Saturday, January 31, 2015

Indulgence Chocolate Cheese Moist Cake (ICCMC) yg xcukup sifat..huhu



Assalamualaikummmm~~~~~

Alhamdulililllah.. alhamdulillahhh... tun dh selamat sampai kat kampung malam td.. lamaa betul perjalanan.. huhu... sbb KL cuti smp selasa (hari wilayah + taipussam kalau xsilap), jd traffic jam teruk sket masa nk kuar ke tol gombak.. tgh2 heavy traffic ni, 2tempat JPJ tiba2 rajin wat road block.. huhuhu... jadi semakin slow la traffic.. pkl 4 lebih dr klia, pkl 10 lbh baruu sampai umah. kesian harith kepenatan.. 

Nway.. kek ini terhasil dari misi mnyelamatkan whipping cream sblm balik kg.. dh lama duk usha resepi, tp nmpk sgt complicated, jd xcukup rajin nk buat. kali ni semangat lebih sket nk bg encik laling makan.. hihi.. tp opkos cari resepi yg guna cheese sbb encik laling peminat tegar cheese cake :)

Tun cuba resepi kek yg baru sbb ni yg paling senang, dn nmpk sedap.. mmg sgt2 senang dan alhamdulillah, hasil kek dia sgt cantik dan moist :) mmg a keeper recipe, alhamdulillah.



Eggless Moist Chocolate Cake
Recipe: Aliciak
Sumber: tun telani

Cake Ingredients
  • 1 1/4 cups flour
  • 1 cup sugar
  • 1/3 cup unsweetened cocoa powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp salt
  • 1 cup warm water
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1/3 cup vegetable oil
  • 1 tsp distilled white or apple cider vinegar

Preheat the oven to 350 degrees F. In an 8X8 square pan/dish, mix together flour, sugar, cocoa, baking soda, and salt with a fork, making sure it is really blended together. Add the water, vanilla, oil, and vinegar, and again, mix together so that it's really blended together. Use a spatula to scrape down the sides if necessary.
Place in oven and bake for about 30 minutes, or until a knife comes out clean. Cool on a rack completely (2 hours).

*** utk wat 3 layer, perlu 1 setengah adunan kek coklat nih..

Resepi kek indulgence versi kak lina pg ni sgt senang sbb xde guna telur dalam mousse dia.. tp xtau mana silap nyer, adunan mousse tun tercair sket.. hehe.... pastu tgk la tuu, punya laa ayu kaup balik whipping cream, smp ada lagi ketul2 yg x sebati.. kih kih..

pastu sbb tun xde loyang yg sesuai, dan xde cake ring, jd xdpt buat kek yg tinggi. adunan cream cheese dan mousse xhabis layer lagi dh melimpah loyang tu.. kih kih... chocolate ganache pon xbuat.. tp alhamdulillah, sedappp sgt2.

tun copy resepi asal utk rujukan nk buat lagi nx time :)





RESEPI INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE
By : LiNa Pg
Rujukan: Kak Zu (CCMC) , Evelyn Gemina
Dicuba oleh: tun telani


LAPISAN KEK
Boleh guna mana2 resepi kek kemegaran - tun guna resepi atas nih

LAPISAN CHEESE

Bahan-Bahan
  • 250 gm creamcheese
  • 120 gm gula castor
  • 150 gm uht whipping cream (LiNa Pg guna non diary-itu jer yg ada)
  • 1 tbsp gelatin
  • air panas secukupnye (~60ml )

Cara-Cara:

  • Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
  • Pukul whipping cream hingga kental.Ketepikan
  • Taburkan gelatin ke dalam air panas.Biarkan kembang.Kacau hingga larut.Kalau tak larut, panaskan secara double boil.Sejukkan
  • Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.Kaup balik dengan whipping cream hingga sebati.Ketepikan

CHOCOLATE MOUSSE

Bahan2:
  • 300 gm whipping cream
  • 1 tbsp gelatine ( cairkan dengan 60 ml air panas )
  • 50 gm serbuk koko + 100 gm gula icing ( satukan dengan air suam 1/2 cawan, jadikan pes )LiNa pg guna 1/2 cawan serbuk koko+1/2 cawan susu-double boil- nota tun: nx time tun nk letak air sikit2 hingga jadi pes
  • 1 tbsp nescaffe + 1 1/2 tbsp air panas ( pilihan ) (LiNa Pg xletak)
Cara-Cara:

  • Putar whipping hingge softpeak.
  • Satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.Ketepikan

