Wednesday, May 16, 2012

Roti Sosej

before

Assalamualaikumm~~~

n3 saje dimalam hari.. hihi.. ni laa roti yg me buat pagi tadi :D

mmg skrg tiap2 kali meroti akan guna resepi basic bread ni. mmg x pernah mengecewakan ^^ resepi ni kdg2 tun buat bun kosong (refer SINI), kdg2 olah wat roti perasa2 (tgk SINI, SINI dan SINI). tun skodeng dr dapur mamafami, mmg dh ramai yg cuba resepi ni kan :) tuan asal resepi tahu nama je, xkenal pun.. terima kasih atas resepi yg sedap nih.

after
sebab bibik rosak, tun uli guna mixer mata cangkuk. mixer tu pun dh bunyi semacam je sebab dikerjakan dgn hebatnya. hihi.. semoga panjang umur mixer tun. susah la kalau mixer pun rosak, tun mmg x pandai uli tangan..  kalau x letak softerner atau improver tu pun lembut tau.

Basic Bread Recipe
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami
Sumber: tun telani


Bahan2:

Bahan A
  • 500g tepung roti
  • 100g gula - tun letak 80g je
  • 1 sk garam
  • 30g susu tepung
  • 1 sk bread softener- optional - tun x letak
  • 1 sk bread improver- optional
  • 4 sk yis
Bahan B
  • 250ml air
  • 1 bj telur- pukul sedikit
Bahan C
  • 80g margerine
Cara2:

1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

atau

1. Masukkan semua bahan dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

10 comments:

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Sedapnya roti tu.....
sungguh jelez !!!
:)

Zaliedana said... [Reply]

Tun kak ct pon masa wat bebaru nih mmg guna resepi juga,mmg dah byk kali sgt guna rcp nih,smp dah leh hafal,yg best doh mmg xlembik kan..Kak ct pon tau rsp nih masa nmpk tun duk kta keeper dulu tuh la,hehe..Tq tun,sbb promot rcp nih dlu..

Citarasa Rinduan said... [Reply]

terima kasih dik, kak pun bt roti ala2 doh y kamu bt..

cuma tak reti nak menyilangkan.. hehehhe

Anna Qawina said... [Reply]

Ponnn...ponnnn...nak loti...utang dulu..
Pst : Tun..bhn D tu yg mna? 0:)

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam Tun cayang...

amboi2x meroti dier malam2 begini... sedap :P

tun_telani said... [Reply]

@Anna Qawina hihi.. lupa nk edit tang tu. bahan D tu actually gula utk sprinkle atas roti kalau buat bun kosong. tp tun mmg xpenah letak pun. tu yg tun xtulis. dh edit steps kt yg guna BM tu =)

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Salam Tun... gd morning dear!

wahhhh ini ke roti yang semalam Tun buat tu... wahhhhhhhhhhhhh <<< mulut terlopong sama macam yang jual kat kedai tu.. menarik dan menyelerakan... buat bisness dik... cantik tu!!!

anymz said... [Reply]

akak pun suka guna resepi ni..akak mmg dah hafal sbb kdg2 resepi ni ada yg order..maksudnya org order roti kat akak lah tu kannnnn?..hehe

anymz said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
Nuwairani Ismail said... [Reply]

basic bread ni memang tak mengecewakan. sedap sgt. nani pun dah lama x buat roti guna resepi ni.malas nk topup stok telur. tu pasal tak jadi2 nak buat ni.