Assalamualaikumm!!!
morningg!! :D pagi ni lambat sket beronline. frust sbb masak x jadi.. td wat sambal sardin, nk wat stok utk inti pau, karipap dan roti. dh siap masak, bila rasa, ada rasa masam pulak. mcm terlebih perah asam limau, padahal x letak lagi limau nipis. haish.. rasa cili giling yg tun guna, ok je. pastu rasa baki sos kat tin sardin tu. hmmpph.. sos tomato dia terlebih masam :( padahal expired 2014 tuh. saboo je la. nk wat camner kan, mende dh jadi. sabo sabo pun, terus xde mood nk wat keje lain. huhu..
nway, roti ni pun wat semalam jugak ^^ wat separuh adunan basic doh tu (refer SINI), dapat 5 biji roti sosej, dan 5 biji roti coklat nih :D
before |
after |
arini nak share resepi coklat filling yang tun selalu guna. sedap coklat filling nih, wat spread atas roti gardenia pun sedap ni. satu adunan dapat banyak! blh guna 2-3 kali.
CHOCOLATE FILLING
Resepi: Puan Azlina Alias (FB)
sumber : Kak Anna, Kak Nor
Bahan-bahan :
- 250ml susu sejat
- 180ml air suam
- 180gm gula castor
- 60gram serbuk koko
- 60gram tepung jagung
- 1 sudu besar tepung gandum (yg ni k.nor tambah) - utk utk lebih kentalkan supaya senang utk letak filling dlm roti, kalau nk spread xyah letak ni ye =)
- 60gram mentega
- 1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara :
- Campurkan kesemua bahan kecuali vanila dan mentega.
- Kacau dgn menggunakan handwisk hingga sebati atau boleh juga kalau diblend.
- Panaskan atas dapur dan hendaklah sentiasa dikacau hingga pekat.
- Masukkan mentega dan vanila.
- Kacau lagi hingga sebati dan pekat.
- Padamkan api dan sejukkan sebelum digunakan.
sedpnya roti cokelat.....nak seketul boleh?
ReplyDeleteSambal sardin kalo tlebih msm jd xbape best ek? mkn pun x laju hihihi....a
Wah tun rajin wat munga2 lak,cantik.COKLAT FILLING kak ct xnah wat g,nnti leh try wat sendri lak,selalu duk guna nutella jer,ank2 suka,ummi pon suka,hehe..Uikss sabo2 tun,tuh la kdang kalo kita wat sesuatu tuh xjadi,sure mood pon merudum kan..
ReplyDeletecemana nak wat munger tu Tun..hehehe..pernah try tp penyek habeh takdak rupa..haha
ReplyDeletemalesnya nk meroti..mintak sini bleh hihii..husben k.yana mst suka klu yg filling cakelet ni..k.yana lg suka yg kat bwh tu hihii :-)
ReplyDeletewaaa... angin meroti dpt blk ehh tun.. akak jugakla yg entah bila nak buat roti lagi... tepong roti ada lagi tu setengah kg... hehehe...
ReplyDeleteTun dah buat..hehe, akk punya topping coklat dah perap lama dlm peti ais, ckp ngan anak2 nk buat rotilah, pau lah...rupa2nya resepi lain yg potong Q
ReplyDeletesgt mnarik tgk roti coklat tu...ape lgi terus masuk list la...hehe...
ReplyDeletetak pernah buat lg chocolate filling...tq 4 sharing
ReplyDeleteWahhhh cantiknya roti bunga tu Tun! Kreatip la...;)
ReplyDeleteSAlam Tun.. sabor sabor.. mujur Tun rasa dulu..
ReplyDeleteRoti tu aje memang cantik benor kejadiannya tu..
Tun... hehehehe nak tanya ni.. macam mana nak buat gambor orang botak kepala kuning tu hehehhhhh.. macehhh
kak tun! rajinnya meroti! nani dah lama tak meroti ni.buat inti cekelat pun sedpa ni.
ReplyDeletelama tak meroti ni mcm ni..akak kalau buat suka bubuh coklat nutella jer:)
ReplyDeletesalam tun...mmg sedap inti coklat mkn dgn roti. roti tu camne ya nk hasilkan rupa dia cmtu? minta tnjuk ajar bleh??
ReplyDelete