CHOCOLATE GANACHE/TOPPING

150ml whipping cream
350g dark chocolate
1 tbsp butter - cairkan

Cara2 membuat ganache:
1. Panaskan whipping cream secara double boiler hingga berbuih di tepi periuk.
2. Masukkan coklat & mentega, kacau hingga cair & tuang atas kek.



sbb xmuat loyang kan, jd adunan cheese dan mousse yg belen tun letak dlm cup kecik2 layer ngan oreo.. yg tu hbs dulu.. haha.. cara layer yg betul refer bawah ye :)


CARA MELAPIS KEK

Paling bawah => Lapisan pertama - KEK
Lapisan kedua - Coklat Mousse
Lapisan ketiga - KEK
Lapisan keempat - Cheese
Lapisan kelima - KEK
Lapisan keenam - Coklat Mousse
Akhir sekali salut keseluruhan kek dengan lebihan coklat mousse
Sejukkan kek di dalam petisejuk beberapa jam (semalaman pun ok)
Tuang ganache ke seluruh kek.

Hias ikut creativity masing2



Wednesday, January 28, 2015

Pavlova


Assalamualaikumm :)

n3 cepat2 je ni..hehe.. byk kerja tp tangan gatallll je nk mengapdate blog.. blom sempat BW lagi.. nnti insyaAllah esok lepas siap soalan final exam ni tun akan BW. 

Pavlova ni tun buat tgh bulan aritu.. huhu.. tak sempat nk mngapdate. tgk kak maz tayang pavlova, guna 2 biji telur je! terus teruja nk buat. selama ni tgk je org buat, xteras nak try pon.. sbb sblm ni penah makan pavlova, adoii.. sakit gigi dibuatnya sbb manis sgt.. kali ni tun buat nipis2 je, jd xde la manis sgt :) 


tak cantik sgt sbb xde kaler merah. strawbery mahal sgt.. huhu.. kat umah ada kiwi ngan oren je, so guna yg tu je lah.. sedap kejadian pavlova nih.. rangup kat luar, dlm rasa mashmallow :)


Guna 2bijik telur je, tp tun dapat 5 biji pavlova besar tapak tangan dan sebijik lagi yg kecik sikit.. :) mmg berbaloi buat sendiri.. hihi..


Pavlova
Resepi: Kak Maz Ilham Dapur
Sumber: tun telani

Bahan-bahan 
  • 2 biji putih telur gred A - suhu bilik 
  • 115g gula kastor 
  • 1/2 sudu kecil jus lemon 
  • buahan segar secukupnya - strawberi/blueberi/kiwi manis (gold)

Cara 
1. Panaskan oven suhu 130 C dan sediakan loyang yang telah dialas baking paper. 
2. Dalam mangkuk yang kering putar putih telur hingga berbuih, masukkan jus lemon dan putar hingga jadi berkrim, kemudian baru masukkan gula sikit-sikit sebanyak 4-5x masuk sambil diputar biar gula larut dulu selepas setiap kali masuk. Putar hingga jadi bertanduk, maksudnya bila kita angkat mata mixer tu telur tak jauh. Boleh berdiri macam tanduk gitu, harap boleh paham la deh ayat ni. 
3. Tuang atas loyang dan ratakan buat bentuk bulat biar tinggi sikit saiz lebih kurang sebesar piring, sebab nanti dia akan mengembang sikit. -tun masukkan dlm piping beg, jd lbh senang nk bentukkan
4. Bakar dalam oven selama 35-40 minit atau bergantung pada jenis oven juga. Bila dan masak buka sikit pintu oven dan biarkan sejuk dalam oven dulu selama 10 minit. Kemudian keluarkan dan sejukkan sepenuhnya. 

**Nota ilhamdapur : Pastikan telur yang digunakan suhu bilik, tidak ada sedikit pun termasuk kuning telur, telur baru, maksudnya bukan telur yang dah berminggu duk kat suhu bilik. Pastikan mangkuk serta mixer yang digunakan benar-benar kering dari kesan minyak dan air. Mixer juga mempengaruhi hasil pavlova, stand mixer lebih dicadangkan kerana masa yang diambil untuk putar telur dengan sempurna tidak lama berbanding hand mixer yang boleh menyebabkan banyak udara terkumpul, tapi ni maz guna handmixer je. Oven pun memberi kesan pada pavlova yang dihasilkan dari segi warna dan teksurnya dengan masa yang dicadangkan. Jadi kena tahu suaikan oven masing-masing, ni maz guna built in oven. 

