Tuesday, January 6, 2015

Cok Bantal & Sambal Bilis


Assalamualaikummm :)

Selamat tahun baru 2015.. dh hanpir seminggu dlm tahun baru, baru ada seru utk mengapdate blog.. sblm ni tragak2 nk post pasal makanan bila teringat kat mangsa2 banjir di pantai timur.. semoga Allah bg kekuatan pada semua utk redha menempuhi ujianNya insyaAllah. Tahun ni alhamdulillah rumah kat kg masih naik air, tp x seteruk tahun lepas.. dan Alhamdulillah dh bersiap awal mengemas barang2 utk hadapi banjir. jd xde la teruk sgt kesan banjir tu. sgt2 bersyukur kakak dan adik2 ada utk kemas umah lps banjir. alhamdulillah adik2 kat kolej/uni pon dpt cuti extra jd ramai la tukang menyental selut kat lantai.tun je yg x balik TT dh cuti dgn lamanya sblm dan slps bersalin, nk mintak cuti balik kg lagi mmg segan sgt.. lagipon bila pikir nk blk bawak si kecik ni rasa2nya bkn lg menolong, lg wat mnyemak je kat umah tu.


nway.. enough psl banjir... citer psl bdk ontel mama ni.. harith dh masuk 4 bulan dah.. kejap betul rasanya.. duk sarawak ni, kene laa wat DPT (dokumen perjalanan terhad), mcm passport gitu. sbb kalau xbuat xleh stay lebih dari 90 hari. bayangkan nak amik gmbr passport budak 3bulan lebih.. mmg mcm2 gaya.. lebih 60 keping gambar kiteorg amik, akhirnya ada la 1-2 gambar yg nmpk formal.. hihi.. sakit perot gelak tgk gambar2 harith yg tak jadi ^^


guna pizza cutter senang sket nk kerat

Ok.. utk resepi, ulang tayang cok bantal.. dah lamaaa betul xbuat nih.. buat ni sbb ada jiran nk dtg umah tgk harith, xtau nk masak apa utk minum ptg, godek2 blog sendiri nmpk cok bantal nih.. hehe.. senang dan sedap.. xyah perap lama nk buat nih.

Cok Bantal & Sambal Bilis
Resepi: MommaMia@myr
Sumber: Kak hana, tun telani

Cok bantal:

  • 3 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu teh yis
  • 3 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
  • 1 biji telur
  • ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
Sambal Ikan Bilis
  • 150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan) - tun goreng garing dulu


  • 1 labu bawang besar dimayang
  • 6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
  • 3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
  • 4-5 sudu cili boh
  • 1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
  • ¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam) - tun xletak
  •  Garam dan Gula secukupnya 
  • 6 comments:

    ❤Kamsiah❤ said... [Reply]

    akak suka makan ..tp tak pernah buat..kat utara ni dipanggil kuih cakoi...

    Mel said... [Reply]

    Waduhh..sedapnya cucah sambal..
    Nk buat tp minggu ni manjang mkn telur..kena tahan dulu lah..hihi

    CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

    hihihi comel pulak akak tengok harith tu Tun.. macam2 gaya ada ye.. mata pulak bulat...

    Senang jer resepi tu Tun... ohh rupanya cakoi :)

    Honey said... [Reply]

    Salam Tun,

    Dulu masa kecik-kecik my mom selalu buat cuq kembong cuq batal ni.. makan dengan kuah kacang.

    Yana Shaiful said... [Reply]

    Salam Tun..
    taun ni umah k.yana pulak truk..abis semua brg2 kesayangan.. redha je lah..moga lpas ni dpt ganti yg lbih baik..

    Dr tahun lpas lg plan nk bt coq bantal ni tp lum terjadi lagi..tgk tun punya ni cam nk bt je trus..sdap cicah sambal tumis ^_^ ~~ k.yana duk tergelak lg tgk pic harith..xpuas tgk..comey sgt dgn aksinya hehee

    Wani said... [Reply]

    salam singgah... dah besar dah bb.. :)).. walaupun kat sini tak kena .. bila lalu dgn kereta tengok rumah orang lain kat sini pun tak habis habis lagi tengok orang kemas rumah.. lepas banjir.. huu.. tak pernah buat cok bantal ni sekali tengok macam cakuih pulak..