila dah siap.. bolehlah dibakar menggunakan dapur gas ataupun arang. Bolehlah dihidangkan panas2 atau sejuk

2 comments:

  1. AJO_QQ poker
    kami dari agen poker terpercaya dan terbaik di tahun ini
    Deposit dan Withdraw hanya 15.000 anda sudah dapat bermain
    di sini kami menyediakan 9 permainan dalam 1 aplikasi
    - play aduQ
    - bandar poker
    - play bandarQ
    - capsa sunsun
    - play domino
    - play poker
    - sakong
    -bandar 66
    -perang baccarat (new game )
    Dapatkan Berbagai Bonus Menarik..!!
    PROMO MENARIK
    di sini tempat nya Player Vs Player ( 100% No Robot) Anda Menang berapapun Kami
    Bayar tanpa Maksimal Withdraw dan Tidak ada batas maksimal
    withdraw dalam 1 hari.Bisa bermain di Android dan IOS,Sistem pembagian Kartu
    menggunakan teknologi yang mutakhir dengan sistem Random
    Permanent (acak) |
    Whatshapp : +855969190856

    ReplyDelete

Ur comments r much appreciated ^o^