Lapisan Krim 
  • 100ml whipping cream UHT 
  • 2 sudu besar gula kastor 
  • secubit garam 
  • 1/2 sudu kecil jus lemon 

Cara : 
  • Putar semua bahan hingga kental, kemudian ratakan atas pavlova yang telah sejuk dan tabur buahan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.


Sunday, January 25, 2015

Chilled Oreo CheeseCake


Assalamualaikummmm :)

Alhamdulillah.. masih diberi ruang dan peluang utk berblogging :) dh nak habis bulan januari. cepat betul masa berlalu.. harith pon minggu depan dah masuk 5bulan.. besar dah sayang mama.. xsabar nk tunggu harith 6 bulan, mama dah berkobar2 nk buat puree. since last month dah sibuk baca blog pasal baby's puree n finger food.. nnti blh wat n3 pasal baby's food pulak.. hihi...


nway.. cantik tak kek tun?? hihihihi... bg seorg yg keras kejung tangan, tun berbangga dgn hasil kek kali nih.. hehehe.. nmpk sgt comel.. tun gunting lubang2 bentuk love atas kertas A4 je, pastu dust dgn cocoa powder ^^ nak paip munger2 xpandai, ni je la yg boleh buat.. 

dh lama peram resepi chilled oreo cheesecake nih.. encik laling mmg hantu cheesecake. pastu last month masa adik tun dtg tun pesan belikan halal gelatin, sini susah nk cari. pastu encik laling balik dr outstation beli lagi halagel nyer gelatin. so dh xde excuse xnak buat nih..


Personally, tun prefer baked cheesecake.. tp ikut selera masing2 la kan.. ni buat semalam, dh licin dah pon arini. hahaha...whipping cream byk lagi, lepas ni nk cabar diri dgn chocolate indulgence pulak.. chaiyok2!! 

Chilled Oreo CheeseCake
Resepi: Kama
Sumber: kak liza, tun telani

Bahan2:

Dasar Kek
  • 200gm biskut oreo(buang krimnye)
  • 80gm butter cair

  • campurkan butter & biskut yg telah dihancurkan,tekan dlm loyang
  • ratakan & simpan dlm peti ais selama 20 minit.

  • Bahan Kek
  • 250 cream cheese
  • 200gm non dairy whiping krim
  • 1 sudu kecil lemon jus (x letak pun xpe)
  • 1 1/2 sudu besar gelatin + 100ml air panas
  • 60gm gula halus
  • biskut oreo 1 paket..hancurkan 3 suku..buang krimnye dan selebihnya buat deko..

Cara-caranya:-

1.Putarkan whipping krim hingga jadi krim..ketepikan
2.Putarkan cheese, gula hingga kembang, masukkan gelatin, lemon jus putar sebati..
3.Campurkan whipping krim, kaup balik perlahan2..dan campurkan oreo hancur td, boh dlm loyang yg ade dasar kek td..dan sejukkan dlm peti ais selama 4 jam...leh deco ikut suka...

Thursday, January 22, 2015

Tun Telani di Majalah AROMA Januari 2015


Assalamualaikummm :)

Alhamdulillah... sekali lagi tun diberi peluang utk berkongsi resepi di Majalah AROMA.. terima kasih buat kak Siti Dimiati Awe yg memberi peluang dan kak Suria Aisar yg men-interbiu dan mengarang dgn panjang lebar pasal tun.. hihihi.. majalah ni baruu je sampai ke tangan tun semalam, sbb tu lambat berkongsi berita. xpe la, yg penting masih dalam bulan januari kan.. hihi


Baby harith pon ada... hihihi... bila cari2 gambar nk bagi ke editor, baru perasan tun dh lama x amik gambar sorang2.. gambo selpie ngan harith je byk.. xkan nk kasi gambo selpi kan.. terasa gedik pulak nnti.. huhu.. gambar yg sorg tu pon gambar hp je. tu yg tun kasi gambo family terus, xpasal2 encik laling interprem jugak. hehe ... dear readers, meet my encik laling... he's mine, jgn kaco.. kih kih kih..


tak banyak resepi yg tun dpt share.. ada 7 resepi je.. sbb kekangan masa nk mengolah resepi baru. tun mmg jenis yg kalau nk bg majalah, seboleh2nya resepi yg tun reka atau paling tak pon resepi yg tun buat olahan sendiri.


zaman tok nenek yg resepi ni.. sblm bersalin kat harith aritu.. semua dh ada dlm blog :)


Jangan lupa dapatkan majalah AROMA dipasaran. kat Bintulu susah nk cari, nasib baik kak dimiati tolong poskan. isu kali ni resepi sgt kreatif chef2 mengolah resepi strawberi.

