Assalamualaikummmmm :D
Last day of april.. time do fly really fast! this is the 10th day tun duduk sorang2 kat rumah ni.. berusaha jugak buat kerja sekolah, but most of the time 'berlepek' je sambil menghujani my laling with wasap.. huhu... but nasib baik juga most of my family member selalu online wasap dieorg, so xde la mati kutu sgt duk sorg2 xde org nk sembang. the wonder of technology, kn? :)
too lazy to cook.. n perlu habiskan apa2 yg ada dlm fridge yg xleh difrozen.. ada sepeket kerabu lagi, so tun buat kerabu bendi nih. dh lama x buat, biasa la, bila dh byk2 resepi tu, blh lupa dh apa resepi yg pernah dibuat. nasib baik ada blog kan, gugel blog sendiri tgh resepi. haha... :p
please use ikan bilis tanpa kepala if you don't want your cholestrol to increase. tun mmg beli yg dh kopek, siyes kurang kerajinan utk mengopek ikan bilis tu.
Kerabu Bendi
Resepi: Tun Telani
Bahan2:
- 15 bj bendi
- 2-3 bj cili padi- ikut tahap kepedasan masing2 ye - hiris halus - kali ni tun tumbuk sekali ngan ikan bilis, so xnmpk dh cili padi tu
- 2 sudu besar ikan bilis- goreng dan tumbuk kasar
- 1 sudu besar kerisik
- 1 btg serai- hiris halus
- 1 bj limau nipis/ 2 bj limau kasturi- amik jus dia
- 1 sudu kecil gula
Cara2:
- Didihkan air dan celur bendi sebentar. jgn lama sgt, nnti x sedap. nk dia rasa rangup2. lepas celur baru di kerat2 menyerong. jgn kerat sblm celur, nnti dia jd terlalu berlendir.
- Gaulkan dgn semua bahan.
- Siap utk dihidang bersama nasi atau ratah saja bg yg ingin berdiet.. hihi..
- Sedap nih! selamat mencuba ^^