Wednesday, January 28, 2015

Pavlova


Assalamualaikumm :)

n3 cepat2 je ni..hehe.. byk kerja tp tangan gatallll je nk mengapdate blog.. blom sempat BW lagi.. nnti insyaAllah esok lepas siap soalan final exam ni tun akan BW. 

Pavlova ni tun buat tgh bulan aritu.. huhu.. tak sempat nk mngapdate. tgk kak maz tayang pavlova, guna 2 biji telur je! terus teruja nk buat. selama ni tgk je org buat, xteras nak try pon.. sbb sblm ni penah makan pavlova, adoii.. sakit gigi dibuatnya sbb manis sgt.. kali ni tun buat nipis2 je, jd xde la manis sgt :) 


tak cantik sgt sbb xde kaler merah. strawbery mahal sgt.. huhu.. kat umah ada kiwi ngan oren je, so guna yg tu je lah.. sedap kejadian pavlova nih.. rangup kat luar, dlm rasa mashmallow :)


Guna 2bijik telur je, tp tun dapat 5 biji pavlova besar tapak tangan dan sebijik lagi yg kecik sikit.. :) mmg berbaloi buat sendiri.. hihi..


Pavlova
Resepi: Kak Maz Ilham Dapur
Sumber: tun telani

Bahan-bahan 
  • 2 biji putih telur gred A - suhu bilik 
  • 115g gula kastor 
  • 1/2 sudu kecil jus lemon 
  • buahan segar secukupnya - strawberi/blueberi/kiwi manis (gold)

Cara 
1. Panaskan oven suhu 130 C dan sediakan loyang yang telah dialas baking paper. 
2. Dalam mangkuk yang kering putar putih telur hingga berbuih, masukkan jus lemon dan putar hingga jadi berkrim, kemudian baru masukkan gula sikit-sikit sebanyak 4-5x masuk sambil diputar biar gula larut dulu selepas setiap kali masuk. Putar hingga jadi bertanduk, maksudnya bila kita angkat mata mixer tu telur tak jauh. Boleh berdiri macam tanduk gitu, harap boleh paham la deh ayat ni. 
3. Tuang atas loyang dan ratakan buat bentuk bulat biar tinggi sikit saiz lebih kurang sebesar piring, sebab nanti dia akan mengembang sikit. -tun masukkan dlm piping beg, jd lbh senang nk bentukkan
4. Bakar dalam oven selama 35-40 minit atau bergantung pada jenis oven juga. Bila dan masak buka sikit pintu oven dan biarkan sejuk dalam oven dulu selama 10 minit. Kemudian keluarkan dan sejukkan sepenuhnya. 

**Nota ilhamdapur : Pastikan telur yang digunakan suhu bilik, tidak ada sedikit pun termasuk kuning telur, telur baru, maksudnya bukan telur yang dah berminggu duk kat suhu bilik. Pastikan mangkuk serta mixer yang digunakan benar-benar kering dari kesan minyak dan air. Mixer juga mempengaruhi hasil pavlova, stand mixer lebih dicadangkan kerana masa yang diambil untuk putar telur dengan sempurna tidak lama berbanding hand mixer yang boleh menyebabkan banyak udara terkumpul, tapi ni maz guna handmixer je. Oven pun memberi kesan pada pavlova yang dihasilkan dari segi warna dan teksurnya dengan masa yang dicadangkan. Jadi kena tahu suaikan oven masing-masing, ni maz guna built in oven. 

Lapisan Krim 
  • 100ml whipping cream UHT 
  • 2 sudu besar gula kastor 
  • secubit garam 
  • 1/2 sudu kecil jus lemon 

Cara : 
  • Putar semua bahan hingga kental, kemudian ratakan atas pavlova yang telah sejuk dan tabur buahan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.


4 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Dah lama akak tak buat pavlova ni Tun... sedap pulak tengok gambar tun ni :P

Wani said... [Reply]

salam tun.. cantik kejadian pavlova tu...dah lama jugak tak buat .. takut manis hiii

Cheq Sue said... [Reply]

aritu pernah jugak try buat pavlova ni tapi tak jadik...terus give up

Yana Shaiful said... [Reply]

dh lama xbt pavlova..tingin nk bt tp yg mkn kite je jd males nk bt hihii