Friday, January 9, 2015

Crackers Bread Pudding


Assalamualaikummmmm :)

Dah wiken lagi sekalii.. sape yg rasa sgt2 cepat masa berlalu angkat key-board! huhuhu... rasa mcm baru je ari sabtu, dh sabtu lg sekali.. xtau apa yg dh achieve sepanjang minggu nih.. kdg2 stress smp gastrik. tun xtau pulak stress blh induce gastrik, tp bila selalu sgt gastrik tun gugel2, rupa2nya stress blh jd penyebab gastrik. nape stress?? sbb banyakkk sgt kerja, x terkejar, dan kebanyakan xpandai buat TT uuu uuuuu.... kerje apa? keje research PhD... uuuu uuuuu... sedihnyer.. bila pikir2, buat master mcm kacang je compare ngan PhD ni.. chaiyok2!! you can do it!! gambatte!!! 

ps: ckp ngan encik laling.. kalau la tun pegnen b4 stat PhD sure skrg dh berbahagia jadi housewife je.. tp sbb dh stat PhD, so terpaksa laa habiskan.. x mampu ooo nk bayar denda biasiswa.. huhu


nway... crackers bread pudding nih buat wiken lepas sbb ada kawan nak datang bintulu tgk harith :) thanks dear jauhh travel dari Igan sana dtg bintulu nak ziarah harith.. insyaAllah bila2 cuti panjang akak bawak harith gi Igan pulak ^^

berkenan dgn resepi yg org share kat FB sbb xpernah tgk lagi geng2 blogger buat resepi nih.. kalau tgk bahan2 dia lebih kurang bahan nak buat puding roti karamel. tun mmg suka resepi senang2 yg masuk blender nih.. kejap je dh siap. 


Resepi ni tun dh olah ye.. resepi asal pandai2 la cari sendiri kalau nak.. kih kih.. sbb tun skrg hantu coklat, jd tun wat 2 bahagian coklat tu. lepas tu kan, tun guna cream cracker Jacobs, so agak dense sket jadinyer. nx time kalau guna Jacobs tun nk kurangkan jd 6keping je cream crackers tu, kalau guna Hup Seng ok 8keping.

Crackers Bread Pudding
Resepi asal: FB Resepi Sheila Rosli
Olahan: tun telani

Bahan2:
  • 8 keping biskut cream crackers
  • 2 keping roti
  • 1 1/2 cawan susu segar/ susu cair
  • 2 bj telur
  • 1/2 cawan susu pekat manis + 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar serbuk koko - tun letak 3 sb
  • 1 sk esen vanilla - tun tambah
  • Pewarna pilihan- tun tambah

Cara2:
  • Rendam biskut, roti dan susu dalam blender
  • Masukkan telur, susu pekat, esev vanilla, dan blend hingga licin.
  • Asingkan 1/3 adunan dan tambah pewarna pilihan jika suka.
  • Tambahkan serbuk koko ke dalam blender (2/3 adunan) dan blend hingga sebati.
  • Masukkan sebahagian adunan coklat ke dalam acuan dan kukus hingga masak (6-7 minit)
  • Tuangkan adunan yg tanpa coklat dan kukus.
  • Akhir sekali tuangkan adunan coklat dan kukus hingga masak.
  • Sejukkan sebelum dihidang,



8 comments:

Nooriah Abdullah said... [Reply]

assalam Tun, kaknoor dtg awal ni nak jugak sepotong dessert tu haha tak malu ini orang kan..

Amie said... [Reply]

Pelan2 Tun... habis juga ph.dnya tu nanti. Segalanya akan berjalan lancar.
Puding roti saya suka, sebab mengenyangkan.

Amie said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
maz said... [Reply]

Assalamualaikum...rjin Tun buat puding...kretip, bskut pun bleh buat puding...kmaz memang jrang sungguh buat puding2 ni...anak2 xmkn...klu musim pnas dpt yg sjuk tu nikmatnya deh...

Yana Shaiful said... [Reply]

best2 ada coklat..k.yana rs smpt jgk share resepi ni tp xde moog lg nk memuding..ari2 ujan kat manjung..duk dlm kesejukkan je..tgu musim panas br nk try.. skg ni asyik bt yg kukus dgn goreng jee ^_^

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

cantik...pasti sedap ...bahan2nya pun mudah ja kan..

Wani said... [Reply]

salam tun.. sabar ya insyaAllah pengorbanan tu ada ganjarannya hii.. menarik puding ni .. letak crackers.. cara n bahan pun mudah.. blh la nak cuba nanti..

Gee® said... [Reply]

Nyum...nyumsss