Assalamualaikummmm~~
arini baru blh mengadap blog.. huhu... minggu ni sgt bizi! marathon study sbb kene wat solan final exam. 4 set yg perlu disiapkan by friday. huk huk.. tapi sbb tgh mendepresskan diri dgn hebatnya, jd xleh focus kat kerja sekolah.. ;(
..... i wish i have a good heart, to be happy when others received blessing when i had so many misfortunes fell upon me ..
Skrg tgh musim chinese food kat rumah ni :) my laling pun baru hadiahkan few buku resepi dan salah satu tu, buku chinese food jugak. blom try lagi sbb byk bahan xde.
Chee Cheong Fun
resepi: kak ros @ sinaranMenu
sumber: tun telani
Bahan-bahan
- 230ml air
- 70grm tepung beras
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1/4 sudu garam
- 3 sudu besar minyak masak- tun letak olive oil
Cara2
- Campurkan semua bahan dan kacau sebati.
- Alaskan loyang dgn plastik (tun guna plastik bungkus nasi lemak tu) bagi memudahkan proses mengeluarkan dan menggulung nnti.
- Sendukkan adunan ke dlm loyang, nipis je tau.
- Kukus selama 5 minit.
- Dah masak, blh la keluarkan plastik dr loyang dan gulungkan.
- Potong2 dan blh dihidangkan bersama yong tau fu atau sup.
Resepi tun olah sbb resepi asal perlu reneh rangka ayam for few hours. I don't have the patient to spend few hours cooking lunch, so use chicken stock instead.
Sup Chee Cheong Fun
Resepi: Chef Sarji, Buku Resepi Ala Gerai Masakan Cina
Olahan: tun telani
Bahan2:
- Chee cheong fun secukupnya
- 1/2 labu bawang besar- mayang
- 1 tbsp serbuk pati ayam / 1 kiub ayam
- 1/2 batang carrot
- 1/2 batang saderi
- Sawi jepun secukupnya
- 4 cawan air
- 6 biji bebola sotong
- 1/2 kek ikan
- 4 bj tauhu kering- potong 2
- 1/2 tsp minyak bijan
- 1/2 tbsp kicap cair
- garam secukup rasa
- bawang goreng -utk tabur
Cara2:
- Didikan air bersama bawang, carrot, saderi dan serbuk pati ayam.
- Masukkan semua bahan lain kecuali chee cheong fun dan bawang goreng dan masak sebentar.
- Perasakan garam.
- Masukkan chee cheong fun ke dalam mangkuk dan curahkan sup.
- Tabur bawang goreng dan siap utk dihidang.