Till then.. mari memasak utk keluarga :)

Wednesday, January 21, 2015

Hadiah GA Cheq Sue dan Ang Pau buat Harith ^^

Cakk!! Mishh me?? ^^

Assalamualaikummm :)

Alhamdulillah.. petang tadi encik laling balik dari opis bawa few parcels and surat.. pelik jugak nmpk surat sampai, nmpk sgt jarang benor dpt surat selain dr surat uni. hehehe... rupa2nya hadiah GA dari Cheq Sue ^^ cheq sue buat GA sempena sejuta pageviews blog bulan lepas.. kebetulan tun bw time tu, so join sekali. tun mmg suka memeriahkan GA kawan2 (kecuali kalau perlu wat n3 yg susah2 pasal GA tu.. huhu).


Jeles laa cheq sue pegi Korea (boleh tgk citer trip korea cheq sue kat SINI). tak dpt pegi korea, dpt key-chain korea yg comey lote ni pon jadi la.. hihi ^^ suka sgt.. 

Tp yg terharu tu sbb cheq sue ingat kat Harith :) siap ada ang pau khas utk harith.. jgn risau aunty sue, bukan setakat peluk cium, mama dah gomol2 dah harith bg pihak aunty sue.. hihihi..



Apam Susu


Assalamualaikum :)

Alhamdulillah.. akhirnya berjaya juga buat apam susu yg sikit punya lamaa duk queue.. kalau tgk kat fb bertubi2 org buat apam susu nih, macam2 sumber sampai tun pon pening nk cari sumber yg asal resepi nih.. last2 tun letak sumber yg paling byk org guna, yg kak azlita masam manis. huhu..

tun buat apam susu ni wiken aritu. ada buat MABIT dgn kawan2 usrah. sblm ni tun join sekali MABIT tido kat surau, tp sbb harith kecik lagi, mlm balik tido kat umah la.. tunggu besar skit blh bawa harith qiam sekali kat surau insyaAllah :)


skrg tun tgh kemaruk cokelat.. habis semua dessert nk campur cekelat.. haha.. jd apam susu ni 2/3 adunan tun campur ngan serbuk coklat. pastu skrg baru stat guna esen pisang. sedap la pulak bau esen pisang nih.. jd kuih2 yg kaler2 ni camni, satu bahagian tun akan campur esen pisang.. tp encik laling tun cakap bau esen ni kuat sgt.. huhuhu.. kuat ke tak kuat ke, tun mmg dh jatuh cinta kat esen pisang.. buat masa skrg mmg guna esen pisang ngan vanilla. tunggu lama2 nnti dh bosan baru try perasa lain pulak. 


ok laa.. kat uni nih.. siap punya awal sibuk duk mngapdate blog pulak.. kih kih.. n3 laju2 je nih.. dh upload gambar semua semalam, nk taip sikit2 je pagi nih.. nnti bila dh tepu wat kerje tun BW, insyaAllah :)

Apam Susu
 Resepi Oleh : Sabrina Khan (no link)
Rujukan : Nana Aboy, Azlita Masam Manis, Tun telani

Bahan2:
  • 2 cawan tepung gandum
  •  1 sudu teh baking powder
  •  4 biji telur
  •  1 cawan gula halus
  •  1 sudu teh esen vanilla
  •  1 sudu besar ovellete
  •  4 sudu besar susu pekat manis
  •  4 sudu besar minyak jagung
  •  Pewarna yang di sukai
  •  Perasa 
 Cara2:
  • Panaskan kukusan dahulu sebelum kita mulakan proses membuat apam
  • Mula-mula satukan tepung bersama baking powder kemudian di ayak. Ketepikan
  • Dalam bekas pemutar, satukan telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla
  • Kemudian putar sampai gebu dan adunan bertukar ke warna putih
  • Masukkan susu pekat manis. Putar lagi hingga sekata
  • Tambahkan pula minyak jagung dan putar lagi
  • Masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi. Kaup balik adunan rata
  • Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 warna
  • Setiap warna pilihan boleh letakkan perasa yang di sukai jika suka. Gaul rata
  • Sediakan loyang 8 inc dan sapukan mentega pada loyang
  • Tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis
  • Kukus dalam kukusan yang telah mendidih airnya selama 40 minit
  • * tutup kukusan hendaklah di balut dengan kain supaya wap air tidak jatuh atas apam
  • Angkat apam setelah masak
  • Keluarkan dari loyang
  • Potong bila ianya telah sejuk



Tuesday, January 13, 2015

Rendang Pedas Kg. Bongor


Assalamualaikummmm....

