Assalamualaikummm~~~
morning ^^ dh hmpir tengahari baru berjaya mengadap lappy.. owh, tq kpd kak besah kerana sudi singgah dapur tun.. malu pulak rasanya sbb resepi ikan Hot n Spicy semalam ntah mcm mana tun terlupa letak link ke myresepi, walaupun tun dh tulis sumber resepi. harap2 akak tak salah faham yg tun sengaja ye.. tun dh edit entry tu :)
tun tau, dlm dunia blogging, kejujuran sgt penting. especially bab asal usul resepi bg GMM. xnk nnti org x percaya kt kita kan. sbb tun dh pernah rasa, org copy resepi dr tun (tun tau sbb tun ada edit resepi tu), tp letak link ckp ambil resepi dr blogger yg lebih tersohor. walaupun bkn niat utk kejar glemer, tp mmg kecik ati. nama pun manusia kan..
ok lah... berbalik pd menu arini. sempoi je.. kak Q pun letak n3 terung arini kan ;) sama lah kita.. tun masak terung dua hari berturut2, yg ni buat semalam.. selain bendi, ni la sayur yg paling tun suka makan.. duk termenung2 terasa mcm nk makan pajeri terung, tp rasa bersalah kalau masak yg berlemak sgt sbb dh ada lauk bergoreng2. so buat masak kicap bodo2 je. tu pun agak berminyak sbb terung mmg serap minyak.. uh uh...
Terung Masak Kicap
resepi: tun telani
bahan2
- 3 btg terung panjang- potong menyerong, lumur sikit garam kunyit
- 1/2 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih* tumbuk
- 3 bj cili padi* tumbuk
- 2 sb sos tiram
- 2 sb kicap masin
- kicap manis secukupnya - ni x sukat, pakat tuang dlm kuali, dlm 4-5 sb jugak kot
- sedikit air
Cara2
- goreng terung dgn minyak yg sedikit (tun guna 2 sb olive oil) atas non-stick pan, jgn deep fry, nnti terung serap semua minyak.
- tumis bawang besar smp layu, masukkan bawang putih dan cili padi. tumis smp naik bau.
- masukkan sos tiram, kicap masin, kicap manis, dan sedikit air ikut kepekatan yg kita suka.
- masukkan terung dan gaul sebentar dan tutup api.