Assalamualaikum~~~~~~~
salam 10 Ramadhan.. dh berlalu 1/3 ramadhan rupa2nya.. dh juzuk berapa baca Qur'an? hihi.. (jawab dlm hati je la ye). semoga terus beristiqamah, insyaAllah. tun kurang sihat sket skrg. mmg sgt xselesa bulan2 puasa ni sore throat, pastu nk batuk2. pagi2 b4 terawikh makan panadol, sahur pun makan panadaol lagi. harap2 x berlarutan la, aminn..
nasi dagang ni menu wajib bulan puasa. tun buat hari sabtu aritu. kene wat time wiken sbb perlu ambil masa yg lamaaaa sgt kat dapur. rasa2nya, projek nasi dagang ni la yg meyebabkan tun demam (salahkan nasi dagang pulak ye..huhu..).dr pagi marathon kat dapur.. mmg ambil masa yg lama, lagi2 tun buat agak byk, ada opis-mate my laling yg mengidam nasi dagang. mana laa nk cari bintulu ni kan, so enchik laling suruh misus terchenta dia buatkan. hihi..
one plate for me, makan sampai gemok ;p |
tun guna resepi yg sama yg tun olah sblm ni. insyaAllah x mengecewakan. kali ni tun buat double amount dia, tepon mama siap2 tanya masa mengukus tu perlu lamakan ke x. mama ckp xpayah. alhamdulillah, ok je 40 minit tu. cuma kukusan terakhir tu kukus 10 minit instead of 5 minit.
Nasi dagang
Resepi asal: yani@myr dan mamadzie69@myr
Sumber: tun_telani
Bahan2:
- 3 cawan beras wangi
- 1 cawan beras pulut
- 400 ml santan (2 kotak)
- 3 bj bawang merah- mayang
- 1 cm halia- mayang halus
- 1 sk halba
- Garam
- Gula - sedikit
- Rendam beras sekurang-kurangnya 4 jam
- Basuh, tos, dan kukus beras selama 5 minit.
- 100 ml santan di campur dgn 100 ml air masak utk dijadikan santan cair. Gaul nasi dgn santan cair dan kukus hingga masak (bergantung pd kukusan, me dlm 40 minit)
- Baki santan (300ml) digaul bersama bawang, halia, halba, garam dan gula.
- Bila nasi masak, gaulkan dgn baki santan, dan kukus semula selama 5 minit. - utk 2kali ganda resepi, kukus akhir tun kukus 10minit.
- Siap =)
nasi dagang ganu, wajib guna gulai ikan tongkol nih.. lauk lain tun mmg xmakan. hihi... masak dgn sgt2 lama.. yg ni cair sikit sbb dh nk berbuka puasa. total atas dapur hampir2 3jam tau. hihi
- 1 tin santan(400ml)
- 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 2 cm halia, dan 4 cm lengkuas } di'blend'
- 15-20 tangkai cili kering- potong, rebus, dan buang biji
- 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
- 6 keping asam keping
- garam dan secubit ajinomoto- tun xletak ajinomoto
- gula
- 5-6 biji cili padi
- 1 ekor ikan tongkol
- Sedikit nisan/ gula melaka - tun tambah
- 1 sudu besar kerisik - tun tambah
- 1 cm belacan
Cara2:
- Rebus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak.
- Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul.
- kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan.
- cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan jika suka.
- Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam,nisan dan kerisik. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol dan asam keping turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
- Masak sampai kuah agak pekat.
acar mentah wajib ada ^^ |
Acar Timun Mentah
Resepi: tun telani
Bahan2:
- 2 batang timun- buang biji dan potong memanjang
- 1 batang carrot - tun sagat
- 2 bj cili merah
- 2 bj bawang merah- mayang
- 1cm halia- potong memanjang halus2
- 1 sk garam
- 1 sb gula
- cuka masakan - dlm 1/4 cawan, lebih kurang la, tun tuang je
Cara2:
- Gaulkan semua bahan2 dlm mangkuk
- Cuka tu anggar2 je. xperlu tenggelam timun tu. Gaul2kan setiap 5 minit hingga rata.
- Tun biasa simpan dlm sejam sblm makan, sbb cuka bila air timun dh keluar :)
ps: kalau nk timun yg rangup, rendam timun dlm air kapur sebentar. Pastu tos, bilas, dan blh campurkan dlm acar.