Apa khabar semua? arini kelas petang je.. skrg duk marathon baut soalan test 2 dan soalan tutorial. peningg buat soalan kimia budak uni. kalau tersalah formula or chem reaction takut nanti soalan kita mendapat 'cabutan bertuah' audit, tak pasal2 kene menjawab.. huhu.. alhamdulillah sem ni xde student yg perangai 'pelik'.. kalau sem2 lepas dlm kelas tu sure ada yg jenis duk berkepit ngan boypren la, jenis wat 'sound effect' kat blkg, jenis yg xpenah dtg awal, mcm2 laa.. kali ni student agak baik, so xde la menambahkan serabut kepala yg dh cukup serabut ngan research PhD nih.


nway, byk kerja nihh.. sibuk nak ber-blog gak.. huhu... nnti BW cepat2, yg sempat nnti mlm sambil2 bf harith blh BW.. hihi..

mencuba resepi baru utk menambah koleksi lauk ayam kat blog.. encik laling suka mkn rendang ngan nasi himpit, so bila xtau nk masak apa, teringat kat rendang yg Mel buat masa kiteorg gi umah dia aritu. tgk kene ngan selera encik laling, so boleh la menerai kat umah :) 

Rendang Pedas Kg. Bongor
Resepi: FB Resepi Ringkas
Sumber: Mel, Tun telani

Bahan-bahan:
  • 1/3 ekor ayam - potong kecil
  • 150ml santan kotak - ayam brand
  • 4 helai daun limau purut
  • 1 helai daun kunyit - hilis halus
  • 1 keping asam
  • 1sb kerisik
  • 1 bj limau kasturi - ambil jus
  • 1 batang serai
  • 1sk serbuk pati ayam
  • 1sb gula merah
  • Air secukupnya
  • Garam secukupnya

Bahan kisar:
  • 1 batang serai
  • 1in halia
  • 1in lengkuas
  • 1bj bawang besar
  • 4bj bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1in belacan
  • 1bj cili besar
  • 7bj cili api
  • 2sb cili kering - telah dikisar

Cara membuat:
1. Goreng ayam 1/2 masak. Angkat dan toskan.
2. Ambil sedikit minyak gorengan ayam. Tumis bahan kisar dan serai hingga pecah minyak.
3. Masukkan santan dan ayam. Gaul serata hingga ayam sebati dengan bahan tumisan. Masak seketika
4. Masukkan air, asam keping, daun limau purut. Reneh dalam api perlahan.
5. Setelah hampir pekat, masukkan kerisik, gula merah, jus limau dan serbuk pati ayam.
6. Kemudian perasakan dengan garam. Setelah semuanya seimbang dan mencapai kepekatan diingini, tabur daun kunyit
7. Hidang dengan nasi impit mahupun nasi panas.

Friday, January 9, 2015

Crackers Bread Pudding


Assalamualaikummmmm :)

Dah wiken lagi sekalii.. sape yg rasa sgt2 cepat masa berlalu angkat key-board! huhuhu... rasa mcm baru je ari sabtu, dh sabtu lg sekali.. xtau apa yg dh achieve sepanjang minggu nih.. kdg2 stress smp gastrik. tun xtau pulak stress blh induce gastrik, tp bila selalu sgt gastrik tun gugel2, rupa2nya stress blh jd penyebab gastrik. nape stress?? sbb banyakkk sgt kerja, x terkejar, dan kebanyakan xpandai buat TT uuu uuuuu.... kerje apa? keje research PhD... uuuu uuuuu... sedihnyer.. bila pikir2, buat master mcm kacang je compare ngan PhD ni.. chaiyok2!! you can do it!! gambatte!!! 

ps: ckp ngan encik laling.. kalau la tun pegnen b4 stat PhD sure skrg dh berbahagia jadi housewife je.. tp sbb dh stat PhD, so terpaksa laa habiskan.. x mampu ooo nk bayar denda biasiswa.. huhu


nway... crackers bread pudding nih buat wiken lepas sbb ada kawan nak datang bintulu tgk harith :) thanks dear jauhh travel dari Igan sana dtg bintulu nak ziarah harith.. insyaAllah bila2 cuti panjang akak bawak harith gi Igan pulak ^^

berkenan dgn resepi yg org share kat FB sbb xpernah tgk lagi geng2 blogger buat resepi nih.. kalau tgk bahan2 dia lebih kurang bahan nak buat puding roti karamel. tun mmg suka resepi senang2 yg masuk blender nih.. kejap je dh siap. 


