len kali letak byk sikit kaler hijau |
Assalamualaikummm~~~
mai bekfes puteri ayuu ^^ tun wat mlm sabtu masa tgh tgk final bola Ganu vs N9. buat utk bw bekal ke usrah. satu adunan dpt byk jugak, so tun frozenkan jugak separuh (abih semua pun nk di frozen kan. huhu.. )..
nk ckp pasal bola dulu laa.. tun bukan peminat tegar bola. tp bila ganu masuk final tu, terasa la jugak nk tgk.. nk bila dh stat tgk tu, sah2 laa dgn penuh semangat patriotik. haha... kali last ganu menang malaysian cup, tun still sekolah.. ingat lagi, dah sampai sekolah dah, pastu announcement hari tu cuti sbb ganu menang bola. hehe... nway, frust jugak bila n9 sumbat 2 gol.. tp nk wat camner, dh adat pertandingan kan.. utk team ganu, berusaha lagi!
hari isnin seharian ke Miri (2 n half hour drive fr bintulu). saje galok sbb buhsan tgk bandar bintulu. xde la byk sgt shopping, toys baru pun x byk utk ditambah, tp berjaya la jugak capai few things termasuk lah acuan puteri ayu nih. kaler pink! suke!! balik just in time utk tgk bola.. sambil2 nunggu bola stat tu, godek2 dapur kak ros jintanmanis.. tun mmg x pandai sgt wat kuih tradisional, ingatkan susah.. bila tgk2 senang je rupa2nya wat kuih nii.. mcm wat apam biasa je. to biasa la, first time buat, xreti lg nk agak byk mana nk letak kelapa tu. nx time tun nk letak byk sket, baru sedap gigit masin2 kelapa tuh =)
x cukup acuan, letak dlm acuan apam.. pink lagi! ^^ |
kuih ni sgt lembut!! lepas sehari suntuk pun lembut lagi... =)
Kuih Puteri Ayu
Resepi: rohaya1710@myr
Sumber: ros@JM
Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )
2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudukecil ovellete
1 sudukecil perisa pandan
pewarna hijau
kelapa putih + dgn sikit tepung gandum dan garam
( ros tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan ayak bersama tepung gandum)
** utk kelapa tun guna:
1/2 c kelapa kering campur dgn 2 sb santan + 6 sb air
1/2 sb tepung ubi
1 sk garam
Cara-cara
1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg.
2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
3. isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.
Nota tambahan untuk menghasilkan puteri ayu yang gebu lembut.- ros@jintanmanis.com
-langkah yang paling penting masa pukul telur tu, ros pukul dulu telur hingga berbuih, baru ros masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang, kemudian baru ros masukkan ovellete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi sehingga ovelette tidak kelihtan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan bahan-bahan yan lain.
*Petua bagi puteri ayu senang dikeluarkan dari acuan- ros@jintanmanis.com*
1. pastikan acuan di sapu dengan minyak terlebih dahulu.
2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ros ade dua jenis acuan puteri ayu yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye berkilat lebih senang digunakan).
3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.