Sunday, June 26, 2011

Cookie 'n' Cream Aiskrim

Assalamualaikum ^^

ingat nk update awal pagi2, tp terlekat kat FB duk chatting ngan member.. lama x jumpa kawan2 sekolah, rindu pulak.. kawan me sorang ni tercampak jauh ke dlm hutan bintulu ni, demi mendidik anak bangsa, naik bot panjang baru sampai ke sekolah.. baru je kahwin, moga tabah kerana berjauhan dgn suami, lagi2 xde line intenet n telepon .. iA nnti blh tukar ke semenanjung..

ok laa.. arini nak tayang resepi aiskrim.. siyes! mcm yg beli kat kedai.. x tipu punyer.... nk buat pun senang, dan kos pun murah.. suke! suke!! cookie n cream aiskrim ni mmg aiskrim feveret mana kt uni dulu. kalau pegi "dairy" (ni kedai mcm 7-eleven), mmg ni laa yg di cari.. beli jenama Tip-Top baru yakin halal dia.. kiteorg tepon kilang terus soal-selidik pasal emulsifier yg diguna.. hehe.. kat sana customer service dia bagus, kalau kt malaysia, mesti xde nyer manufacturer tu nk layan kita tepon soal mcm2 pasal bahan2 yg dia guna dlm produk. balik sini, kalau nk mkn cookie n cream icecream yg sedap mmg kene pi cari kat Baskin-Robbins laa.. nipis purse mkn 1 scoop icecream.. kui kui..

eh.. lama lak membebel.. resepi yg sedap ni godek2 dr myresepi laa. mana lagi kan.. resepi asal vanilla icecream, me cuma tambah oreo je.. guna 1 tin susu sejat tu, dpt 1 bekas penuh bekas aiskrim walls tu.. dia expend 3kali ganda masa kita pukul tu.. me salin n edit resepi kat sini ye ^^

Cookie 'n' Cream Aiskrim
resepi asal: wssary@myr
olahan: tun_telani

Bahan-bahan ( 2 liter )

  • 5 sudu besar gula pasir *
  • 1 tin (4ooml) susu sejat/cair *
  • 1 sudu besar ovallete *
  • 1 biji telur *
  • 2 sb susu tepung
  • 2 sk vanilla
  • 1 paket Oreo/ Cream-O (buang filling dan pecahkan kasar2)

Cara-cara

  1. mix semua bahan * dengan mixer selama 5 minit, high speed <- blender x sesuai ye, sbb nnti dia expand 3kali ganda, x muat blender
  2. simpan dalam freezer 30 minit
  3. ulang method ini ( mixing n freezing ) sebanyak 3 kali <- mix, freeze, mix, freeze, mix + vanilla+oreo, freeze
  4. pusingan terakhir, lepas mixed 5 minit, campurkan susu tepung, esen vanill, dan oreo
  5. kacau dengan wisk atau senduk kayu
  6. boleh ubah perasa ikut suka, tapi esen vanilla tetap WAJIB
  7. freeze kan semalaman, dan sedia utk dimakan ^^

dah kali ke 3 mix, expand sampai atas.. guna stand-mixer, so xlah lenguh 5minit nk mix high-speed ^^

ni dah sedia utk di freeze semalam.. penuh 1 bekas..

choc chip tu cuma hiasan ye.. hihi

14 comments:

Sue said... [Reply]

slmt tengah hari tun... aduh, jeles nengok eskrimnye...sesuai sgt masa dingin2 nih... slm kenal ya..

Nieza said... [Reply]

Assalam Tun, akak pun semlm buat ice cream gak...ice cream stroberi...haha belum tayang lagi..sedap tgk ice cream tun ni nanti boleh cuba..:)

tun_telani said... [Reply]

kak sue: salam kenal akak ^^ tun dh singgah blog akak.

kak nieza: wah.. sehati sejiwa laa kita =)

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
buat ice cream sendiri yer tun... sedaaapnya... rajinnya adik akak seorang nie... nak ckit... ada lg x nie? :)

inahar ali said... [Reply]

fuiyoo..icecream ni cepat cair tak tun?? selalu try resipi homemade eskem cepat cair sikit..pasnih nk try resipi tun ni lak!!

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!!! salam winduuuuu!!! akak pun buat sekrim tp kaler sekrim akak tu pelik sikit sbb akak guna oreo cekelat kot jd mcm pepel gitu hihihi.... tgk sekrim yg ni terasa nak buat lagi lah pulak! tp sekrim ada lagi belum abis :D

tun_telani said... [Reply]

kak diana: 2 org je kat umah ni kak, so ada lagi nih.. td tgk tinggal separuh dalam bekas tu.. hehe..

kak ina: alhamdulillah yg ni okay.. xde laa cepat sgt cair tu..

kak ika: haha.. tun lupa nk tulis tun buang cream kt tgh tu.. tun xsuka oreo yg cream kaler pepel tu, dia rasa mint.. haha.. jgn tamak2, habiskan dulu yg ada tu.. hihi

Naz said... [Reply]

Tun, mixer jenis apa tun pakai?? Nanti jawab kat inbox fb akak eh..Mesti tau! Nampak gagah perkasa mixer tu..

Ooooo..makan sekerim eh.. Gi timbang berat badan tu.. Pas tu kira BMI..hehehe..

norlie said... [Reply]

amboi... sedapnya... rasa nak makan sekarang ni..huhuhu

Anonymous said... [Reply]

nak tanya "sb" dgn "sk" to apa ye? [tpt bahan2nya]

miezz cinta said... [Reply]

msh x pham mixing n freezeing 3x 2 tuk apa yer??? kita kn dh simpan dlm freeze

tun_telani said... [Reply]

kak naz: uwaa.. berat2 jgn sebut ye..

norlie: meh makan meh.. ada sikit lg nii

anonymous: sb tu sudu besar, sk tu sudu kecil =)

miezz cinta: hmm.. camner ye.. mula2 bila dh mix tu kita simpan dalam freeze 30 min, pastu kuarkan semula, dan mix lagi.. masa ni dia blm beku lagi.. pastu kuarkan lg sekali dan mix lagi.. utk hasilkan cristal ais yg lebih halus. kalau x wat mcm ni, nnti aiskrim jd x smooth.. paham ke? mcm pening je cara explain.. huhu

Anonymous said... [Reply]

guna susu sejat ke susu cair yg elok?

tun_telani said... [Reply]

anonymous: kalau tun, susu cair tu ialah susu sejat, sama je =) yg dlm tin ye, kalu fresh milk dlm botol tu takut x cukup berlemak.