Resepi ni tun dh olah ye.. resepi asal pandai2 la cari sendiri kalau nak.. kih kih.. sbb tun skrg hantu coklat, jd tun wat 2 bahagian coklat tu. lepas tu kan, tun guna cream cracker Jacobs, so agak dense sket jadinyer. nx time kalau guna Jacobs tun nk kurangkan jd 6keping je cream crackers tu, kalau guna Hup Seng ok 8keping.

Crackers Bread Pudding
Resepi asal: FB Resepi Sheila Rosli
Olahan: tun telani

Bahan2:
  • 8 keping biskut cream crackers
  • 2 keping roti
  • 1 1/2 cawan susu segar/ susu cair
  • 2 bj telur
  • 1/2 cawan susu pekat manis + 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar serbuk koko - tun letak 3 sb
  • 1 sk esen vanilla - tun tambah
  • Pewarna pilihan- tun tambah

Cara2:
  • Rendam biskut, roti dan susu dalam blender
  • Masukkan telur, susu pekat, esev vanilla, dan blend hingga licin.
  • Asingkan 1/3 adunan dan tambah pewarna pilihan jika suka.
  • Tambahkan serbuk koko ke dalam blender (2/3 adunan) dan blend hingga sebati.
  • Masukkan sebahagian adunan coklat ke dalam acuan dan kukus hingga masak (6-7 minit)
  • Tuangkan adunan yg tanpa coklat dan kukus.
  • Akhir sekali tuangkan adunan coklat dan kukus hingga masak.
  • Sejukkan sebelum dihidang,



Tuesday, January 6, 2015

Cok Bantal & Sambal Bilis


Assalamualaikummm :)

Selamat tahun baru 2015.. dh hanpir seminggu dlm tahun baru, baru ada seru utk mengapdate blog.. sblm ni tragak2 nk post pasal makanan bila teringat kat mangsa2 banjir di pantai timur.. semoga Allah bg kekuatan pada semua utk redha menempuhi ujianNya insyaAllah. Tahun ni alhamdulillah rumah kat kg masih naik air, tp x seteruk tahun lepas.. dan Alhamdulillah dh bersiap awal mengemas barang2 utk hadapi banjir. jd xde la teruk sgt kesan banjir tu. sgt2 bersyukur kakak dan adik2 ada utk kemas umah lps banjir. alhamdulillah adik2 kat kolej/uni pon dpt cuti extra jd ramai la tukang menyental selut kat lantai.tun je yg x balik TT dh cuti dgn lamanya sblm dan slps bersalin, nk mintak cuti balik kg lagi mmg segan sgt.. lagipon bila pikir nk blk bawak si kecik ni rasa2nya bkn lg menolong, lg wat mnyemak je kat umah tu.


nway.. enough psl banjir... citer psl bdk ontel mama ni.. harith dh masuk 4 bulan dah.. kejap betul rasanya.. duk sarawak ni, kene laa wat DPT (dokumen perjalanan terhad), mcm passport gitu. sbb kalau xbuat xleh stay lebih dari 90 hari. bayangkan nak amik gmbr passport budak 3bulan lebih.. mmg mcm2 gaya.. lebih 60 keping gambar kiteorg amik, akhirnya ada la 1-2 gambar yg nmpk formal.. hihi.. sakit perot gelak tgk gambar2 harith yg tak jadi ^^


guna pizza cutter senang sket nk kerat

Ok.. utk resepi, ulang tayang cok bantal.. dah lamaaa betul xbuat nih.. buat ni sbb ada jiran nk dtg umah tgk harith, xtau nk masak apa utk minum ptg, godek2 blog sendiri nmpk cok bantal nih.. hehe.. senang dan sedap.. xyah perap lama nk buat nih.

Cok Bantal & Sambal Bilis
Resepi: MommaMia@myr
Sumber: Kak hana, tun telani

Cok bantal:

  • 3 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu teh yis
  • 3 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
  • 1 biji telur
  • ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
Sambal Ikan Bilis
  • 150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan) - tun goreng garing dulu


  • 1 labu bawang besar dimayang
  • 6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
  • 3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
  • 4-5 sudu cili boh
  • 1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
  • ¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam) - tun xletak
  •  Garam dan Gula secukupnya