Monday, April 9, 2012

Strawberry and Dried Fruit Bun


Assalamualaikumm~~~

hihihi.. pagi td buka2 SDcard tgk2 gambo semua xde. pastu me pun terfitnah my laling erasekan gambo2 me. siap dh canang2 kt fb lagi.. rupa2nya, my laling tukar sdcard dlm kamera tu sbb dia bw sdcard yg ada gambo kuih2 ke opis.. haha.. sowii.. 

roti ni tun buat jumaat aritu. tun x suka mkn mix fruit ni sebenarnya, my laling pun x suka, jd x pernah dibeli pun. ni pun sbb ada kawan bagi, dh lama duk bertapa dlm peti tu, last2 tun buat roti supaya x membazir. tu pun ada org tu kutip2 buang dried ceri dlm roti.. hehe..

gebus!
resepi olahan dr Basic Bread.. dh nama basic bread tu kan, sesuai la diolah utk berbagai2 resepi.. mmg x pernah mengecewakan setakat ni, alhamdulillah.. sbb leatk starawbery pes kan, kaler pink2 gituw.. so rasa sesuai pulak buat bentuk lovey2. tp yg bentuk2 lovey2 tu tergeseng sket. huhu.. satu loyang lg wat bulat2 je, so tunjuk kegebuan yg bun biasa tu la. tp geseng2 pun habis licin dgn pantasnya.. smlm dh siap tanya bila nk wat roti lagi :)

Strawberry and Dried Fruit Bun
Olahan dr: Basic Bread Puan Roshayati Johari n Mamafami
Sumber: tun telani

bahan2:
  • 500g tepung roti
  • 100g gula
  • 1 sk garam
  • 30g susu tepung
  • 1 sk bread softener- optional
  • 1 sk bread improver- optional - tun x letak
  • 4 sk yis
  • 250ml air
  • 1 bj telur- pukul sedikit
  • 80g margerine
  •  1 sk strawberry paste
  • sedikit pewarna merah
  • 1 cwn dried fruit mix
  • susu sejat- utk glis

 Cara2:
1. Masukkan semua bahan dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. bentukkan jika suka. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. sapu susu sejat atas bun dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.

idea wat bentuk love ni tun tgk kat blog kak wan ^^



13 comments:

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

Salam, Tun.. tu dah minta ampun belum dok fitnah en suami delete gambo tu, hehehehe..

Buatlah kat akak sikit roti Tun tu, nmpk sedap bebeno..

Mas said... [Reply]

amboiiii..bentuk love lagi roti ko tun..
gebu lak tu....

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! ecececece.... ni mood mcm berhoney moon ajerrrrrr hihihi..... lap lap dia, i lap u!!! akak semalam cuti menguli, hari ni kalau bz mmg tak sempat nak menguli, kasi mkn beskut ajerrr hihihi...

Wani said... [Reply]

salam tun .. kali ni buat love pulak ... macam2 bentuk boleh meroti .. hihi ... gebushh nampak roti tu :))

HaSue said... [Reply]

macam bentul bagel(eh betul ke eja nih) dah roti tun nih..
Akak kalo roti yg buh kismis2 atau buah2 ni cicah air milo panas sedap gak tun.hehe..kalo anak2 mmg dia pilih2kn tu..

P/s:sabo je laa pihak yg tertuduh memadamkan SDcard tu yer..hahaha

Sheila Shafeareen said... [Reply]

Salam Tun heheh roti lap u dah sampai yeee sesuai tu gan pink calour....betul2 gebus ....kemarin roti love tuna akk ter bam bam sikit...

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

tgk roti tun ni teringat dulu ada kawan cyber bg dried strawberry dr cameron highland.. pun tak termakan.. last2 akak jdkan bun.. ha.. kejap jer licin... padahal buah kering tu berbulan2 bertapa dlm peti takde sapa nak usik.. hehe..

Ezadlieza said... [Reply]

salam tunnnnn.... seronoknya yer balik kg.... kabare tun... wah wah wah buat roti love love lah....mesti incik asben mkn sambil tersenyum2 bila cik isteri buat roti yg nyaman dan love2 gitewwww....

zila 4ever said... [Reply]

salam tun
dah siap bakar nampak cantik pulak roti tue..suka tgok:)

quinnie said... [Reply]

agaknya kalau donut boleh ke buat bentuk love cam ni..hehehe...sedapnya roti..kita memang suka roti..tapi tak berapa rajin nak buat sendiri...kekekek

quinnie said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam rindu Tun..

hmmm 1 lagi roti yg cun melecun hehehe berperisa lagi ..

CT Delima said... [Reply]

As'salam Tun

dah mohon maaf kat En somi belum ni Tun..hihihi

alahai cutenya cintan2 lagi buat k.ct tergoda auwwww!